Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαInstagram: Πρόστιμο-Ρεκόρ για τα δεδομένα των παιδιών στην ΕΕ

Instagram: Πρόστιμο-Ρεκόρ για τα δεδομένα των παιδιών στην ΕΕ

Πρόστιμο ρεκόρ, που ανέρχεται σε 405 εκατ. ευρώ, επέβαλε στο Instagram η ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων (DOC) της Ιρλανδίας, αρμόδια για τον έλεγχο της Meta Platforms στην Ευρώπη, έπειτα από έρευνα για τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών.

Η έρευνα, όπως αναφέρει το Reuters ξεκίνησε το 2020. Eπικεντρώθηκε σε παιδιά-χρήστες ηλικίας 13 έως 17 ετών, στους οποίους επιτρεπόταν η λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών, γεγονός που διευκόλυνε τη δημοσίευση του αριθμού τηλεφώνου ή/και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της απόφασης θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Έφεση κατά του προστίμου

Το Instagram σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου, σύμφωνα με δήλωση της μητρικής Meta Platforms Inc, καθώς διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του, ενώ εξετάζει προσεκτικά την απόφαση.

Το κοινωνικό δίκτυο ενημέρωσε τις ρυθμίσεις του πριν από ένα χρόνο και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει νέα χαρακτηριστικά για να κρατήσει τους εφήβους ασφαλείς και τις πληροφορίες τους ιδιωτικές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta.

Η DPC έχει υπό τη ρυθμιστική εποπτεία της το Facebook, την Apple, την Google και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, λόγω της εγκατάστασης των κεντρικών ευρωπαϊκών γραφείων στην Ιρλανδία. Έχει ξεκινήσει πάνω από δώδεκα έρευνες για θυγατρικές εταιρείες της Meta, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp.

Στην WhatsApp επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο ρεκόρ ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της ΕΕ για τα δεδομένα το 2018.

Τέλος, ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο ένα σχέδιο απόφασης σχετικά με την έρευνα για το Instagram και το μοιράστηκε με άλλες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συστήματος “one stop shop” του μπλοκ για τη ρύθμιση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Πηγή: OT.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα