Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΨηφίζονται σήμερα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Ψηφίζονται σήμερα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

.

Στην Ολομέλεια συζητείται και ψηφίζεται, σήμερα Τρίτη, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία και τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, έχουν επιφυλαχθεί Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος -που ανακοινώθηκε ότι εντάσσεται στο κυβερνητικό σχήμα λίγη ώρα αφότου είχε ολοκληρώσει την εισήγησή του- επέκρινε εκ προοιμίου τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση, καθώς στη συζήτηση που προηγήθηκε το διάστημα που ακολούθησε τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν υπέβαλε προτάσεις, υπό το πρίσμα μάλιστα των ζητημάτων που αναζητούν λύση υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή αναδεικνύει νέες και επείγουσες ανάγκες. Η πρώτη ανάγκη είναι η ανάγκη της πολιτικής συνεννόησης», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και αναφερόμενος στις διατάξεις των ΠΝΠ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες πληρωμές, περί τα 10.000.000 ευρώ και έχουν καταγραφεί τα καμένα όλα στην Αττική και, στο μεγαλύτερο μέρος τους, στην Εύβοια. Ιδίως για τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι μέτρα πραγματικής στήριξης και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι έχουν προβλεφθεί και ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των ανέργων, προγράμματα ψυχολογικής στήριξης μαθητών, δυνατότητες μεταγραφής για τους φοιτητές. Αλλά και για τον τομέα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι θα υπάρξει ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις πυρκαγιές. «Η σημερινή προσπάθεια δεν είναι μια προσπάθεια που εγείρει κομματικά οφέλη. Είναι μια προσπάθεια για όλους τους Έλληνες, μια προσπάθεια κοινή», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι την επομένη ημέρα της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχει συμβεί έως σήμερα στη Βόρεια Εύβοια, οι πολίτες ζητούν κάθαρση για την ολοκληρωτική καταστροφή και πρόσθεσε ότι η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να γράψει τη δική της ιστορία για τις 9 μέρες της καταστροφής και τους ποινικά υπόλογους. Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι μια φωτιά που ξεκίνησε από τις παρυφές της Λίμνης Ευβοίας έκαιγε το νησί, με άπνοια, εννέα ημέρες και επικαλέστηκε καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν, όχι από τους αρμόδιους αξιωματικούς αλλά από την πολιτική ηγεσία. «Το κράτος της κοινωνικής πρόνοιας οφείλει να διορθώσει τα λάθη και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ανθίσει ξανά η Εύβοια, όπως και όλες οι περιοχές στην Ελλάδα που επλήγησαν, και όχι να προχωρήσει με πειράματα, με ευκαιρίες για κέρδος, με ημίμετρα που ανοίγουν πόρτα σε συμφέροντα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για να μπορέσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν να παραμείνουν στον τόπο τους, όπως και τα μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Είπε, επίσης, ότι οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών είναι εξοργισμένοι, διότι η καταστροφή είναι μεγάλη.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης κατήγγειλε ότι «το πανέτοιμο επιτελικό κράτος κατέρρευσε» κάτω από το μέγεθος της καταστροφής που έφερε στο προσκήνιο τα πολλά προβλήματα στην πρόληψη, στην υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ζήτησε κατά προτεραιότητα ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών που μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και επισήμανε ότι η κυβέρνηση καλλιεργούσε τους προηγούμενους μήνες τον εφησυχασμό με τον μύθο της κρατικής και κυβερνητικής ετοιμότητας. Αναφέρθηκε, επίσης, και στο «συγνώμη» του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μια μισή συγνώμη χωρίς να κατονομάσει ποιοι ευθύνονται για τη μεγάλη καταστροφή. Ο κ. Αρβανιτίδης, αν και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση στο δόγμα «στρέμματα ή φέρετρα», επισήμανε και για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λίγη αυτοκριτική για την περίοδο που εκείνος κυβέρνησε δεν βλάπτει. Κάλεσε, παράλληλα, την κυβέρνηση να επανασχεδιάσει την εθνική πολιτική των αναδασώσεων και κυρίως να δοθεί έμφαση στην φυσική αναδάσωση και φυσική αναβλάστηση, ιδίως στις εκτάσεις που δεν είχαν καεί άλλη φορά στο παρελθόν. Ο βουλευτής τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία αλλά δεν είναι επαρκή, όπως τα έφερε η κυβέρνηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε από την αρχή της παρέμβασης της, ότι ενώ τα φώτα της ανείπωτης καταστροφής σβήνουν, το θράσος της ΕΥΔΑΠ παραμένει απύθμενο, καθώς στέλνει μηνύματα στους κατοίκους για άσκοπη κατανάλωση νερού. Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι, μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να καλύψει τις επιχειρησιακές παραλείψεις και την εγκληματική πολιτική που εκθέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη ζωή του λαού, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν νεκροί, όμως η πραγματικότητα είναι πως χιλιάδες ζωές καταστράφηκαν μαζί με το περιβάλλον και αυτά είναι εγκλήματα που ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να παραγραφούν. Μίλησε για εγκληματικές ελλείψεις στην πρόληψη, εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση των πυρκαγιών, μίλησε για «έγκλημα κατά συρροή» σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού, το οποίο είναι διαχρονικό, διότι τα αστικά κόμματα θέσπισαν δασική νομοθεσία με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος, γιατί εγκατέλειψαν την προστασία των οικοσυστημάτων, γιατί προχώρησαν στο διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή. Η κ. Μανωλάκου χαρακτήρισε ψίχουλα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης, επέκρινε την έλλειψη μέτρων πρόληψης και κατήγγειλε την εφαρμογή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων που θέλουν τα δάση πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πότε συστάθηκε, πότε συνεδρίασε και ποια κόμματα συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την προστασία των δασών, στην οποία είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχε και σχέδιο για τα περιαστικά δάση. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ότι προκλήθηκε τεράστια καταστροφή αν και είχε άπνοια, σχολιάζοντας μάλιστα πως αν φυσούσε αέρας με δεδομένο τον ερασιτεχνισμό και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και του επιτελικού κράτους, η πυρκαγιά θα είχε σβήσει στον Πειραιά αφού θα είχε κατακάψει προηγουμένως και τη μισή Αττική. «Ειλικρινά, δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση χειρότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαψευστήκαμε», είπε ο κ. Βιλιάρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι σήμερα μοιράζει κενές υποσχέσεις για τις οποίες δεν διευκρινίζει κιόλας από πού θα καλυφθούν.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταθέτει τις ευθύνες της στους πολίτες και μίλησε για λαβύρινθο εσκεμμένης γραφειοκρατίας με την εμπλοκή πολλών διαφορετικών φορέων στην πρόληψη και στην κατάσβεση. Ο κ. Λογιάδης την κατηγόρησε, επίσης, ότι εκχωρεί σε ιδιώτες τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα και τις αναδασώσεις και χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ο κ. Λογιάδης επανέλαβε τις προτάσεις για φυσική αναδάσωση, κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια, καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά και αυστηρές ποινές στους εμπρηστές, με ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα