Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα με την «Αγία Έμυ» της Α. Λαιμού

62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα με την «Αγία Έμυ» της Α. Λαιμού

Ελληνική πρεμιέρα κάνει το απόγευμα της Τρίτης η «Αγία Έμυ», της Αρασέλης Λαιμού στο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία μίας κοπέλας διαφορετικής, «μια διαφορετικότητα, που οι γύρω της φοβούνται επειδή δεν την κατανοούν», όπως αναφέρει η σκηνοθέτρια στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αρασέλης Λαιμού, σκηνοθέτριας, σεναριογράφου και μοντέζ, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει τη βάση της στο Λος Άντζελες. Η «Αγία Έμυ» έκανε το καλοκαίρι παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2021 και κέρδισε την Ειδική Μνεία στο διαγωνιστικό τμήμα «Σκηνοθέτες του Σήμερα».

H Έμυ είναι μια κοπέλα outsider στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Καθολικών Χαρισματικών του Πειραιά, που ανακαλύπτει πως έχει κληρονομήσει δυνάμεις που φοβίζουν όχι μόνο τους άλλους αλλά και την ίδια. Αυτό που ενδιέφερε τη σκηνοθέτρια είναι η δύναμη αυτής της κοπέλας, η οποία τελικά την έκανε διαφορετική. «Ήθελα να πραγματευτώ την ιδέα ενός θαύματος, κι ενός τρομακτικού θαυματουργού ανθρώπου, και ήθελα η ταινία να είναι συγκινητική και τρομακτική όπως είναι ένα θαύμα», σημειώνει.

Στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρουσιάζονται για πρώτη φορά τόσες ελληνικές ταινίες και περισσότερες από κάθε άλλη φορά σε διαγωνιστικά τμήματα. Η «Αγία Έμυ» συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό μαζί με τις ταινίες «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου και «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου.

«Χαίρομαι πολύ που θα παρουσιάσω την ταινία μου στη Θεσσαλονίκη. Είναι -πιστεύω- για όλους τους Έλληνες δημιουργούς ένα όνειρο να δείξουν την ταινία τους στο “Ολύμπιον” και στις αίθουσες στις αποθήκες», τονίζει η Αρασέλη Λαιμού, η οποία θέλει, όπως λέει, να προλάβει να δει πολλές από τις υπόλοιπες ελληνικές ταινίες.

«Είναι σημαντικό που θα έχει την ευκαιρία το κοινό να δει τις ελληνικές ταινίες, γιατί είναι λίγες αυτές οι ευκαιρίες. Ακόμα κι αν βρουν διανομή, οι ελληνικές ταινίες “ανεβαίνουν και κατεβαίνουν” τόσο γρήγορα, που δεν έχει χρόνο το κοινό να τις ακούσει. Και τα βραβεία είναι μια καλή αφορμή να ακουστεί και να συζητηθεί μια ταινία», επισημαίνει.

Η σκηνοθέτρια της «Αγίας Έμυς» δηλώνει τυχερή που κατάφερε να δείξει την ταινία σε φεστιβάλ που γίνονται στα σινεμά και όχι μόνο online, όπως ήταν πέρυσι, και νιώθει πως η ταινία και η ιστορία της επικοινωνεί με τον τρόπο που ήθελε, αυτά που ήθελε. «Αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο και πήρε βέβαια χρόνο, πολλή δουλειά και επικοινωνία με όλους τους δημιουργικούς συνεργάτες μου. Οπότε, όταν βλέπω στην αίθουσα πια την ταινία ολοκληρωμένη, αισθάνομαι πως έφτασε εκεί που ονειρεύτηκα», καταλήγει η Αρασέλη Λαιμού.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα