Έρχεται τέλος στο χαρτοβασίλειο του Δημοσίου καθώς θα ψηφιοποιηθούν περισσότερες από 1,4 δισ. σελίδες που καταλαμβάνουν επιφάνεια άνω των 152.000 τ.μ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, την επόμενη τριετία εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν άυλη μορφή περισσότερες από 1,4 δισ. σελίδες που αυτή τη στιγμή στοιβάζονται σε όλη την Ελλάδα, σε υπουργεία, ΕΦΚΑ, πολεοδομίες και δικαστήρια. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει στην πλήρη έκταση του το χαρτοβασίλειο αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι η αποθήκευση 100 εκατ. σελίδων Α4 – πολλά από τα προς ψηφιοποίηση έγγραφα έχουν μεγαλύτερη διάσταση -απαιτεί 40.000 χαρτοκιβώτια (40 εκατ. Χ 30 εκατ .Χ 25 εκατ) ή 10.000 συρταριέρες των 4 ραφιών και επιφάνεια 15.210 τετραγωνικών μέτρων.
Έτσι οι περισσότερες από 1,4 δισ. προς ψηφιοποίηση σελίδες απαιτούν περισσότερα 152.000 τ.μ μέγεθος που γίνεται αντιληπτό εάν σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο της δομημένης επιφάνειας του σχεδιαζόμενου κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ καταλαμβάνει περίπου 133.000 τ.μ.
Οι υπολογισμοί είναι μετριοπαθείς, αφού δεν περιλαμβάνουν ούτε αρχεία κυρίως δικαστηρίων που έχει αποφασιστεί σε αυτή τη φάση να μην ψηφιοποιηθούν. Ούτε την επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι 1,6 εκατ. κούτες που θα μεταφερθούν από τους χώρους όπου βρίσκονται σήμερα για φύλαξη και διαχείριση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο (του εγκιβωτισμού και της μεταφοράς). Ουσιαστικά αρκετά από τα αρχεία που βρίσκονται στις εν λόγω κούτες θα φυλάσσονται μόνο με τους αρμόδιους φορείς να αποφασίζουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά.
Η κατηγοριοποίηση
Η ψηφιοποίηση του άνω του 1 δισ. σελίδων δεν περιλαμβάνεται μόνο με το σάρωμα τους αλλά και την εύκολη κατηγοριοποίησή τους, βάσει των λέξεων -κλειδιών (μεταδεδομένων) ώστε να διασφαλίζεται η γρήγορη ανάκτηση της ζητούμενης πληροφορίας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς απαιτεί- εκτός από χέρια – και τη σωστή επιλογή αρχείων που θα ψηφιοποιηθούν.
«Ένα από τα προαπαιτούμενα για την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή διακυβέρνηση είναι η ψηφιοποίηση του χάρτινου αρχείου των κρατικών φορέων και οργανισμών» αναφέρει στην εφημερίδα “Καθημερινή” o διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα αφορούν 3,5 εκατ, αρχεία πολεοδομιών που αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιο αριθμό σελίδων, 600 εκατ. σελίδες που φυλάσσονται σήμερα σε 390 υποθηκοφυλακεία όπως και περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες που βρίσκονται σε 368 δικαστήρια και εισαγγελίες σε όλη την Ελλάδα.