«Ζω, πραγματικά; Πείτε μου ότι είμαι ζωντανός…» ήταν τα πρώτα λόγια του 21χρονου επιζώντα από την πύρινη κόλαση του Euroferry Olympia. Λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό του, ακολούθησε μια πολυ΄δυσάρεστη είδηση, καθώς ανασύρθηκε νεκρός ένας Έλληνας οδηγός φορτηγού, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες εντοπισμού των δέκα αγνοούμενων.
Πώς σώθηκε ο 21χρονος
«Αυτό είναι ένα θαύμα καταρχάς, να φανταστείτε, ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα πως αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να βγει εκεί. Είναι σε σοκ» αναφέρει ο Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Συνοδεία λιμενικών, ο 21χρονος, έφτασε σε μαρίνα της Κέρκυρας για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο…
Η μάσκα δεν μπορούσε να κρύψει το χαμόγελο του. Έζησε από θαύμα σαν να ήταν πρωταγωνιστής σε κινηματογραφική ταινία τρόμου. «Ήμουν στο κάτω κάτω deck. Έμεινα μέσα στην καμπίνα του φορτηγού. Είχα νερό, αλλά μόλις μου τελείωσε, πήγα και πήρα το νερό από τα άλλα φορτηγά. Έτσι, σώθηκα. Στην αρχή, άκουγα και φωνές αλλά μόλις βγήκα δεν είδα κανέναν. Ούτε ζωντανό, ούτε νεκρό» έχει περιγράψει.
Ο νεαρός άνδρας ανέφερε πως δεν κατάλαβε πώς και πότε ξέσπασε η φωτιά καθώς κοιμόταν. Ξύπνησε στις 7 το πρωί. Ηταν στο γκαράζ 1. Δεν μπορούσε να βγει όσες φορές κι αν δοκίμασε, μέχρι σήμερα που έπεσε ο καπνός και έτσι κατάφερε να γυρίσει την τροχαλία της κλειστής πόρτας, να βγει και να ζητήσει βοήθεια.
Ειδικοί εξήγησαν στον ΣΚΑΪ τι μπορεί να συνέβη και ο νεαρός οδηγός κατάφερε να βγει σώος από ένα γκαράζ, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να είναι κλειδωμένο…
«Πιθανόν να είχαν κλειστεί κάποιοι κάπου και το μυστήριο το μεγάλο είναι πώς βρέθηκε κάπου αέρας γιατι όλα αυτά είναι τοξικά μέσα», ανέφερε ο Ναυτιλιακός Σύμβουλος Γιώργος Ξηραδάκης.
Κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση σε αυτές τις συνθήκες είναι το οξυγόνο… Όπως αναφέρει ο Πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να είχε ποσότητα νερού για να επιβιώσει για τρεις μέρες. Η τροφή δεν είναι πρόβλημα γιατί αντέχεις για τρεις εβδομάδες, αλλά σίγουρα είχε οξυγόνο, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ζήσει πάνω από τρία λεπτά.
Οι διασώστες προσπαθούν να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον διασωθέντα προκειμένου να εντοπίσουν και τους άλλους αγνοούμενους στο πλοίο.