Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΦωτιά στη Ρόδο: Οι καμένες εκτάσεις και τα πύρινα μέτωπα σε δορυφορικές...

Φωτιά στη Ρόδο: Οι καμένες εκτάσεις και τα πύρινα μέτωπα σε δορυφορικές εικόνες

Με τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα για τον περιορισμό του μεγάλου πύρνου μετώπου στη Ρόδο, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δίνει μέσα από εικόνες το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σε μία δορυφορική φωτογραφία από την πυρκαγιά φαίνεται ο καπνός που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά και κατακαίει εδώ και 7 ημέρες το νησί.

Την ίδια ώρα μέσα από σύστημα φαίνονται οι καμένες εκτάσεις και τα μέτωπα που καίνε σε πραγματικό χρόνο.

copernicus-rodos

Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, μέχρι και την Κυριακή είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο Νησί των Ιπποτών, αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται σημαντικά σήμερα Δευτέρα, με τις αναζωπυρώσεις που έχουν σημειωθεί από το πρωί σε Ασκληπιείο, Γεννάδι και Βατί.

Δείτε βίντεο:

Η φωτιά απειλεί και το Βάτι

Το Βάτι είναι ένας ακόμη, οικισμός στη Νότια Ρόδο και μετά το Γεννάδι το οποίο εκκενώθηκε από τους κατοίκους του εξαιτίας της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Στάθης Μανουσάκης αυτή την ώρα καταβάλλεται προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς που καίει χαμηλή βλάστηση: «Βρίσκομαι ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι στην θέση “Δρομάκια” και γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά που απειλεί το Βάτι, καθώς κατευθύνεται προς τα εκεί. Ο καιρός είναι ανάποδος σε αντίθετη φορά, ωστόσο η φωτιά συνεχίζει να καίει. Στο Γεννάδι μαθαίνω πως η φωτιά έφτασε στη θάλασσα χωρίς να περάσει μέσα από το χωριό».

Οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σήμανε νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική στη Ρόδο καθώς σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο.

Λίγο μετά, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Ασκληπιειό κατακαίγοντας σπίτια καταστήματα και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

Η φωτιά προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

Καίγονται περιουσίες στο Ασκληπιείο της Ρόδου

Εντολή εκκένωσης των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη

Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Το μέτωπο στον Μαλώνα είναι μεγάλο, με ορισμένους κατοίκους να ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σώσουν τα σπίτια τους.

Μεγάλο το μέτωπο στη Μαλώνα Ρόδου , παραμένουν ορισμένοι κάτοικοι για να σβήσουν τη φωτιά

Οι κάτοικοι στη Μαλώνα συντονίζονται μόνοι τους χωρίς πυροσβεστικά για να σβήσουν τη φωτιά

Πόσες είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν

Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποίησε σήμερα 24 Ιουλίου στις 10:15, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι ανέφερε για τη Ρόδο:

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Στη Ρόδο, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση πλησίον του οικισμού Ασκληπιείο, με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπισή της, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 1 από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 από Αίγυπτο και 2 για τον συντονισμό τους».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα