Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑλλάζουν οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Αλλάζουν οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Αδύνατη θα είναι η απόκτηση διπλώματος για τους υποψηφίους οδηγούς που δεν έχουν εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων, εφόσον περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν.

Καταδικασμένοι να αποτύχουν θα είναι οι ανεκπαίδευτοι τεχνολογικά υποψήφιοι οδηγοί εφόσον πάρουν το «πράσινο» φως οι προτάσεις της Κομισιόν που κατατέθηκαν την 1η Μαρτίου προς εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια 2021-2030 και της δέσμευσης για μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους της Ευρώπης έως το 2050, η Κομισιόν προτείνει επικαιροποιημένους κανόνες για τις εξετάσεις που αφορούν στην απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Ειδικότερα, προτείνεται να διευρυνθεί η εξεταστέα ύλη ώστε να καλύπτονται οι απαραίτητες γνώσεις που άπτονται στα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Επίσης, θα αξιολογούνται οι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που συνδέονται με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και άλλες αυτοματοποιημένες τεχνολογίες, κάτι που σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος οδηγός θα πρέπει να μπορεί να χειρίζεται απρόσκοπτα τις τεχνολογίες των καινούργιων οχημάτων.

Παράλληλα, οι οδηγοί θα μαθαίνουν πώς ο τρόπος με τον οποίο οδηγούν – π.χ. το πότε αλλάζουν ταχύτητα – επηρεάζει τις εκπομπές του οχήματός τους. Η έγκριση των ανωτέρω προτάσεων της Κομισιόν και η υιοθέτησή τους από το ελληνικό σύστημα εξετάσεων οδήγησης, φυσικά, θα αύξανε το βαθμό δυσκολίας για τους υποψήφιους οδηγούς.

Ήδη στη χώρα μας πρωθούνται παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα στη διαφάνεια της διαδικασίας απόκτησης διπλώματος οδήγησης, με αιχμή του δόρατος την ενσωμάτωση τεχνητών μέσων όπως καμερών στην εξέταση των υποψήφιων οδηγών τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό σκέλος των εξετάσεων.Ειδικά για την πρακτική εξέταση, προβλέπεται η τοποθέτηση κάμερας υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητα λήψης εικόνας 360 μοιρών, που θα περιλαμβάνει, επίσης, μικρόφωνο.Μέσω της χρήσης του μικρόφωνου και της κάμερας θα παρακολουθείται όλη η καμπίνα του αυτοκινήτου, καθώς και εξωτερικά σημεία στο δρόμο τα οποία κρίνονται σημαντικά για την πορεία και κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Πηγή:carandmotor.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα