Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές υποθέσεις “σβήνονται” μετά τη Πρωτοχρονιά

ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές υποθέσεις “σβήνονται” μετά τη Πρωτοχρονιά

Μια σειρά από φορολογικές υποθέσεις “σβήνονται” μετά την Πρωτοχρονιά από την ΑΑΔΕ.

Αναλυτικά, οι φορολογικές υποθέσεις που θα παραγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να διεκδικήσει τις οφειλές είναι οι εξής:

Οι υποθέσεις του 2006:

Η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή έχει υποβληθεί εκπρόθεσμα αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εφορία μπορεί να επιβάλει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση.

Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2011:

Αυτό αφορά μόνο τις περιπτώσεις που προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως για π.χ εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος της μη παραγραφής ήταν η 10 ετία.

Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2011:

Αυτό αφορά τους φορολογούμενους που δεν είχαν υποβάλει εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ίσχυε 10 ετής περίοδος παραγραφής.

Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούσαν στη χρήση του 2013, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής έφτανε στα 8 έτη.

Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2016 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ): για τις οποίες είχαν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή είχαν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2021.

Οι παλιές εκκρεμείς υποθέσεις

Τα ελεγκτικά κέντρα και οι εφορίες «σκανάρουν» παλιές εκκρεμείς υποθέσεις με παραβάσεις προκειμένου να προχωρήσουν πριν από την εκπνοή του 2022 στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται πως το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Τι ισχύει για όσους έχουν λάβει “ραβασάκια”

Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει από την εφορία σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών.

Ωστόσο σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος μπορεί εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης.

Πάντως δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια.

Πηγή: enikonomia.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα