Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΦονική πλημμύρα στην Μάνδρα: Αποζημίωση €270.000 στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη...

Φονική πλημμύρα στην Μάνδρα: Αποζημίωση €270.000 στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του το 2017

Την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη ενώπιον της Ποινικής Δικαιοσύνης η αναζήτηση πιθανών ευθυνών για τις φονικές και τραγικές πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής την 15η Νοεμβρίου 2017, που κόστισαν τη ζωή σε 25 συνολικά άτομα, ήδη τα Διοικητικά Δικαστήρια άρχισαν και επιδικάζουν αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη σε συγγενείς συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αφού προηγούμενα καταλόγισε ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην Ελληνική Αστυνομία, επιδίκασε αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στην οικογένεια ενός άτυχου 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών το Νοέμβριο του 2017 στην Μάνδρα.

Αναλυτικότερα, ο 29χρονος είχε φύγει στις 6 το πρωί από το σπίτι του στα Άνω Λιόσια της Αττικής προκειμένου να μεταβεί στην εταιρεία όπου εργαζόταν στην περιοχή της πρωτεύουσας. Ωστόσο καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό του, παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας από τα ορμητικά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες και χάθηκε. Η σορός του εντοπίστηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές του ποταμού στην Ελευσίνα.

Το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένειά του για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοικητικοί δικαστές, ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για την οικογένειά του».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την υπ΄ αριθμόν 6816/2021 απόφασή το, έκρινε ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής» για τα οποία είχε την ευθύνη. Πρόκειται για τα δύο ρέματα τα οποία υπερχείλισαν στις 15 Νοεμβρίου του 2017 με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η Περιφέρεια Αττικής είχε ήδη από το 2014 προβεί στην έγκριση μελέτης για την εκτροπή των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην περιοχή της Μάνδρας, όπως επίσης και για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Μάλιστα από το 2016 είχε λάβει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίσεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των έργων, ενώ το 2015 είχε συμβεί ακόμη μία πλημμύρα στη Μάνδρα.

Παρ΄ όλα αυτά, η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση του έργου» για το οποίο είχαν εγκριθεί και οι αναγκαίες πιστώσεις.

Παράλληλα, ευθύνες αναγνωρίζει το Διοικητικό Δικαστήριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς όπως επισημαίνεται «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα».

Παρόλα αυτά, «δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών» ώστε να αντιληφθούν πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ως προς τον άτυχο 29χρονο οι δικαστές έκριναν ότι εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε «προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» τότε εκείνος θα είχε το δικαίωμα επιλογής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση».

Ευθύνες επιρρίπτουν όμως οι διοικητικοί δικαστές και στην Ελληνική Αστυνομία, καταλογίζοντας παραλείψεις τριών σημείων και ειδικότερα:

Πρώτον, δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Δεύτερον, δεν διενήργηθηκε «προληπτικός έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Τρίτον είναι «παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφ’ ενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, ήδη από 6:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφ’ ετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα