Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνία«Εισβάλουν» στη Λάρισα τα τρακτέρ - Τι διεκδικούν

«Εισβάλουν» στη Λάρισα τα τρακτέρ – Τι διεκδικούν

- Advertisement -

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που την Κυριακή θα «εισβάλουν» στη Λάρισα με τα τρακτέρ τους από έξι εισόδους της πόλης.

Σύμφωνα με το larissanet.gr μετά από σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, οι αγρότες αποφάσισαν να μετακινήσουν τα οχήματά τους την Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες έχουν δώσει το σήμα εκκίνησης στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής με σκοπό τα τρακτέρ να βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία. Εκεί θα συγκεντρωθούν και σε διάταξη, θα υπάρχει στοίχισή τους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η επιλογή της Κυριακής για να ξεκινήσει ο νέος κύκλων κινητοποιήσεων αποφασίσθηκε, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την λειτουργία της αγοράς, καθώς οι αγρότες θέλουν στο πλάι τους όλους τους πολίτες και δεν θέλουν να έρθουν σε προστριβές με τους επαγγελματίες. Μάλιστα σημειώνουν πως «δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Τους θέλουμε όλους εκεί μαζί μας για να δείξουν συμπαράσταση».

Συνάντηση με φορείς και ξανά στο μπλόκο του Πλατυκάμπου

Αυτή τη στιγμή στον κόμβο του Πλατυκάμπου υπολογίζονται περίπου 300 τρακτέρ από όλη την Π.Ε. Λάρισας, ενώ μερικά εξ αυτών θα βρεθούν την Κυριακή στη Λάρισα.

Από εκεί και πέρα οι αγρότες τη Δευτέρα έχουν στείλει ήδη πρόσκληση σε αρχές και φορείς του νομού. Μεταξύ αυτών έχουν ζητήσει να συνομιλήσουν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, τους δημάρχους των νομών της Λάρισας, το Επιμελητήριο της πόλης κ.α.

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα τρακτέρ θα πάρουν το δρόμο προς τον κόμβο του Πλατυκάμπου για να τον ενισχύσουν ακόμα περισσότερ. Οι αγρότες θέλουν να είναι κοντά στην Εθνική Οδό, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να την κλείσουν, αλλά για να δείξουν τη δυναμική τους.

Η αρχή…

«Ραντεβού» στα μπλόκα έδωσαν οι αγρότες της Θεσσαλίας που βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους την περασμένη Τετάρτη, διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, πέρα από τα χρόνια προβλήματα με το κόστος παραγωγής και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, έχουν απέναντί τους και τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας «Daniel» που άφησε μόνο καταστροφή και… υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Μπλόκα στήθηκαν στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Πλατυκάμπου, στη Καρδίτσα, στα Τρίκαλα στο ύψος του Ζάρκου, ενώ τρακτέρ βγήκαν στη Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα στον Αλμυρό και τον Ριζόμυλο. Μάλιστα στα δύο πρώτα σημεία δεν έλειψαν και οι εντάσεις με αστυνομικές δυνάμεις, όπου στην Καρδίτσα οι αγρότες κατάφεραν μέσα από δακρυγόνα και χημικά να φτάσουν πεζοί στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

«Είμαστε σε απόγνωση»

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι αγρότες, «οι νέοι φεύγουν από τα χωριά γιατί δεν μπορούν να ζήσουν» αναφέρουν, σημειώνοντας πως «η κατάσταση είναι τραγική». Το βασικότερο για τους ίδιους είναι το κόστος παραγωγής, που τους οδηγεί σε συνθήκες εξαθλίωσης, ενώ η ερώτηση από όλους παραμένει μία και είναι το «πώς θα ζήσουμε εμείς»;

«Τα αιτήματα μας είναι τα ίδια, καθώς τίποτα δεν έχει λυθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης. «Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα θέσουμε τα προβλήματά μας, θα πάρουμε σαφείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας σημειώνει πως «οι αγρότες διεκδικούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους». Ο συντονισμός των μπλόκων για τις επόμενες ενέργειες είναι απαραίτητος για τον ίδιο που καταλήγει ζητώντας «χρονοδιαγράμματα και λύσεις, έτσι ώστε να παραμείνουμε στα χωριά. Κανείς άλλος δεν μας υποκινεί πέρα από τα προβλήματα. Έχουν περάσει περισσότερο από πέντε μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες κι έχουμε μείνει μόνο στις υποσχέσεις».

Ένταση σε Λάρισα και Καρδίτσα 

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασαν τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο του Πλατυκάμπου με τους αγρότες και τον κ. Μαρούδα να ζητούν από τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 με σκοπό να πραγματοποιήσουν μία συμβολική γενική συνέλευση. Η άρνηση του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας, Αγάπιου Χαρακόπουλου οδήγησε σε μικρής έντασης επεισόδια, με σπρωξίματα και φωνές που όμως αποκλιμακώθηκε γρήγορα με τους αγρότες να οπισθοχωρούν προς τον κυκλικό κόμβο του Πλατυκάμπου.

Μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Καρδίτσα όταν οι αγρότες κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και ανέβηκαν στον αυτοκινητόδρομο με τα πόδια. Κατά τη διάρκεια της έντασης, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών με τους αγρότες να απομακρύνονται μετά από ώρες από το σημείο. Από τις συμπλοκές υπήρξε ο τραυματισμός ενός αγρότη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας και μία προσαγωγή ακόμα ενός που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Τι διεκδικούν

Αιτήματα για την επιβίωσή τους αλλά και να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αυτά αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ ζητούν επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Όπως και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον «αναχρονιστικό κανονισμό» του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα ζητούν να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Ζητούν έναν ΕΛΓΑ «δημόσιο φορέα», με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Ενώ τέλος, ζητούν να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα