Ο νέος νόμος της Νίκης Κεραμέως για τη λειτουργία των ΑΕΙ ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αρχίζει πλέον να εφαρμόζεται και στην πράξη, προκαλώντας την «έκρηξη» των φοιτητών. Στο ΕΜΠ την αντίδραση των φοιτητών προκάλεσε η απόφαση του πρύτανη του Ιδρύματος να προχωρήσει μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος. Γι αυτό το λόγο φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ προχώρησαν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ιδρύματος χτες και στη συνέχεια σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στις συνελεύσεις των σχολών.
Το θέμα σήμερα αναδεικνύει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ενδεικτική, η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων και άλλων Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ:
Καταδικάζουμε την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Κεραμέως και την ωμή παρέμβαση του Μπουντουβή στις διαδικασίες των φοιτητών. Στις 7/12 ο πρύτανης Μπουντουβής, προχώρησε τελείως αυθαίρετα, χωρίς την συμφωνία ή έστω την ενημέρωση της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας, σε ανακοίνωση για ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας! Η πράξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της στάσης του, όπου έχει αποκλείσει τους συλλογικούς φορείς από τις διαδικασίες της Συγκλήτου εδώ και ένα χρόνο, αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα των φοιτητών και φαίνεται να λογοδοτεί μόνο στο Υπουργείο Παιδείας και στην Κεραμέως! Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ ενώ η εκλογή εκπροσώπων πραγματοποιείται από ενιαίο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει το σύνολο των υποψηφίων ανά κύκλο σπουδών. Η πρυτανεία έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με το Υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου που ψηφίστηκε εν μέσω καλοκαιριού παρά την κατακραυγή από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Την ώρα που το βιοτικό επίπεδο λαού και νεολαίας πέφτει κατακόρυφα, οι μισθοί δεν φθάνουν ούτε για να καλυφθούν τα ενοίκια και οι λογαριασμοί, διαρκώς μαθαίνουμε για νέους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση χέρι-χέρι με τους εγκάθετούς της στα ιδρύματα έχουν ως μόνο στόχο την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Αντί να πάρουν μέτρα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την προοπτική φοιτητών και εργαζομένων, αναλώνονται μόνο στο να αποδυναμώσουν τη δυνατότητα της νεολαίας να συγκροτεί κινηματικές αντιστάσεις και να πηγαίνει κόντρα στις κυβερνητικές πολιτικές.
Στην ουσία οι διοικήσεις έρχονται να παρέμβουν στις διαδικασίες των φοιτητών καθώς οι εκπρόσωποι των οργάνων έχουν ήδη οριστεί μέσα από τις μαζικές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες με την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών την περσινή χρονιά. Η διεξαγωγή των εκλογών αλλά και η εκπροσώπηση μας στα όργανα διοίκησης είναι καθαρά και μόνο δική μας υπόθεση. Τα ενιαία ψηφοδέλτια και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έρχονται να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες, διεκδικήσεις και τις κατοχυρώσεις του κινήματος, να περιγράψουν την καταπάτηση του Ασύλου καθώς πλέον θα υπάρχει άμεση παρέμβαση από τους εγκάθετους των κυβερνήσεων στις διεργασίες των Συλλόγων.
Η θέσπιση των ενιαίων ψηφοδελτίων μετατρέπει τις φοιτητικές εκλογές από πολιτική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων σε αναμέτρηση μεταξύ προσώπων. Οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκπροσωπήσεις που υπάρχουν εντός των συλλόγων εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις, απόψεις και αναπαραστάσεις. Με το μέτρο αυτό θέλουν να μετατρέψουν τις φοιτητικές εκλογές σε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων κόντρα στην εκλογή εκπροσώπων με βάση την δυνατότητα εκπροσώπησης των φοιτητικών συμφερόντων με προμετωπίδα το συλλογικό δρόμο και τις διεκδικητικές πρακτικές εντός των συλλογών. Οι «εκπρόσωποι» των φοιτητών– όπως ορίζονται με τον νέο νόμο πλαίσιο – δε θα λογοδοτούν σε κανέναν για τις ενέργειες τους αλλά ούτε θα δεσμεύονται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Φοιτητικού Συλλόγου όπως Γενικές Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια.