Αφού «εξομολογήθηκε» ότι δεν πιστεύει ότι ο πολύς κόσμος αγαπά την ελληνική γλώσσα, ειδικά όσοι δεν αγαπούν και τον εαυτό τους, ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, τόνισε ότι πρέπει να βρούμε κίνητρα να πούμε ότι η γλώσσα είναι μέρος της προσωπικότητάς μας, της ταυτότητας, του πολιτισμού μας και χρειάζεται να τύχει καλύτερης φροντίδας, διδασκαλίας.
Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και ο καθηγητής μιλώντας το Ertnews και την εκπομπή «Συνδέσεις», υπενθύμισε ότι η γλώσσα είναι κριτήριο της σκέψης μας κι ενώ χαρακτήρισε μη απειλητικούς τους αγγλισμούς εξέφρασε την αγωνία ότι μετά από τριάντα χρόνια οι φυσικοί ομιλητές των ελληνικών θα είμαστε μόλις επτά εκατομμύρια.
«Ένας όρος που τον θεωρώ πάρα πολύ βασικό είναι η γλωσσική ενημερότητα», είπε ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, εξηγώντας ότι ακόμη και στις εφημερίδες κανονικά κάθε μέρα πρέπει να μιλάμε και για τη γλώσσα.
«Αν μια εφημερίδα για παράδειγμα, γράψει Βούλιαξε η Αθήνα και δίπλα γράφει Πλημμύρισε η Αθήνα, το θέμα είναι τι μήνυμα περνάνε και πώς θα τα αποκωδικοποιήσει ο απλός καθημερινός Έλληνας που δεν πρέπει να παρασύρεται από τη δημιουργία εντυπώσεων».
Άρα λοιπόν, η γλώσσα είναι μέτρο και κριτήριο της ποιότητας της σκέψης κάθε ανθρώπου και γι αυτό πρέπει να διδάσκεται στα σχολείασυστηματικά.
Απόψε γίνεται εκδήλωση στο Ντίσελντορφ και με πήραν από κει Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Kανείς όμως δε μιλάει για δύο άλλα πράγματα,:Το ένα είναι το ύφος, διότι η γλώσσα είναι η μορφή επικοινωνίας και το ύφος είναι ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη γλώσσα. Εκεί φαίνεται η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Δεν το καλλιεργούμε ούτε στο σχολείο όπως θα έπρεπε. Το δεύτερο είναι η διάλεκτος, είπε ο καθηγητής.
Ερευνητικό κενό με τις διαλέκτους και τα ιδιώματα
Το λέω αυτό και εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών, που έχουμε ένα μεγάλο ερευνητικό κενό και ελάχιστοι το ξέρουν
ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο η γλώσσα που μιλούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή αυτή που διδάσκεται στα σχολεία, αλλά και η γλώσσα των απλών ανθρώπων της υπαίθρου.
Οι λεγόμενες διάλεκτοι και τα ιδιώματα είναι μορφές γεωγραφικής ποικιλίες που αξίζει να μελετούνται και στο σχολείο, είπε ο καθηγητής.
Από τι κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα
«Πλημμυρίζει η γλώσσα μας από αγγλικούς όρους και πολλοί θεωρούν ότι κινδυνεύει.
Για μας τους γλωσσολόγους δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί αν μια ξένη λέξη δε γίνει αποδεκτή από την πλειονότητα των φυσικών ομιλητών, περιθωριοποιείται. Μετά από τριάντα χρόνια λένε ότι θα είμαστε επτά εκατομμύρια, συρρικνώνονται οι φυσικοί ομιλητές», επισημαίνει ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Πιθανό να ξεχάσουμε να γράφουμε, απάντησε στην ερώτηση περί πληκτρολογίων και κινητών τηλεφώνων. «Εγώ πολλές φορές γράφω, έχω το μολύβι και το χαρτί και μετά τα περνάω στον υπολογιστή, διότι θέλω να σκεφτώ και όταν γράφουμε στο κομπιούτερ σβήνουμε πράγματα και δεν βλέπουμε την πορεία της σκέψης. Ας πούμε, έχουμε χειρόγραφα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Παλαμά, όλων των μεγάλων ποιητών και λογοτεχνών και βλέπουμε την πορεία της σκέψης τους, τι έχουν σβήσει, τι έχουν προσθέσει. Αυτό το έχουμε χάσει σήμερα ως στοιχείο ύφους, αλλά ας μην προκαλούμε άγχος με μοιρολατρική άποψη για τη γλώσσα. Εγώ είμαι αισιόδοξος.
Αρκεί να δείξουμε όλοι μας εμπράκτως ότι αγαπάμε τη γλώσσα. Αλλά εμπράκτως, τόνισε ο καθηγητής Χριστόφος Χαραλαμπάκης.
Πηγή: ERTNEWS