«Βεντάλια» μέτρων ετοιμάζει να ανοίξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση… του ιικού φορτίου στα λύματα. Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων ψηφίστηκε χθες Πέμπτη 23 Ιουλίου, ενώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκτείνεται το μέτρο και σε άλλους κλάδους με την έκδοση υπουργικής απόφασης
«Πρεμιέρα» θα γίνει από το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη (ή τη μοναδική) δόση έως τις 16 Αυγούστου.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ακολουθούν
Τη «σκυτάλη» παίρνουν οι υγειονομικοί, που θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη (ή τη μοναδική) δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που επιλέξουν να μην εμβολιαστούν τότε μπαίνουν υποχρεωτικά σε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν. Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις τριών μηνών που θα μπορούν να παραταθούν για ένα επιπλέον τρίμηνο (ενώ όσοι εργαζόμενοι εμβολιαστούν πλήρως θα μπορούν να επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από 14 ημέρες)
Να σημειωθεί εδώ πως δεν είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Προσοχή όμως: οι λόγοι υγείας εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης η πλειονότητα των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί. Στο ΕΣΥ το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Na σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα ένα πακέτο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού. «Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός.
Με δεδομένο πάντως πως τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα η συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει φουντώσει για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδας. Η πρώτη ανακοίνωση έγινε χθες, καθώς το μέτρο επεκτείνεται και στο ΕΚΑΒ.
Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν πάντως (καθώς το Σεπτέμβριο γίνεται η επιστροφή στα θρανία). Παράλληλα έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο το μέτρο να επεκταθεί σε εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς (π.χ. ενέργεια και ύδρευση) που έρχονται σε συχνή επαφή με τους πολίτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος σημείωσε πως «εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία». Μάλιστα αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, λέγοντας πως αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δασκάλους, παιδιά, φοιτητές, φαντάρους, ναυτικούς κ.α.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε δημοφιλείς τουριστικούς περιορισμούς και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Σαντορίνη, Ιο και Πάρο). Σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν τότε θα εφαρμοστεί μοντέλο Μυκόνου σε όσες περιοχές χρειαστεί, δηλαδή θα επιβληθούν τοπικά μέτρα ανά περίπτωση. Με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει καθολικό lockdown.
Τέλος στο τραπέζι είναι και η λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο, σε περίπτωση που δεν έχει μέχρι τότε χτιστεί τείχος ανοσίας. Επί τάπητος είναι ακόμα και η επαναφορά του click away στα εμπορικά καταστήματα για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέτρο που σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταστημάτων (δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α.). Ωστόσο η λήψη ανάλογων αποφάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς κάτι τέτοια θα επηρέαζε σημαντικά τον τζίρο των καταστημάτων σε μια κρίσιμη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση η έκταση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι…
ethnos.gr
- Advertisement -