Ακρίβεια και πληθωρισμός έχουν αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινότητας του πολίτη. Καθώς το κύμα της ακρίβειας δεν λέει να κοπάσει, οι πολίτες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμη και από τα τρόφιμα που βάζουν στο καθημερινό τους τραπέζι επιλέγοντας πιο φθηνές, αλλά καθόλου υγιεινές λύσεις.
Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, ίσως η χώρα μας να βρίσκεται και σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «The State of Grocery Retail 2023» στην οποία αναφέρθηκε, οι περισσότεροι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων αναζητώντας τις προσφορές στα τρόφιμα, ενώ λιγοστεύουν εκείνοι που επιλέγουν, ανεξάρτητα από το κόστος, την υγιεινή διατροφή αγοράζοντας τρόφιμα υψηλής ποιότητας.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παραμένει υψηλά. Ενώ τον Μάρτιο ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 5,4%, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 12%.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη τρεις είναι οι λόγοι που τα τρόφιμα διατηρούν τις υψηλές τιμές τους:
Η μεγάλη αύξηση τιμών το 2022, που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.
• Η χρονοκαθυστέρηση στις μειώσεις τιμών έναντι των αυξήσεων. Π.χ. στο τρίμηνο βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση τιμών, ενώ για την αποκλιμάκωσή τους χρειάζονται 9 με 12 μήνες.
• Η φύση και ο χρόνος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
• Επίσης, είδαμε μια τεράστια αύξηση στην πώληση έτοιμων γευμάτων, είπε. Δηλαδή κοστίζει φθηνότερα να αγοράσει κανείς κάτι ήδη μαγειρεμένο, από το να αγοράσει τα υλικά και να το παρασκευάσει ο ίδιος, κατέληξε.
.
- Advertisement -
Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.