Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία400 ευρώ επιστήμονες: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις

400 ευρώ επιστήμονες: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις

400 ευρώ επιστήμονες: Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς τα τέλη Ιανουαρίου ενώ οι δικαιούχοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες πρόκειται να λάβουν τα χρήματα εντός Φεβρουαρίου.

Σε τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις περίπου 100.000 δικαιούχων για οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς τα τέλη Ιανουαρίου ενώ οι δικαιούχοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να λάβουν τα χρήματα εντός του Φεβρουαρίου.

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί μέσω του ΟΑΕΔ σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες  που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι κατηγορίες δικαιούχων

  • Γιατροί
  • Δικηγόροι
  • Συμβολαιογράφοι
  • δικαστικοί επιμελητές
  • οδοντίατροι
  • κτηνίατροι
  • οικονομολόγοι
  • γεωτεχνικοί
  • μηχανικοί
  • λογιστές

Προκειμένου να λάβει κάποιος το επίδομα 400 ευρώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα εισοδήματα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020.

Στη διαδικασία θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η απόδειξη ότι οι δυνητικά ωφελούμενοι έχουν πληγεί με βάση το εισόδημά τους. Πλέον, ετοιμάζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία όταν δημοσιευθεί θα καθορίσει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.

Το ποσό θα εκταμιευτεί από τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού ανεργίας στον οποίο κατατίθεται μηνιαία εισφορά 10 ευρώ τόσο από τους αυτοαπασχολούμενους όσο και από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους όσοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι με την προϋπόθεση να είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και, όπως αναφέρει το άρθρο 66 του νόμου, να έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκτός από την πληρωμή του επιδόματος θα μείνουν όσοι είναι μισθωτοί από τις εν λόγω ειδικότητες, γιατί δεν επιβαρύνονται με την εισφορά ανεργίας όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και επιπλέον διότι ως μισθωτοί ενδέχεται να καλύπτονται από τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας με τη χορήγηση ανάλογου επιδόματος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως και  τα 400 ευρώ είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα έναντι χρεών Δημοσίου και τραπεζών όπως έχει γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις επιδομάτων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα