Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝέα φάση αγροτικών κινητοποιήσεων: Συμβολικοί αποκλεισμοί εθνικών οδών – Μήνυμα για «διάλογο...

Νέα φάση αγροτικών κινητοποιήσεων: Συμβολικοί αποκλεισμοί εθνικών οδών – Μήνυμα για «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους» στέλνει η κυβέρνηση

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες που ενισχύουν και πυκνώνουν τα μπλόκα. Από χθες το βράδυ άρχισαν συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών και τελωνείων. Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έως την Πέμπτη και τον καλούν να δώσει λύσεις, ενώ πρόσκληση στους αγρότες να έρθουν ακόμη και σήμερα στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη στη μία και μισή μετά το μεσημέρι, διέσχισαν πεζή την Εθνική Οδό και απέκλεισαν το ρεύμα με κατεύθυνση προς την πόλη. «Θέλουμε απαντήσεις, λύση στο διάλογό μας… η δουλειά μας είναι να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπουν», είπε ο Κων/νος Σέφης-Μέλος Μπλόκου Μαλγάρων.

Στο συμβολικό αποκλεισμό εθνικών οδών προχώρησαν ήδη από χθες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Στην κεντρική Μακεδονία, στις 13:00 και για 30 λεπτά, οι αγρότες κλείνουν τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα. Στις 15:00 οι αγρότες του Αλμυρού θα κλείσουν την εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Κάλεσμα για κλείσιμο δρόμου από τις 16:00 έως τις 17:00 στον κόμβο του Φιλώτα, απευθύνει η συντονιστική μπλόκου αγροτών κόμβου Φιλώτα. Στη Θεσσαλία στις 17:00 κλείνουν τα μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο. Σε νέο δίωρο συμβολικό αποκλεισμό 18:00 με 20:00 θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.

Μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης της Ηγουμενίτσας και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου πρόσβασης στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας πραγματοποιούν οι αγρότες της Θεσπρωτίας. Οι αγρότες παραβίασαν το μπλόκο της αστυνομίας και εισέρχονται στην Εγνατία οδό.

«Ναι στο διάλογο με ανοιχτούς δρόμους» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες. «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματά του», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Χαϊδάρι, την ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και κλιμακώνουν τον αγώνα, όπως αποφάσισαν στην κρίσιμη σύσκεψη της Νίκαιας.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Στον απόηχο των αποφάσεων για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.

Όσον αφορά στα αγροτικά αιτήματα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν αποφάσεις, όπως:

-Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
-Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
-Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
-Μείωση ΦΠΑ για ζωοτροφές / λιπάσματα / αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
-Συνεχείς έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις.

Ανοιχτή στο διάλογο η κυβέρνηση

Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.

Ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες δηλώνει η κυβέρνηση αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη εκπροσώπηση όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πάντως ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κοστολογημένα και θα εφαρμοστούν άμεσα. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα» τόνισε στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης.

Πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. «Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία. Έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα των αγροτών όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοοτροφές και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα» τόνισε ο υπουργός.

Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπογραμμίζει ότι κατάφερε να φέρει σε απόγνωση και τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων.

Για εμπαιγμό τον αγροτών κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ των κινητοποιήσεων τάσσεται το ΚΚΕ.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

πηγή:ΕΡΤ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα