Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧουλιάρας: Μόνο το 20% των κτηρίων ελεγμένο στην επικράτεια από το 1999

Χουλιάρας: Μόνο το 20% των κτηρίων ελεγμένο στην επικράτεια από το 1999

Στις σεισμικές δραστηριότητες σε Αρκαλοχώρι -που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ- και Θήβα, αναφέρθηκε ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας,

«Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες στο Αρκαλοχώρι, Εφόσον δεν έχουμε μεγάλο σεισμό η μετασεισμική ακολουθία είναι σε φθινουσα πορεία και βαίνει κανονικά είπε ο κ. Χουλιάρας προχωρώντας σε σύγκριση με ην περίπτωση της Θήβας: “Εκεί η ακολουθία παράγει μικρούς σεισμούς, είπε εκτιμώντας ότι δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάτι μεγαλύτερο. Παράγει 1,5 με 2 Ρίχτερ από τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν έχει ανοδική πορεία όπως είχε συμβεί με το Αρκαλοχώρι που είχαμε αυξανόμενα μεγέθη. Ωστόσο ο σεισμολόγος δεν μπορεί να είναι σίγουρος, οπότε η Πολιτική Προστασία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και η εντολή για έλεγχο των κτηρίων έχει δοθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει σεισμός» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται η τοπική κοινωνία όταν πρέπει να γίνει έλεγχος προληπτικά.

Σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε να ελεγχθούν τα κτήρια. Από το 1999 μόνο ένα 20% έχει ελεγχθεί, είπε.

Κυνηγάμε την ουρά μας προσπαθώντας να δούμε τι γίνεται στις διάφορες περιοχές και την ίδια στιγμή εδώ και 20 χρόνια δεν έχουμε ελέγξει τα κτήρια μας, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων θα δημιουργήσει μια πολύ χρήσιμη βάση δεδομένων.

Σημείωσε πως σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται σε 2 με 3 περιοχές της Ελλάδας κάθε χρόνο. Ωστόσο τόνισε πως δεν είναι συχνό να υπάρχει προσεισμική ακολουθία πριν από μεγάλο σεισμό.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα