Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία4 συχνές ερωτήσεις -και οι απαντήσεις τους- σχετικά με τις τροφές για...

4 συχνές ερωτήσεις -και οι απαντήσεις τους- σχετικά με τις τροφές για τα κατοικίδια

Οι κηδεμόνες κατοικιδίων ζώων έχουν αμέτρητες επιλογές όταν πηγαίνουν να αγοράσουν τροφή για τον σκύλο ή τη γάτα τους καθώς υπάρχει μια τεράστια ποικιλία που, για να λέμε την αλήθεια, συχνά μας μπερδεύει. Η αγορά της κατάλληλης τροφής για το δικό μας κατοικίδιο είναι πάντα μια πρόκληση. Από τη μία οι συνεχείς διαφημίσεις ορισμένων μόνων προϊόντων και από την άλλη η ελλιπής ενημέρωσή μας μάς κάνει συχνά διστακτικούς στην επιλογή της σωστής τροφής. Και κάποιες φορές μάλιστα η επιλογή αυτή είναι λάθος.

Οι ειδικοί συνέχεια δέχονται διάφορες ερωτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα από μπερδεμένους κηδεμόνες. Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους ώστε να σας βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να κάνετε τη σωστή επιλογή. Άλλωστε η τροφή είναι το πιο βασικό πράγμα καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του κατοικιδίου μας.

1. Έχει σημασία η ηλικία του ζώου μου όταν πρόκειται να αγοράσω τροφή;

Η απάντηση είναι ναι. Τα γατάκια και τα κουτάβια έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από αυτές των ενήλικων γάτων και σκύλων. Για παράδειγμα, τα νεαρά κατοικίδια ζώα πρέπει να τρώνε τροφές με μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα (η ενέργεια που υπάρχει σε κάθε γραμμάριο τροφής) και περισσότερες θερμίδες για να βοηθηθεί η ανάπτυξή τους. Επίσης πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που εγγυώνται τη σωστή ανάπτυξή τους.

Όταν επιλέγετε μια τροφή για το ζωάκι σας, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας αν έχει σταματήσει η ανάπτυξή του. Ανατρέξτε στην ετικέτα της τροφής και δείτε για ποιο στάδιο της ζωής προορίζεται αυτή η τροφή. Είναι για κουταβάκια και γατάκια; Για ενήλικα κατοικίδια; Ή για ζώα μεγαλύτερης ηλικίας; Εδώ πολλές φορές κάνουμε το λάθος να δίνουμε τροφή για μια συγκεκριμένη ηλικία σε ζώο άλλης ηλικίας.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι οι γάτες είναι πλήρως αναπτυγμένες σε ηλικία 10-12 μηνών, αλλά, για τους σκύλους, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε αν το ζώο σας είναι πλήρως ανεπτυγμένο και μπορεί να μεταβεί σε τροφή για ενήλικες.

2. Τι πρέπει να γνωρίζω για τους διάφορους τύπους τροφών;

Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με τους διάφορους τύπους τροφών για κατοικίδια ζώα.

-Υγρή, ξηρά και φρέσκια τροφή

Οι υγρές, ξηρές ή φρέσκες τροφές μπορούν να αποτελέσουν ασφαλείς, ισορροπημένες διατροφικά επιλογές για μια γάτα ή έναν σκύλο. Οι κύριες διαφορές μεταξύ υγρών και ξηρών τροφών είναι οι διαδικασίες μαγειρέματος και η περιεκτικότητα σε υγρασία. Οι ξηρές τροφές έχουν συνήθως 10-12% υγρασία, ενώ οι υγρές τροφές περιέχουν 75-78% υγρασία. Εάν αισθάνεστε ότι το ζώο σας δεν πίνει αρκετό νερό, η υγρή τροφή μπορεί να είναι κατάλληλη για αυτό ώστε να ενυδατώνεται επαρκώς. Είναι επίσης πιο κατάλληλη για κατοικίδια με οδοντικά προβλήματα. Εάν πρόκειται για φρέσκα τρόφιμα, να γνωρίζετε ότι πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

-Βιολογική και ”φυσική” τροφή

Εάν θέλετε μια βιολογική τροφή για το κατοικίδιό σας, να ξέρετε ότι τα πρότυπα αυτά καθορίζονται στενά από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι παραγωγοί τροφών και λιχουδιών για κατοικίδια ζώα παράγουν βιολογικά προϊόντα σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπίσει τα Υπουργεία Γεωργίας της κάθε χώρας, τους οποίους ακολουθούν και οι παραγωγοί τροφίμων για τον άνθρωπο.

Όταν βλέπετε τροφές για κατοικίδια ζώα να χαρακτηρίζονται ως “φυσικές”, να ξέρετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν τι μπορεί ή δεν μπορεί να σημαίνει αυτό. Οι φυσικές τροφές κατοικίδιων ζώων ορίζονται, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ένωση Αμερικανών Υπευθύνων Ελέγχου Ζωοτροφών ως “μια ζωοτροφή ή ένα συστατικό ζωοτροφής που προέρχεται αποκλειστικά από φυτά, ζώα, μικροοργανισμούς ή ανόργανα άλατα, στα οποία δεν έχει προστεθεί τίποτα και τα οποία έχουν υποστεί μόνο τέτοια φυσική επεξεργασία ώστε να είναι κατάλληλα για την παραγωγή τροφών για κατοικίδια και να διατηρούν τη φυσική τους σύνθεση. Πολλές τροφές με βάση τα φυσικά συστατικά αποκλείουν επίσης τα τεχνητά συστατικά, τα συντηρητικά και τα χρώματα.

-Ωμή τροφή

Εξετάζετε το ενδεχόμενο ωμής τροφής για το ζώο σας; Πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια διετούς μελέτης που διεξήγαγε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ο οργανισμός διαπίστωσε ότι οι ωμές τροφές για κατοικίδια ζώα ήταν πιο πιθανό να περιέχουν βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια, από ό,τι άλλες μορφές τροφών. Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια όταν πιάνουν ωμή τροφή με τα χέρια ή από το γλείψιμο από το κατοικίδιό τους. Οι παραγωγοί τροφών για ζώα συντροφιάς μπορούν να λάβουν μέτρα όπως η επεξεργασία υπό υψηλή πίεση για να προσπαθήσουν να ελέγξουν την παρουσία αυτών των βακτηρίων. Οι ειδικοί συνιστούν τους κηδεμόνες ζώων να συμβουλεύονται τον κτηνίατρό τους πριν ταΐσουν τις γάτες ή τους σκύλους τους με ωμή τροφή.

-Χρώματα, αρώματα και συντηρητικά

Τα χρώματα, τα αρώματα και τα συντηρητικά μπορούν να προστεθούν στις τροφές για να τις βελτιώσουν με κάποιο τρόπο, είτε πρόκειται για τη γεύση, την εμφάνιση ή τη διάρκεια ζωής της τροφής αυτής.

Αυτά τα συστατικά, μαζί με άλλα συστατικά που μπορεί να προστεθούν σε μια συνταγή τροφής για κατοικίδια έχουν αναγνωριστεί ως ασφαλή.

3. Ποια συστατικά πρέπει να αναζητούμε;

Οι παραγωγοί τροφών για κατοικίδια λαμβάνουν υπόψη τους ένα ποικίλο μείγμα συστατικών όταν δημιουργούν μια συνταγή τροφής για γάτες ή σκύλους για να διασφαλίσουν ότι κάθε μερίδα είναι πλήρης και ισορροπημένη, δηλαδή ότι καλύπτει τις συνολικές διατροφικές ανάγκες του ζώου και παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα κατάλληλα επίπεδα.

Είστε περίεργοι για τα χημικά ονόματα που ακούγονται στον κατάλογο των συστατικών; Συχνά πρόκειται για τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιλαμβάνονται στην τροφή για ζώα, τα οποία απαιτείται να αναγράφονται με την τεχνική τους ονομασία και όχι με την κοινή τους ονομασία.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε μια συνταγή ποικίλλουν ανάλογα με το θρεπτικό περιεχόμενο, τη λειτουργία, τη ζήτηση των καταναλωτών και τις τιμές.

4. Έχει σημασία πώς αποθηκεύεται η τροφή των κατοικίδιων στο σπίτι;

Μην ξεχνάτε ότι η αποθήκευση τροφής για τα ζώα σας αποτελεί σημαντικό μέρος της ασφάλειας των τροφίμων. Οι σωστές συμβουλές για τη φύλαξη της τροφής περιλαμβάνουν τον έλεγχο της συσκευασίας για τυχόν φθορές πριν από τη μεταφορά της στο σπίτι, τη φύλαξη των σακουλών και των κονσερβών σε ξηρό, δροσερό μέρος μακριά από το έδαφος, το σφράγισμα της σακούλας και τη φύλαξή της μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα