Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία4 φυσικοί τρόποι καθαρισμού του φούρνου

4 φυσικοί τρόποι καθαρισμού του φούρνου

.

Το να έχεις έναν πεντακάθαρο φούρνο που λάμπει σε προδιαθέτει να θέλεις να κάνεις τα πάντα με την ηλεκτρική κουζίνα σου. Όμως το καθάρισμα τόσο του εσωτερικού του όσο και της πόρτας του συνήθως αναβάλλεται, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται όλο πιο δύσκολο και κουραστικό.

Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά χημικά καθαριστικά ακριβώς για αυτή τη χρήση, όμως επειδή συνήθως έχουν έντονη οσμή, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν πιο φυσικές λύσεις καθαρισμού. Γι’ αυτό κι εμείς δοκιμάσαμε 5 διαφορετικές φυσικές μεθόδους καθαρισμού του εσωτερικού του φούρνου και βρήκαμε την πιο αποτελεσματική.

Πώς βαθμολογήσαμε τις μεθόδους
Η βαθμολογική κλίμακα κυμαίνεται από 1 έως 5 με το 1 να είναι η λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος και το 5 η καλύτερη.

Μέθοδος με ατμό λεμονιού
Εκτιμώμενος χρόνος καθαρισμού: 10 λεπτά
Βαθμολογία: 2/5

Αυτή η μέθοδος έχει για βασικό συστατικό τα λεμόνια, που είναι δημοφιλή ως φυσικά καθαριστικά, αλλά αυτή τη φορά με τη μορφή του ατμού. Κόβουμε δύο λεμόνια στη μέση και στύβουμε τον χυμό σε ένα ταψάκι, βάζοντας μέσα και τις λεμονόκουπες. Προσθέτουμε νερό στο ταψί ώσπου να γεμίσει περίπου ως το ένα τρίτο του. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο στους 120°C για περίπου μισή ώρα. Έπειτα, σβήνουμε τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε έξω το ταψί. Χρησιμοποιούμε ένα σφουγγάρι που δεν χαράζει για να αντιμετωπίσουμε τη βρωμιά που έχει υποστεί επεξεργασία με ατμό και τελειών σκουπίζοντας τα πάντα με μια πετσέτα.
Πώς πήγε: μας αρέσει αυτή η μέθοδος για το άρωμα του λεμονιού. Όσο για την αποτελεσματικότητά της ήταν απλά καλή, διότι δεν αφαίρεσε όλες τις δύσκολες βρωμιές.

 

Μέθοδος με ατμό λευκού ξιδιού
Εκτιμώμενος χρόνος καθαρισμού 10 λεπτά
Βαθμολογία: 2/5

Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με την προηγούμενη, μόνο που χρησιμοποιεί λευκό ξίδι αντί για λεμόνια. Παίρνουμε ένα μεταλλικό ταψί και το γεμίζουμε με νερό βρύσης και 1 φλιτζάνι λευκό ξίδι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αλλά χρειάστηκε πραγματικά πολύ χρόνο για να βράσει, γι’ αυτό μπορούμε να το ανεβάσουμε στους 200°C. Μόλις το ξίδι αρχίσει να βράζει σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τους ατμούς να κάνουν τη δουλειά τους για περίπου μισή ώρα χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα. Έπειτα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει και ψεκάζουμε με ένα διάλυμα νερού και ξιδιού πάνω στις πολύ λερωμένες επιφάνειες. Στη συνέχεια, τρίβουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι.
Πώς πήγε: Όπως και στην περίπτωση με το λεμόνι αυτή η μέθοδος καθάρισε την πόρτα του φούρνου αλλά δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στα δύσκολα λίπη στο εσωτερικό του. Αυτές οι δύο μέθοδοι είναι καλές για τη συντήρηση ενός ήδη καθαρού φούρνου, αλλά όχι για κάποιον που χρειάζεται πιο βαθύ καθάρισμα.

Μέθοδος με ζάχαρη και μηλόξιδο
Εκτιμώμενος χρόνος καθαρισμού 10 λεπτά
Βαθμολογία: 3/5

Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι μηλόξιδο. Ψεκάζουμε με αυτό το διάλυμα σε όλον τον φούρνο και το αφήνουμε να μείνει για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, σκουπίζουμε το εσωτερικό του φούρνου με ένα βρεγμένο πανάκι με μικροΐνες. Στα δύσκολα σημεία ξαναψεκάζουμε με το διάλυμα και σκουπίζουμε μετά από μισή ώρα.
Πώς πήγε: Ήμασταν σχετικά σκεπτικοί με αυτοί τη μέθοδο αλλά μας εξέπληξε ευχάριστα αφού με το πρώτο σκούπισμα βγήκε μια καλή δόση λίπους από την κάτω επιφάνεια του εσωτερικού του φούρνου. Όπως, όμως, με τις προηγούμενες μεθόδους δεν αφαίρεσε τελείως τα επίμονα λίπη, τα οποία είχαν ψηθεί επανειλημμένως με τη χρήση του φούρνου. Μας άρεσε το πόσο εύκολα ετοιμάζεται το διάλυμα.

Μέθοδος με μαγειρική σόδα και νερό (η νικήτρια!)
Εκτιμώμενος χρόνος καθαρισμού 20 λεπτά
Βαθμολογία: 4/5

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει μια τυπική πάστα μαγειρικής σόδας και νερού, η οποία είναι αρκετά παχύρρευστη. Την απλώνουμε σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου. Το κλειδί σε αυτή τη μέθοδο είναι ο χρόνος που θα μείνει η πάστα, που σε αυτή την περίπτωση είναι όλη τη νύχτα, ή περίπου 12 ώρες. Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, χρησιμοποιούμε ένα βρεγμένο πανί για να σκουπίσουμε και να αφαιρέσουμε όσο περισσότερη ξεραμένη πάστα μπορούμε. Έπειτα, ψεκάζουμε με ένα διάλυμα ξιδιού και νερού τα σημεία που χρειάζονται έξτρα προσοχή. Η μαγειρική σόδα θα αφρίσει και μπορούμε έτσι να σκουπίσουμε εύκολα τα υπολείμματα που έχουν απομείνει.
Πώς πήγε: Αυτή η κλασική μέθοδος λειτούργησε καλύτερα από όλες τις υπόλοιπες, οπότε αυτή συνιστούμε.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα