Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕιδικοί εξηγούν γιατί πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της αλλαγής της ώρας

Ειδικοί εξηγούν γιατί πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της αλλαγής της ώρας

- Advertisement -

Η πρακτική της αλλαγής της ώρας, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών συμβάντων όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η εξαμηνιαία προσαρμογή του ρολογιού αποτελεί μακροχρόνια πρακτική σε πολλές χώρες παγκοσμίως, σχεδιασμένη για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του φωτός της ημέρας κατά τις εποχές. Ωστόσο, η πρακτική αυτή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας.

Η κλινική ψυχίατρος Dr. Yalda Safai από τη Νέα Υόρκη εξήγησε στο ABC News τη σημασία μιας σταθερής εθνικής ώρας, η οποία θα ευθυγραμμιζόταν καλύτερα με την ξεκούραση των ανθρώπων. Η διαταραχή που προκαλείται ακόμη και από τη μετατόπιση της ώρας κατά μία ώρα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους κιρκαδιανούς ρυθμούς του σώματος, διαταράσσοντας ενδεχομένως διάφορες φυσιολογικές διεργασίες.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών τηρεί επί του παρόντος τη θερινή ώρα, η οποία περιλαμβάνει τη μετατόπιση των ρολογιών κατά μία ώρα προς τα εμπρός για την παράταση του βραδινού φωτός κατά τους θερμότερους μήνες. Η αλλαγή αυτή προβλέπεται να αντιστραφεί στις 5 Νοεμβρίου, δήθεν για να προσφέρει περισσότερο πρωινό φως κατά τους χειμερινούς μήνες. Όμως οι ειδικοί πιέζουν τώρα για τη διατήρηση της κανονικής ώρας όλο το χρόνο.

Οι υποστηρικτές αυτής της αλλαγής υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα υποστήριζε τη φυσική προσαρμογή του οργανισμού στους ρυθμούς της ημέρας και της νύχτας, χωρίς την εξαμηνιαία διακοπή. Ερευνήτρια δήλωσε ότι το να υπάρχει περισσότερο φως το πρωί μπορεί να είναι επωφελές. Βοηθά στην ανακοπή της παραγωγής μελατονίνης -της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο- και προάγει τη φάση εγρήγορσης του κιρκάδιου ρυθμού μας, απαραίτητη για να ξεκινήσουμε σωστά την ημέρα.

Η πρακτική της αλλαγής της ώρας, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών συμβάντων όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, διαταραχές στους τακτικούς καρδιακούς ρυθμούς, διαταραχές του ύπνου και διακυμάνσεις της διάθεσης.

gazzeta.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα