Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕπτά κόλπα για να καθαρίσετε εύκολα τους επίμονους λεκέδες από σκληρό νερό

Επτά κόλπα για να καθαρίσετε εύκολα τους επίμονους λεκέδες από σκληρό νερό

Έχετε παρατηρήσει ποτέ κίτρινους ή ροζ λεκέδες που συσσωρεύονται στην μπανιέρα, τον νεροχύτη, τις βρύσες ή τους πάγκους σας; Πιθανότατα αυτοί οι λεκέδες οφείλονται σε σκληρό νερό, το οποίο προκαλείται από περίσσεια ποσότητας ασβεστίου και μαγνησίου.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το σκληρό νερό μπορεί να οδηγήσει σε λεκέδες είναι ότι δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε με σαπούνι.

Στην πραγματικότητα, το σαπούνι και το ασβέστιο μπορούν, αν συνδυαστούν, να δημιουργήσουν υπολείμματα, τα οποία είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Γι’ αυτό και πολλά κοινά καθαριστικά δεν είναι αποτελεσματικά στην εξάλειψη των λεκέδων από σκληρό νερό.

Σύμφωνα με το Forbes, περίπου το 85% των αμερικανικών σπιτιών έχουν σκληρό νερό. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε και εσείς αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν μερικές απλές λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε. Δεν χρειάζεται να τρέξετε να αγοράσετε ακριβά χημικά καθαριστικά. Αντίθετα, υπάρχουν μερικά κόλπα καθαρισμού με υλικά που πιθανόν να έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τους λεκέδες από σκληρό νερό
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα στην αγορά που διαφημίζονται ως καθαριστικά για λεκέδες από σκληρό νερό. Ωστόσο, ακόμη και αν επιλέξετε το σωστό προϊόν, δεν θα λειτουργήσει εάν δεν το χρησιμοποιείτε μαζί με το σωστό εργαλείο. Κατά τον καθαρισμό των λεκέδων, μπορεί να πάρετε χαρτοπετσέτες, πανιά μικροϊνών ή απλώς ένα παλιό πανί. Δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό των λεκέδων που δημιουργούνται από την συσσώρευση ασβεστίου και μαγνησίου. Ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει πραγματικά είναι η οδοντόβουρτσα.

Μπορεί να ακούγεται κουραστικό να τρίψετε ολόκληρη την μπανιέρα με μια οδοντόβουρτσα, αλλά οι σκληρές τρίχες λειτουργούν πολύ καλύτερα από ένα πανί. Στο τέλος, θα διαπιστώσετε ότι η διαδικασία θα είναι πραγματικά πιο εύκολη και γρήγορη. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε αυτό το κόλπο είναι όταν καθαρίζετε το ντους και τις βρύσες. Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε όλα τα μικρά σημεία στο μπάνιο, όπου έχουν συσσωρευτεί τα ορυκτά από το σκληρό σας νερό.

Μπορεί η Coca-Cola να καθαρίσει τους λεκέδες από σκληρό νερό;
Η χρήση της Coca-Cola για τον καθαρισμό της τουαλέτας σας, μπορεί να ακούγεται σαν τρελή ιδέα, αλλά δουλεύει! Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε κατάσταση όπου πρέπει να καθαρίσετε τους λεκέδες από σκληρό νερό στην τουαλέτα, δοκιμάστε να ρίξετε μια μικρή ποσότητα από το αγαπημένο αναψυκτικό στις άκρες στην επιφάνεια του μπολ του νεροχύτη.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα τουαλέτας για να τρίψετε απαλά την Coca-Cola και θα δείτε να απομακτύνονται οι λεκέδες από σκληρό νερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συσσώρευση ασβεστίου και μαγνησίου μπορεί να σχηματίσει επίμονους λεκέδες, οι οποίοι μπορεί να φράξουν τους σωλήνες και να φθείρουν τις συσκευές. Η οξύτητα της Coca-Cola διασπά αυτό τους λεκέδες και κάνει τον καθαρισμό πολύ πιο εύκολο.

Ωστόσο, η Coca-Cola είναι επίσης ένα ζαχαρούχο ποτό, οπότε δεν λειτουργεί για τον καθαρισμό όλων των λεκέδων από σκληρό νερό. Για παράδειγμα, δεν είναι αποτελεσματική στον καθαρισμό της μπανιέρας. Όμως, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για τον γρήγορο καθαρισμό του νεροχύτη της τουαλέτας.

Καθαρίστε την κουζίνα χρησιμοποιώντας λεμόνια
Το ξύδι χρησιμοποιείται συχνά ως κοινό οικιακό καθαριστικό. Είναι όξινο, επομένως βοηθά στην αποσύνθεση πολλών διαφορετικών ειδών λεκέδων διευκολύνοντας τον καθαρισμό τους. Ωστόσο, ένα άλλο κοινό βασικό υλικό της κουζίνας, το οποίο είναι επίσης όξινο, είναι τα λεμόνια! Ο χυμός τους κάνει εξαιρετική δουλειά στην αποσύνθεση των ορυκτών που απομένουν σε λεκέδες σκληρού νερού. Όταν το οξύ αντιδρά με το ασβέστιο και το μαγνήσιο, διαβρώνει τα ορυκτά και έτσι μπορείτε να τρίψετε τους λεκέδες πιο εύκολα.

Για να λειτουργήσει αυτό το κόλπο, πρέπει να αφήσετε τον χυμό λεμονιού να δράσει. Μπορείτε να τρίψετε μισό λεμόνι στις βρύσες σας και να το αφήσετε να για λίγο να δράσει ή μπορείτε να γεμίσετε ένα δοχείο με χυμό λεμονιού και ξύδι και να καθαρίσετε με αυτό την ντουζιέρα σας. Η χρήση και των δύο οξέων θα βοηθήσει στην αποσύνθεση των συσσωρευμένων ορυκτών ακόμη πιο γρήγορα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τυχόν λεκέδες από γωνιές και σχισμές. Διαφορετικά, μπορείτε να σκουπίσετε το λεμόνι ή το μείγμα από λεμόνι και ξύδι, με ένα πανί ή μία χαρτοπετσέτα.

Φτιάξτε μια πάστα καθαρισμού από μαγειρική σόδα και το ξύδι
Ίσως έχετε ήδη ακούσει ότι ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και ξυδιού μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό. Ωστόσο, η μετατροπή τους σε παχύρρευστη πάστα λειτουργεί ακόμη καλύτερα στην αφαίρεση των επίμονων λεκέδων. Σε αυτό το μείγμα, το ξύδι διασπά τα σκληρά ορυκτά, ενώ η μαγειρική σόδα αφαιρεί υπολείμματα βρωμιάς και σαπουνιού.

Για να φτιάξετε αυτή την καθαριστική πάστα, ξεκινήστε προσθέτοντας δύο μέρη μαγειρικής σόδας σε ένα μέρος ξιδιού και ένα μέρος νερό. Καθώς ανακατεύετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο και δουλέψτε αργά. Αυτά τα δύο θα κάνουν μια χημική αντίδραση και θα αρχίσουν να φουσκώνουν. Αφήστε να συμβεί αυτή η χημική αντίδραση και στη συνέχεια ανακατέψτε ό,τι έχει απομείνει για να δημιουργήσετε μια παχύρρευστη πάστα. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ξύδι ή νερό για να την αραιώσετε ή επιπλέον μαγειρική σόδα για να την κάνετε πιο πηχτή, αν χρειάζεται.

Μόλις φτιάξετε την πάστα, απλώστε ένα παχύ στρώμα πάνω στους λεκέδες σκληρού νερού που θέλετε να καθαρίσετε. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και μετά σκουπίστε το. Εάν είναι επίμονος ο λεκές, μπορείτε να αφήσετε την πάστα να δράσει μέχρι να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε λίγο νερό για να την αφαιρέσετε πλήρως.

Χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για επίμονους λεκέδες
Ένα άλλο εξαιρετικό εργαλείο για τον καθαρισμό λεκέδων από σκληρό νερό είναι η ελαφρόπετρα. Οι ελαφρόπετρες, στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος ηφαιστειογενούς πετρώματος, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε τεχνητές που κατασκευάζονται από τριμμένο γυαλί και παράγοντα αφρισμού. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λειαντικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τρίψουν λεκέδες από σκληρό νερό καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό επιφανειών πορσελάνης ή κεραμικών. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί ζημιά σε αντικείμενα χρησιμοποιώντας, με λάθος τρόπο, μια ελαφρόπετρα.

Πρώτα πρέπει πρώτα να μουλιάσετε την ελαφρόπετρα σε νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχει απορροφήσει άφθονο νερό, ώστε να μην τραυματίσετε κατά λάθος οποιαδήποτε επιφάνεια προσπαθείτε να καθαρίσετε. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τρίβοντας πολύ απαλά σε μια μικρή περιοχή. Αυτό θα σας επιτρέψει να καταλάβετε εάν η ελαφρόπετρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

Εάν δεν υπάρχει ζημιά στην περιοχή που δοκιμάσατε την ελαφρόπετρα, τότε μπορείτε να συνεχίσετε. Τρίψτε απαλά με την ελαφρόπετρα τις συσσωρεύσεις ασβεστίου και μαγνησίου. Εάν χρειάζεται, προσπαθήστε να προσθέστε λίγη πάστα ξυδιού και μαγειρικής σόδας ή άλλο καθαριστικό μέσο. Όταν τελειώσετε, φροντίστε να καθαρίσετε καλά την ελαφρόπετρα, πριν την αποθηκεύσετε, καθώς η πορώδης επιφάνειά της μπορεί να συγκεντρώσει βακτήρια.

Οδοντόκρεμα για γυάλινα σκεύη
Το σκληρό νερό μπορεί να αφήσει λεκέδες στο μπάνιο και στις επιφάνειες της κουζίνας. Μπορεί επίσης να αφήσει στίγματα σε γυάλινα σκεύη, μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων ή ακόμα και το πλύσιμο στο χέρι. Αυτοί οι λευκοί λεκέδες μπορούν να κάνουν τα ποτήρια σας να φαίνονται βρώμικα, ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, καθώς το ξέπλυμά τους με νερό δεν είναι αρκετό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα για να καθαρίσετε τα γυάλινα σκεύη. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με τρίχες με μια μικτή ποσότητα οδοντόκρεμας και στη συνέχεια τρίψτε την απαλά στους λεκέδες. Εάν έχετε γυάλινα σκεύη που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ή πολύτιμα, φροντίστε να δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι η βούρτσα δεν αφήνει γρατσουνιές. Μετά την εφαρμογή της οδοντόπαστας, αφήστε την να στεγνώσει και στη συνέχεια σκουπίστε την με λίγο νερό. Είναι σημαντικό να στεγνώνετε τα γυάλινα σκεύη σας μετά το πλύσιμο της οδοντόκρεμας, ώστε να μην σχηματιστούν νέοι λεκέδες από σκληρό νερό.

Η βαζελίνη είναι ένα μυστικό για την αφαίρεση λεκέδων σκληρού νερού από ξύλινες επιφάνειες
Οι περισσότερες από τις πατέντες που θα βρείτε για την αφαίρεση λεκέδων από σκληρό νερό, εστιάζουν στον καθαρισμό επιφανειών στο μπάνιο και την κουζίνα, όπως κεραμικοί νιπτήρες ή τουαλέτες και μεταλλικές βρύσες ή νεροχύτες. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα υπολείμματα σκληρού νερού να προκαλέσουν λεκέδες και αλλού, όπως σε μια ξύλινη σανίδα κοπής ή στο τραπέζι της κουζίνας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λειαντικά καθαριστικά που θα μπορούσαν να βλάψουν το ξύλο. Αντίθετα, δοκιμάστε να αφαιρέσετε τους λεκέδες με βαζελίνη.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα απλό σαπούνι για να καθαρίσετε την επιφάνεια με λεκέδες και στη συνέχεια να τρίψετε την λερωμένη περιοχή με βαζελίνη. Αφήστε το να δράσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδανικά όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, σκουπίστε τη βαζελίνη με ένα μαλακό πανί ή ένα πανί μικροϊνών. Επαναλάβετε μια δεύτερη φορά τη διαδικασία, εάν χρειάζεται. Αυτό όχι μόνο θα αφαιρέσει τον λεκέ, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τα έπιπλά σας να φαίνονται πιο καθαρά και λαμπερά.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε βαζελίνη για να καθαρίσετε δύσκολους λεκέδες σε γυάλινα σκεύη. Η μέθοδος είναι η ίδια, αν και για τα ποτήρια θα πρέπει να αφήσετε τη βαζελίνη να δράσει για ακόμη περισσότερο, μερικές μέρες, αν γίνεται. Στη συνέχεια, σκουπίστε τη βαζελίνη και τον λεκέ με ένα καθαρό μαλακό πανί. Χρησιμοποιήστε ένα σαπούνι πιάτων και νερό, για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια βαζελίνης και στη συνέχεια στεγνώστε τα πιάτα αμέσως για να αποτρέψετε την δημιουργία νέων λεκέδων από σκληρό νερό.

enikos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα