Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΦθηνή στέγη για χαμηλόμισθους νέους - Η ανακοίνωση στη ΔΕΘ για όλα...

Φθηνή στέγη για χαμηλόμισθους νέους – Η ανακοίνωση στη ΔΕΘ για όλα όσα προβλέπει το πρόγραμμα

Ενα πλέγμα μέτρων με στόχο την ανακούφιση των πολιτών μετά το κύμα ανατιμήσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, επεξεργάζεται η κυβέρνηση και πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Βασικό όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι η «φθηνή στέγη» για νέους. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα η εξεύρεση κατοικίας να αποτελεί Γολγοθά.

Υπολογίζεται πως αυτή την στιγμή υπάρχει ένα αποθεματικό κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από εισφορές. Ωστόσο, για περίπου μια δεκαετία -λόγω των μνημονίων- τα στεγαστικά προγράμματα είχαν παγώσει και τώρα στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτό το αποθεματικό αλλά με σύγχρονο τρόπο.

Τι θα προβλέπει το πρόγραμμα

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα συνδυάζει το παλαιότερο «μοντέλο» του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, και μέσω αυτού θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας.

Επίσης, σχεδιάζεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση περιλαμβάνει παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και επιδότηση ενοικίου και χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών.

Εδικότερα

  • την κατασκευή ανακατασκευή και παραχώρηση – ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
  • την επιδότηση ενοικίου
  • την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια, αλλά και με τη μέθοδο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του θα είναι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, μισθωτοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιδοτήσεις του προγράμματος στους δικαιούχους αναμένεται να καταβάλλονται με εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια.

Μάλιστα μελετάται η επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών, όπως  σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και τα νέα ζευγάρια. Τα ποσά των επιδοτήσεων θα είναι αναλογικά κλιμακούμενα. Υψηλότερη θα είναι η επιδότηση στα χαμηλά εισοδήματα και θα μειώνεται σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των δικαιούχων

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα