Ταυτισμένος με τον τρύγο ο Τύρναβος, ζει τις ιδιοτροπίες του καιρού και οι παραγωγοί μεταθέτουν ημερολογιακά τον τρύγο για να σώσουν την σοδειά.
Η Αναστασία Παναγιώτου, διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, αναφέρει ότι η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά πρώιμη, καθώς η κλιματική αλλαγή έφερε το φθινόπωρο νωρίτερα. «Η ξηρασία και η ανομβρία προκαλούν ακαρπία, που σημαίνει μικρότερη παραγωγή».
Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα σταφυλιών δείχνουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά και το κρασί θα είναι καταπληκτικό. Η Ζαΐρα Παπαφίγκου, γεωπόνος, σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς, φροντίζει καθημερινά τα κτήματα και παρατηρεί ότι οι αμπελώνες θα πρέπει να τρυγιούνται νωρίτερα τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες, προσαρμοζόμενοι στα νέα κλιματικά δεδομένα.
Αυτό δεν αλλάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών και των τσίπουρων, που παραμένουν κορυφαία. Απλώς αλλάζουν οι συνήθειες των αμπελουργών. Παρακολουθείται η ωρίμανση των σταφυλιών από το οινολογικό τμήμα ορίζεται η χρονική στιγμή του τρύγου και η διαδικασία παραλαβής των σταφυλιών, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Ο συνεταιρισμός στήριξε τους παραγωγούς και λόγω της ξηρασίας, αλλά και για τον περονόσπορο που κτύπησε τα φυτά, καθώς προσπαθεί να μείνει στην κορυφή με οίνους αναγνωρισμένους με γεωγραφική ένδειξη, Τοπικοί Οίνοι Τυρνάβου.
Πηγή: ertnews.gr