Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΩς Eυρωπαϊκή Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων θεσπίστηκε η 18η Οκτωβρίου -...

Ως Eυρωπαϊκή Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων θεσπίστηκε η 18η Οκτωβρίου – Το προφίλ των πιθανών θυμάτων σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ

.

Ως Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων έχει καθιερωθεί η 18η Οκτωβρίου, καθώς είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές μορφές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της οποίας η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί ειδική δράση με τίτλο “Υπηρεσίες συντονισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια”, με το πρόγραμμα να υλοποιείται στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία από την Κρατική Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας και την Α21 και στη Ρουμανία από φορείς που συνδράμουν κατά τη διάρκεια υλοποίησής του. Συγκεκριμένα με την μέθοδο των Ομάδων Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται και υποστηρίζονται πιθανά θύματα εμπορίας που φτάνουν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι και σήμερα παρατηρούνται διαφορές όσον αφορά το προφίλ των ανθρώπων που εντοπίζουν οι Ομάδες Εργασίας της ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι φαίνονται να παρουσιάζουν ενδείξεις εκμετάλλευσης ή ενδείξεις ως πιθανά θύματα εμπορίας.

Ακριβέστερα στην Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία των ανθρώπων κατάγεται από τη Βουλγαρία, ενώ λιγότεροι από τη Ρουμανία. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, ηλικίας από 18 έως 75 ετών, έγγαμοι, των οποίων οι οικογένειές τους βρίσκονται στη χώρα καταγωγής τους, καθώς έρχονται στην Ελλάδα κατά βάση για οικονομικούς λόγους. Επίσης έχουν εντοπιστεί και ανήλικα από 2 έως 17 ετών. Πολλοί από τους ανθρώπους βρίσκονται σε συνθήκη δρόμου, ενώ άλλοι μένουν σε ακατάλληλα καταλύματα ή φιλοξενούνται από ομοεθνείς τους σε διαμερίσματα. Στον αντίποδα στην Αθήνα η πλειοψηφία των ανθρώπων κατάγεται από τη Ρουμανία και οι περισσότερες είναι γυναίκες, ηλικίας 18 έως 81 ετών. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στο δρόμο έχουν εντοπιστεί και ανήλικα, ακόμη και βρεφικής ηλικίας, τα οποία συνοδεύονται από κάποιον φερόμενο γονέα ή κηδεμόνα.
Η κύρια μορφή εκμετάλλευσης των ανθρώπων που έχουν εντοπιστεί είναι η εργασιακή εκμετάλλευση και ο εξαναγκασμός σε επαιτεία. Πολλά από τα πιθανά θύματα είναι Ρομά, ενώ αρκετοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία (π.χ. κινητική) ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι υπηρεσίες που δέχονται οι άνθρωποι οι οποίοι εντοπίζονται από τις Ομάδες Streetwork περιλαμβάνουν την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και κιτ υγιεινής, την επείγουσα φιλοξενία και την παραπομπή των θυμάτων σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, την παραπομπή σε υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και εκπροσώπησης, τη διασύνδεση των θυμάτων με υπηρεσίες ιατρικής και ψυχικής υγείας, καθώς και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς υποστήριξης. Η διάρκεια της Ειδικής Δράσης είναι 24 μήνες και η υλοποίηση της αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία καλών πρακτικών μεταξύ των Αρχών της Ελλάδας και των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα θύματα (Βουλγαρία και Ρουμανία), καθώς και στην ενίσχυση των διακρατικών μηχανισμών εντοπισμού και υποστήριξης των θυμάτων.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα