Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί όλο και συχνότερα αυτοαναφλέγονται τα αυτοκίνητα: Κακή συντήρηση, εύφλεκτα υλικά και…...

Γιατί όλο και συχνότερα αυτοαναφλέγονται τα αυτοκίνητα: Κακή συντήρηση, εύφλεκτα υλικά και… αρουραίοι οι κύριες αιτίες

.

Παλιό κακοσυντηρημένο αυτοκίνητο σημαίνει συνήθως περισσότερα χρήματα για επιδιορθώσεις για κινητήρες που “σκάνε”, μέρη που συνεχώς χαλάνε και θέλουν αλλαγή και, όταν έρθει η ώρα των ανταλλακτικών, “ματώνει” η τσέπη.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Μανωλόπουλο, πραγματογνώμονα, η σωστή συντήρηση των αυτοκινήτων είναι ζωτικής σημασίας, η παλαιότητα και η κακή συντήρηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για οδηγούς και επιβάτες, ενώ ανάμεσα στους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη, είναι οι αρουραίοι που τρώνε τα καλώδια των αυτοκινήτων, ωστόσο, οι διαρροές στο σύστημα καυσίμου είναι η πιο κοινή αιτία πυρκαγιάς των οχημάτων.

Οι βλάβες του ηλεκτρικού συστήματος αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία πυρκαγιών αυτοκινήτων. Διαρροή υγρών κάτω από την κουκούλα του αυτοκινήτου ή του φορτηγού μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακόμη, η παραμέληση για τη σωστή διατήρηση του αυτοκινήτου μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε φωτιά.

Όπως τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, ένας σωστός έλεγχος περιλαμβάνει έλεγχο της στάθμης λαδιών και ψυκτικού υγρού, του φίλτρου αέρα, λαδιού, των λαμπτήρων προβολέων, φλας, φρένων και λοιπών φωτιστικών σωμάτων, καθώς και τον έλεγχο της πίεσης ελαστικών και του βάθους πέλματος.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό φωτιάς που εκδηλώθηκε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, ο Πρόεδρος Εργαζομένων, Γιάννης Δήμκας, έκανε λόγο για πιθανή διαρροή καυσίμου ή βραχυκύκλωμα στη μίζα, ενώ, όπως είπε, την πραγματική αιτία θα την ερευνήσει η πυροσβεστική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι, συνέβαινε το ίδιο μέσα στην πόλη, οι συνέπειες θα ήταν ενδεχομένως πολύ χειρότερες. Ο κ. Δήμκας έκανε επίσης λόγο για έλλειψη τεχνικού προσωπικού, δεδομένου ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2008, ενώ πολλοί έχουν φύγει και με σύνταξη μέσα σε αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα σωστής συντήρησης των οχημάτων.

Ο κ. Νίκος Χατζόπουλος, τεχνικός διευθυντής ΚΤΕΟ, συμβουλεύει μόλις ο οδηγός αντιληφθεί το παραμικρό, φλόγα, καπνό ή μυρωδιά καμένου, να σβήνει αμέσως τη μηχανή, να τραβάει κατευθείαν χειρόφρενο και χωρίς πανικό να βγαίνει από το όχημα μαζί με όσους είναι μαζί του σε αυτό.

Ο κ. Γιώργος Ταβλαρίδης, αναπληρωτής τεχνικός διευθυντής ΚΤΕΟ, εφιστά την προσοχή στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην έχουν μέσα στο αυτοκίνητο αντικείμενα που μπορεί να αναφλεγούν, όπως αναπτήρες, αρωματικά σπρέι, γυαλιά ηλίου, τάμπλετ ή κινητά, ενώ σε ό,τι αφορά τους πυροσβεστήρες είπε ότι ναι μεν υπάρχουν στα οχήματα, δεν είναι όμως οι προβλεπόμενοι για το όχημα, ενώ τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση.

πηγή:ΕΡΤ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα