Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΌλοι στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου – Μηνύματα συμπαράστασης και καταδίκης

Όλοι στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου – Μηνύματα συμπαράστασης και καταδίκης

Μηνύματα συμπαράστασης και δηλώσεις θαυμασμού στο πρόσωπο της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου εκπέμπονται από άκρη σε άκρη του πολιτικού φάσματος, μετά τη θαρραλέα αποκάλυψή της πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία 21 ετών, από παράγοντα της Ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας τοποθετούνται στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, η αποκάλυψη της οποίας πυροδότησε ντόμινο αποκαλύψεων με πρωταγωνίστριες και άλλες Ελληνίδες αθλήτριες, που υπέστησαν ανάλογα περιστατικά στο χώρο του πρωταθλητισμού.

Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε δημόσια τη γενναιότητα της κ. Μπεκατώρου «να σπάσει την αλυσίδα της σιωπής», έχοντας προηγουμένως επικοινωνήσει προσωπικά με την Ολυμπιονίκη, για να της εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Μητσοτάκης: «Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει»

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

Νωρίτερα, στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου είχε ταχθεί η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, απευθύνοντας δημόσια -μέσα από το λογαριασμό της στο twitter- μήνυμα στήριξης προς την Ολυμπιονίκη:

«Η γενναία Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα: Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου. Είμαι με τη Σοφία! #Μπεκατώρου».

Ισχυρά αντανακλαστικά επέδειξε και η Νέα Δημοκρατία μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος αναφορικά με την ταυτότητα του προσώπου που κακοποίησε την Ολυμπιονίκη. Δεδομένου ότι το πρόσωπο που η Χρυσή Ολυμπιονίκης κατονόμασε είναι ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος είναι παράλληλα και μέλος της ΝΔ Ανατολικής Αττικής, η Πειραιώς προχώρησε στην αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, αναφέροντας σχετικά:

«Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

Τσίπρας: «Σπάμε τη σιωπή»

Θέση υπέρ της Ολυμπιονίκη πήρε από τις πρώτες στιγμές της αποκάλυψης και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας σχετικά σε ανάρτησή του στο instragram:

«”Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή”», κάνοντας χρήση και του hashtag #ΣΟΦΙΑΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη

Επίθεση, ωστόσο, προς τον Πρωθυπουργό και την ΝΔ εξαπέλυσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικές υπεκφυγές και τακτικισμούς» με αφορμή τον φερόμενο ως θύτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού. Δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα.

Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως Πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου.
Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους».

Γεννηματά: Το «ευχαριστώ» στην Σοφία

Δημόσιες ευχαριστίες απηύθυνε με ανάρτησή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας πως «η Σοφία Μπεκατώρου κόπιασε κι αγωνίστηκε, όχι μόνο στις θάλασσες, μα και για το καλό της κοινωνίας με την γενναία μαρτυρία της».

Η ανάρτηση της κ. Γεννηματά:

«Η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίηση της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ’ όλα δύναμη ψυχής.

Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν, ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του.

Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει «όχι» σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης.

Η Σοφία Μπεκατώρου κόπιασε κι αγωνίστηκε, όχι μόνο στις θάλασσες, μα και για το καλό της κοινωνίας με την γενναία μαρτυρία της.

Σε ό,τι αφορά την ομοσπονδία, με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο. Απαράδεκτο, ντροπή».

Κουτσούμπας: Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά»

Σε δήλωση για τη Σοφία Μπεκατώρου προέβη και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέροντας:

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”. Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία με ευθύνη του κράτους των αθλητριών, των νέων κοριτσιών, που παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός “αθλητισμού” που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης και των διαφόρων “ισχυρών παραγόντων”».

Παπανδρέου: «Έσπασε το ταμπού»

Σε παρέμβαση υπέρ της Σοφίας Μπεκατώρου προέβη μέσω και ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στο Τwitter:

«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε το ταμπού για κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει δίπλα μας, όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, στα πανεπιστήμια, σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και μέσα στην οικογενειακή εστία. Όσοι ασκούν εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο ας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες της Σοφίας, γιατί είναι μόνο η αρχή. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή».

Ανδρουλάκης: «Μνημείο χυδαιότητας» η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας αποτελεί μνημείο χυδαιότητας, μετά τη συγκλονιστική καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου» ανέφερε, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «το ύφος της ανακοίνωσης δείχνει τους λόγους που οδηγούν θύματα τέτοιων εγκληματικών πράξεων να σιωπούν. Για να εκλείψουν, θα πρέπει τέτοιες καταγγελίες να αντιμετωπίζονται με τον απαιτούμενο σεβασμό. Αντί αυτού, η Ομοσπονδία προσβάλλει μια γυναίκα που βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει τον βιασμό που υπέστη σε νεαρή ηλικία, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν. Οφείλουμε να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το «όχι» σημαίνει όχι».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα