Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔίκη Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας κατά του γιατρού Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας κατά του γιατρού Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων

.

Για τις «κόκκινες σημαίες» που είχε στο μυαλό του σε σχέση με τη συμπεριφορά της μητέρας της μικρής Τζωρτζίνας, της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κάθεται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, αλλά και για τη διαφορετική συμπεριφορά της κατηγορούμενης αναφορικά με εκείνη του πατέρα της μικρής Μάνου Δασκαλάκη μίλησε ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου και άλλων μελών του δικαστηρίου, οι οποίοι στο τέλος της μακράς, όπως προβλέπεται διαδικασίας θα εκδώσουν την ετυμηγορία τους για την υπόθεση αυτή που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

«Ο πατέρας με ρωτούσε πάντα. Με ρωτούσε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το παιδί. Η μητέρα πιο πολύ με άκουγε πάντα με χαμηλωμένο το κεφάλι. Δεν είχε ποτέ την αγωνία του θρήνου που βλέπω πάντα σε όλους τους γονείς. Ήταν μια αντίδραση που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας της κατάστασης. Με την πληροφορία που δίνεις στη μητέρα περιμένεις άλλες αντιδράσεις», είπε ο μάρτυρας απαντώντας σκιαγραφώντας την επικοινωνία που είχε με τους γονείς της 9χρονης Τζωρζτίνας .

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι και οι νοσηλεύτριες παράτησαν περίεργη συμπεριφορά από τη μητέρα… Τι σας έχουν πει;

Μάρτυρας: Πρόκειται για έμπειρες νοσηλεύτριες που έχουν γνώση… πράγματι υπήρξαν αναφορές ότι υπάρχει ένα συναίσθημα το οποίο δεν δικαιολογούσε την εικόνα που βλέπαμε στο παιδί. Έχεις ένα παιδί ξαπλωμένο σε κρεβάτι εντατικής. Εκεί περιμένεις άλλες αντιδράσεις από τους γονείς, όχι αυτό που βλέπαμε σε αυτή τη μητέρα. Έγινε μια τέτοια συζήτηση με τη μητέρα, προφανώς κατάλαβε ότι παρατηρούμε τη συμπεριφορά της και χαρακτηριστικά μου είπε «παγοκολώνα θα με βλέπετε γιατί έχω περάσει πολλά». Όμως αυτό δεν είναι το σύνηθες.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας χαρακτήρισε την κατηγορούμενη τυπική στα επισκεπτήρια όσο διάστημα το παιδί έμεινε στην εντατική .

Μάρτυρας: Μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το απόγευμα. Στα επισκεπτήρια της ήταν πολύ τυπική. Το έχω δει εγώ ο ίδιος με τα μάτια μου. Ήταν τυπική στα ωράρια, δεν ήταν μια μητέρα εξαφανισμένη. Μάλιστα όταν ξεκινούσε η αποκατάσταση περισσότερο την αφήναμε να κάθεται και στον χώρο αναμονής για να αρχίσουν σιγά – σιγά να καταλαβαίνουν το παιδί τους.

Πρόεδρος: Τι ρωτούσε η μητέρα στην επικοινωνία σας μέσω Viber;

Μάρτυρας: Ήταν μια αυστηρή επικοινωνία που περιοριζόταν στα ιατρικά θέματα της μικρής. Με μηνύματα πολύ καλά γραμμένα, με ιατρικούς όρους. Σε τέτοιο βαθμό που δεν έχω ξαναδεί και ούτε το περίμενα. Οι διάλογοι αυτοί είναι στη διάθεση σας. Ήταν επιθυμία μου να κρατήσω τη στενή σχέση με τη μητέρα για όλα όσα σας ανέφερα.

Το ενδιαφέρον της δικαστικής λειτουργού στράφηκε στο γεγονός ότι το παιδί όσο ήταν στην κλινική είχε επεισόδια, σύμφωνα με τη μητέρα, ενώ στην εντατική δεν εκδηλώθηκε κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος: Πως γίνεται το παιδί στην κλινική να έχει επεισόδια, σύμφωνα με τη μητέρα, και να έρχεται στην εντατική και να μη συμβαίνει τίποτα; Αυτό έγινε 3 φορές.

Μάρτυρας: Σας είπα… είχα κόκκινες σημαίες. Μια από αυτές ήταν και αυτό. Όταν το παιδί είναι μακριά από τον φροντιστή και είναι καλά, είναι κόκκινη σημαία για τη διαταραχή που σας ανέφερα. Είχα μεγάλη αγωνία και έχω καταγράψει όλη την παραμονή του παιδιού στην εντατική. Ήταν τόσο καλά το παιδί! Τόσο ήρεμο το παιδάκι… Μάλιστα ένα βράδυ κάλεσα βίντεο κλήση στη μητέρα και τραγουδούσαμε με το παιδί…

Ξεχωριστό κεφάλαιο της κατάθεσής του αφιερώθηκε στην κεταμίνη , την ουσία που αποδείχθηκε θανατηφόρα για την Τζωτζίνα και που όπως επισήμανε ο γιατρός «είναι ένα φάρμακο με πολλές εφαρμογές που είναι στην ιατρική φαρέτρα μας».

Πρόεδρος: Για να πάμε στη κεταμίνη. Την γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Ναι, να σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Προχθές στην εφημερία μας ένα παιδάκι είχε έντονο βροχικό άσθμα και του χορηγήθηκε κεταμίνη, σώθηκε η ζωή του. Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο με πολλές εφαρμογές που είναι στην ιατρική φαρέτρα μας. Είναι ένα φάρμακο κλειδωμένο στον ειδικό χώρο όλων των μονάδων. Γίνεται πρωτόκολλο παραλαβής – παράδοσης είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται στην επείγουσα διασωλήνωση παιδιών με βρογχικό άσθμα. Είναι φάρμακο που μπορεί να χρησιμεύσει κατά την εισαγωγή στην αναισθησία, άρα είναι κάτι που του βάζουμε σε αυτές τις ιατρικές πράξεις.

Πρόεδρος: Χορηγήσατε στη Τζωρτζίνα κεταμίνη;

Μάρτυρας: Στην προσπάθεια να έχουμε καλύτερη καταστολή δοκιμάζουμε αρκετά φάρμακα, δώσαμε δεν τη φοβόμαστε. Στα χέρια τα δικά μας είναι ασφαλής. Έχει κάποιες παρενέργειες, είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια. Αν κάποιος δώσει κεταμίνη για να κάνει διασωλήνωση το στόμα του ασθενούς κάνει σάλια και πρέπει να προηγηθεί άλλο φάρμακο για να στεγνώσει το παιδί από το φάρμακο. Είναι καλό φάρμακο με καλά αποτελέσματα. Αρκετά ασφαλές. Μπορεί ο γιατρός ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει να χορηγήσει τη δόση. Αν την χορηγήσει γρήγορα μπορεί να έχει και αναπνευστική ανακοπή. Μεταβολίζεται δεν παραμένει πολύ ώρα στον οργανισμό. Η κεταμίνη στην Ελλάδα είναι μια, είναι συγκεκριμένο το φάρμακο, είναι μόνο πρωτόκολλο από τον ΥΦΕΤ, δε μπορείς να το βρεις πουθενά, υπογράφει ο γιατρός όταν το παίρνει.

Υπερήφανος για το έργο τους στο κομμάτι των μεταμοσχεύσεων δήλωσε ο μάρτυρας όταν από τον συνήγορο της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια αμφισβητήθηκε η δραστηριότητα του μάρτυρα.

Α. Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανο, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ότι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας; Βεβαίως με συναίνεση η μητέρα δίνει τη καρδιά του παιδιού για να σας ζήσει ένα άλλος.

Α. Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στην σφαίρα της φαντασίας εκτός σύμπαντος.

Α. Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στη καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και που έχουν πάει τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Α. Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει….

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα

Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά

Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση. Θέλω να κάνω και ένα αίτημα, διότι ο μάρτυρας εδώ αναφέρθηκε ότι επικοινώνησε με την κ. Τσιόλα και ότι επικοινώνησε με συνάδελφό του για Μαλένα και Ίριδα. Να καταθέσει η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγ. Τσιόλα. Οι πρώτοι δύο να εξεταστούν για να πουν αν ο θάνατος της Μαλένας είναι σε ηπατική ανεπάρκεια, την οποία αμφισβήτησε ο μάρτυρας. Να μας πει αν οφείλεται κάποιου άλλου η σε εγκληματική ενέργεια. Ζητούμε και την κατ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ηλιάδη μετά τους ανωτέρω μάρτυρες.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Απριλίου.

in.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα