Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚακοκαιρία Daniel: Τεράστιο το δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσε – Θα ζητηθεί συνδρομή...

Κακοκαιρία Daniel: Τεράστιο το δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσε – Θα ζητηθεί συνδρομή της ΕΕ και ανακατανομή των κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

.

Από σήμερα (8.9.2023) που θα αρχίσουν να υποχωρούν οι τεράστιοι όγκοι του νερού θα αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι τεράστιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση πόρων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, οι οποίες πολύ μεγάλες και δύσκολα μπορεί να τις σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και δευτερευόντως στην Φθιώτιδα, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

 

Οι ζημιές είναι σε πολλά επίπεδα και αφορούν σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, διαρκή αγαθά κ.ά., ενώ η αποκατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης αναμένεται να είναι η υποβολή αιτήματος προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει η συνδρομή της ΕΕ στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Η συνδρομή της Κομισιόν μπορεί να είναι δύο άξονες.

 

Η πρώτη έχει να κάνει με την άμεση ενίσχυση της χώρας με κονδύλια που προορίζονται για ανάλογες περιπτώσεις, ενώ επίσης θα ζητηθεί η ανακατανομή των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναπόφευκτα λοιπόν, θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθεί στην Βουλή και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο 3ος μέσα στο 2023. Σε κάθε περίπτωση πάντως αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική τόσο για το υπόλοιπο του 2023, όσο και για το 2024.

Στο επικείμενο πακέτο των παροχών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές και οι όποιες εξαγγελίες, θα είναι οι απολύτως απαραίτητες, οι οποίες θα είναι και ιδιαίτερα στοχευμένες, στη βάση την παραδοχής ότι οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας δεν είναι ατελείωτες.

Εκτός από τις δημοσιονομικές αντοχές, υπάρχει και μία ακόμη εστία που ουσιαστικά δεσμεύει την κυβέρνηση για σημαντικές παροχές. Η βασική κυβερνητική επιδίωξη, είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κατά συνέπεια οι όποιες κινήσεις θα είναι λελογισμένες.

Να σημειωθεί ότι θα έχει προηγηθεί η ετυμηγορία της DBRS, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ – μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Η ανακοίνωση από την DBRS θα γίνει αύριο το βράδυ με τις πιθανότητες να είναι μεν μοιρασμένες, αλλά η Ελλάδα αυτή την φορά να είναι πιο κοντά από ποτέ στην απόκτησή της.

Αυτό σε καμία περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει, ότι αν η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το πουγκί και θα μοιράζει δώρα, αφού εκτός του ότι δεν θέλει να στείλει μήνυμα χαλάρωσης, έπονται το επόμενο διάστημα και άλλες αξιολογήσεις, στις οποίες θέλει η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία να λάβει καλή βαθμολογία και ίσως μία ακόμη επενδυτική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως και βάση τα σημερινά δεδομένα, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος δεν είναι τεράστιος και διαμορφώνεται δυνητικά στο 1,5 έως 2 δις στην καλύτερη περίπτωση. Άρα από αυτόν τον «κουμπαρά» θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το υπόλοιπο του έτους.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την συνέχιση της επιδότησης ρεύματος, πιθανό την παράταση του market pass για δύο ακόμη μήνες και την διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης θα υπάρξει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, οι προγραμματισμένες αυξήσεις στις συντάξεις και το επίδομα σε αυτούς τους συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα