Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνία6 πράγματα που κάνουν τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη – Τι...

6 πράγματα που κάνουν τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη – Τι λέει ειδικός

- Advertisement -

Η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες. Τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν 6 συγκεκριμένα πράγματα που κάνουν, σύμφωνα με σύμβουλο γονέων.

Οι γονείς θέλουν τα πάντα για τα παιδιά τους, καλή υγεία, επιτυχία, ευτυχισμένες σχέσεις. Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να εγγυηθούμε αυτά τα πράγματα είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης, οι οποίες είναι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες για την ευτυχία και την επιτυχία», ανέφερε η σύμβουλος γονέων, Reem Raouda.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας αναπτύσσει συναισθηματικές δεξιότητες. Η Reem Raouda που έχει μελετήσει τις συμπεριφορές περισσότερων από 200 παιδιών και έχει διαπιστώσει ότι αυτά που έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη κάνουν έξι βασικά πράγματα.

6 πράγματα που κάνουν τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Αναγνωρίζουν μη λεκτικές ενδείξεις
Δείχνουν ενσυναίσθηση και συμπόνια
Μπορούν να ονομάσουν τα συναισθήματά τους
Είναι προσαρμοστικά
Είναι καλοί ακροατές
Μπορούν να αυτορυθμιστούν
Αναγνωρίζουν μη λεκτικές ενδείξεις
Τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ ικανά στο να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, παρακολουθώντας την γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Γενικά μπορούν να αναγνωρίζουν μη λεκτικές ενδείξεις και να βγάλουν συμπεράσματα.

Μπορεί δηλαδή να τα έχετε ακούσει να λένε: «Μαμά, η φίλη μου η Σάρα ήταν πολύ ήσυχη σήμερα. Ρώτησα αν ήθελε να παίξει και μου είπε όχι. Νομίζω ότι ήταν λυπημένη για κάτι».

Πώς να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα: Κάντε συζητήσεις με τα παιδιά σας για την μέρα τους. Συζητήστε τα συναισθήματα που παρατήρησαν σε άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούσαν. Αυτές οι συνομιλίες ενισχύουν την ικανότητά τους να «διαβάζουν» τα συναισθήματα και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους στην κατανόηση των άλλων. Μπορείτε να ρωτήσετε: «Τι διάθεση πιστεύεις ότι είχε ο φίλος σου σήμερα;»

Δείχνουν ενσυναίσθηση και συμπόνια
Τα παιδιά που έχουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης δεν αναγνωρίζουν απλώς τα συναισθήματα των άλλων. Δείχνουν ανησυχία και προσφέρουν βοήθεια σε άλλους όταν χρειάζεται.

Για παράδειγμα μπορεί να δείτε το παιδί σας να βλέπει έναν φίλο του αναστατωμένος επειδή δεν κέρδισε ένα παιχνίδι. Τότε πηγαίνει κοντά του και του λέει: «Έπαιξες πολύ καλά! Θέλεις να παίξουμε κάτι άλλο μαζί;»

Πώς να οικοδομήσετε αυτή τη δεξιότητα: Ο πιο ισχυρός τρόπος για να εμπνεύσουν οι γονείς την ενσυναίσθηση στο παιδί τους είναι να την έχουν οι ίδιοι και να το δείχνουν στα παιδιά τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος φίλος σας δεν είναι καλά τότε μπορείτε να πείτε στο παιδί σας: «Ανησυχώ ότι η Μαρία δεν είναι καλά. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά να δούμε αν χρειάζεται βοήθεια σε κάτι;».

Μπορούν να ονομάσουν τα συναισθήματά τους
Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά είναι υπέροχα στο να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Όταν το παιδί σας λέει: «Αισθάνομαι απογοητευμένος γιατί δεν μπορώ να λύσω αυτό το παζλ» ή «Είμαι χαρούμενος γιατί βοήθησα την φίλη μου να φτιάξει το παιχνίδι της», αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζει και μοιράζεται τα συναισθήματά του.

Πώς να οικοδομήσετε αυτή την ικανότητα: Προσπαθήστε όταν συζητάτε με τα παιδιά σας να ονομάζετε και να μιλάτε για τα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να πείτε: «Αισθάνομαι απογοητευμένος που δεν μπορώ να βρω τα κλειδιά μου» ή «Είμαι λίγο αγχωμένος με όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνω». Αυτό βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν περισσότερα για τα συναισθήματα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα σας.

Είναι προσαρμοστικά
Ένα παιδί που μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές στην ρουτίνα του ή να διαχειρίζεται με ηρεμία την απογοήτευση τότε δείχνει συναισθηματική ωριμότητα. Για παράδειγμα όταν ένα πικνίκ στο πάρκο ακυρώνεται λόγω βροχής αντί να αισθάνεται αναστατωμένο ή θυμωμένο το παιδί σας δέχεται ήρεμα την αλλαγή. Μπορεί να το ακούσετε να λέει: «Ας κάνουμε ένα πικνίκ σε εσωτερικό χώρο».

Πώς να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα: Και πάλι, αυτό ξεκινάει από τον γονέα. Το να είμαστε ευέλικτοι και ήρεμοι στις δικές μας αντιδράσεις διαμορφώνει μια προσαρμοστική συμπεριφορά που μπορούν να μιμηθούν τα παιδιά μας. Προχωρήστε περαιτέρω προσκαλώντας το παιδί σας να σκεφτεί το πρόβλημα και να προτείνει μία λύση. Για παράδειγμα αν ακυρωθεί η βόλτα λόγω καιρού μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί: «Τι άλλο θα μπορούμε να κάνουμε;»

Είναι καλοί ακροατές
Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν λεπτομέρειες που άλλοι δεν μπορούν. Όταν τους λέτε για την ημέρα σας δεν ακούνε απλά. Είναι συντονισμένα και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα πίσω από τα λόγια σας. Κάνουν ερωτήσεις και δείχνουν γνήσια περιέργεια.

Πώς να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα: Όταν το παιδί σας έχει μια ιστορία να πει, δώστε του την πλήρη προσοχή σας. Διατηρήστε οπτική επαφή και σταματήστε οτιδήποτε άλλο κάνετε. Σκεφτείτε και επαναλάβετε αυτό που λένε για να τους δείξετε ότι ακούτε πραγματικά.

Μπορούν να αυτορυθμιστούν
Τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να διαχειριστούν μεγάλα και δύσκολα συναισθήματα, να παραμείνουν ήρεμα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και να κάνουν έξυπνες επιλογές.

Φανταστείτε το παιδί σας να παίζει ένα παιχνίδι με φίλους και να χάνει. Αντί να αντιδράσει με απογοήτευση, ένα παιδί που είναι καλό στην αυτορρύθμιση μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να πάρει ανάσα και μετά να ξαναμπεί στο παιχνίδι με θετική οπτική. Τα παιδιά αυτά διατηρούν την ψυχραιμία τους και συνεχίζουν μετά από μία απογοήτευση.

Πώς να οικοδομήσουμε αυτήν την ικανότητα: Όταν ο γονιός αντιμετωπίζει με την ίδια ηρεμία τα δικά του δύσκολα συναισθήματα δίνει το παράδειγμα και στο παιδί. Δεν επιτρέπονται οι φωνές και οι υπερβολικές αντιδράσεις όταν θυμώνετε ή απογοητεύεστε. Επίσης μπορείτε να εισάγετε μια τεχνική «παύσης» και να μάθετε στο παιδί να παίρνει μία ανάσα όταν δυσκολεύεται.

Μην ξεχνάτε
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δεξιότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να την μάθει και να την εξελίξει. Ακόμα και αν το παιδί σας δεν έχει κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά μην απελπίζεστε. Μπορείτε με προσπάθεια, συζήτηση και μάθηση να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν την συναισθηματική ευφυΐα τους. Μην ξεχνάτε ότι αποτελείται παράδειγμα για τα παιδιά σας. Έτσι ο τρόπος που λειτουργείτε με τα συναισθήματα σας θα αποτελέσει για εκείνα παράδειγμα προς μίμηση.

enikos.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα