Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαFinancial Times: Πως ξεκίνησε ο κορωνοϊός

Financial Times: Πως ξεκίνησε ο κορωνοϊός

- Advertisement -

Η έκθεση βγήκε στην δημοσιότητα μόλις λίγες ημέρες πριν ο Άντονι Φάουτσι, Επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων, καταθέσει στο Κογκρέσο, κατηγορούμενος για το ότι ενέκρινε ο ίδιος μια γενναία επιχορήγηση ύψους 600.000 δολαρίων για την διενέργεια μιας επικίνδυνης έρευνας για τους κορονοϊούς στην Γουχάν.

Ο κορoνοϊός μεταπήδησε από τα ζώα σε ανθρώπους μέσω ενός δυσάρεστου ατυχήματος μέσα στα εργαστήρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Αυτό υποστηρίζει μια αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα που επικαλούνται οι Financial Times.

Στην αναφορά, αναλυτές υπηρεσίας – που δεν κατονομάζονται, για ευνόητους λόγους – εκτιμούν πως το εν λόγω ινστιτούτο είναι μάλλον η πιθανότερη πηγή της πανδημίας, λαμβάνοντας ως δεδομένο δυο κρίσιμους παράγοντες: την ίδια την επικίνδυνη φύση της επιστημονικής πρακτικής σε συνδυασμό με την έλλειψη δικλείδων ασφαλείας εκ μέρους του Ινστιτούτου.

Παρ’ όλα αυτά, στην ίδια αναφορά άλλες υπηρεσίες «δεν μοιράζονται την ίδια άποψη, ούτε συμφωνούν με τον ισχυρισμό αυτό». Ανεξαρτήτως των διαφορετικών θεωριών πάντως, «η δημοσίευση της αναφοράς είναι πιθανό να υποδαυλίσει την έντονη αντιπαράθεση για το κατά πόσο η Κίνα – και ακόμα και οι ΗΠΑ που χρηματοδότησαν έρευνες στο εργαστήριο της Γουχάν – φέρουν αυτές την αποκλειστική ευθύνη για την πανδημία», σχολιάζουν οι FT.

«Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η έρευνα στο Ινστιτούτο της Γουχάν περιελάμβανε τον ιό Sars-Cov-2 [σ.σ: που προκαλεί τη νόσο Covid-19] ή κάποιον κοντινό ιικό «πρόγονο», αυτοί οι αναλυτές σημειώνουν πως είναι πιθανό ερευνητές να εκτέθηκαν άθελά τους και εν αγνοία τους στον ιό, χωρίς να καταγράφουν την αλληλουχία εν μέσω πειραμάτων ή δειγματοληψίας, με πιθανό αποτέλεσμα να μολυνθούν είτε ασυμπτωματικά είτε με ήπια συμπτώματα», σημειώνεται στην αναφορά.

«Κάτι που θα εξηγούσε γιατί τίποτε συναφές με τον Sars-Cov-2 δεν ταυτοποιήθηκε μεταξύ των δειγμάτων κορονοϊού στο εργαστήριο της Γουχάν», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Πάντως, η κατάσταση ως προς την προέλευση της νόσου εξακολουθεί να παραμένει θολή: «Χωρίς την συνεργασία του Πεκίνου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βασίζονται εν πολλοίς σε έμμεσα στοιχεία για να στηρίξουν τις υποθέσεις τους. Η Υπηρεσία που δεν κατονομάζεται θεωρεί πως ένα ατύχημα συνέβη στο εργαστήριο της Γουχάν, εξαιτίας του τύπου της έρευνας που διενεργούσαν εκεί επιστήμονες, αλλά και του γεγονότος πως κάποια από τα πειράματα γίνονταν με σχετικά χαμηλά επίπεδα βιο-ασφάλειας», υπερτονίζεται εμφατικά στο σχετικό ρεπορτάζ, με μια ξεκάθαρη υπόδειξη πως «δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα για την αφετηρία της πανδημίας».

Αρκετές ιατρικές και επιστημονικές υπηρεσίες εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο ιός πιθανότατα μεταπήδησε στους ανθρώπους απευθείας από ζώα, επισημαίνοντας πως η Κίνα δεν φάνηκε να έχει κάποια «προειδοποίηση» για την εξάπλωση μιας νέας νόσου. «(Αυτοί οι αναλυτές) θεωρούν λιγότερο πιθανό κάποιος εργαζόμενους εργαστηρίου να μολύνθηκε ακούσια ενώ συνέλεγε άγνωστο ζωικό δείγμα, από κάποια μόλυνση μεταξύ αναρίθμητων κυνηγών, αγροτών, εμπόρων και άλλων που έχουν συχνή και φυσική επαφή με ζώα», καταλήγει με νόημα το άρθρο.

Η περίπτωση των τριών ερευνητών στη Γουχάν
Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει πως τρεις ερευνητές του εργαστηρίου της Γουχάν, είχαν ασθενήσει με συμπτώματα Covid από το φθινόπωρο κιόλας του 2019, δηλαδή 4-5 μήνες πριν την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε τον Μάιο ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί «να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας στην οποία «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Γουχάν «εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της Covid-19 και ζήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

madata.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα