Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο “άγνωστο” Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης: Το μαύρο κομμάτι της ιστορίας

Το “άγνωστο” Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης: Το μαύρο κομμάτι της ιστορίας

.

******

Πενήντα χρονιά μετά την ιστορική κατάληψη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, οι πρωταγωνιστές εκείνων των ημέρων που σήμερα ζουν στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Αθήνα, την Ζάκυνθο και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας, θυμούνται συγκλονισμένοι με δάκρυα στα μάτια…

Η κα Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου, ήταν η “φωνή” του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Η μνήμη γύρισε ξανά σε εκείνο το μαύρο κομμάτι της ιστορίας, τα κολαστήρια της Βαλαωρίτου, με τα βασανιστήρια, το ξύλο, τις απειλές για εκπαραθύρωση και τα ηλεκτροσόκ, την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η ίδια, ακόμη αγέρωχη και παθιασμένη με τα γεγονότα της εποχής, ανέσυρε από το συρτάρι της ιστορίας στιγμές, με τις φοιτητικές συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις καταλήψεις κτηρίων να προκαλούν το κράτος που απαντούσε με στρατεύσεις, φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Η στιγμή που οι πάνω αδυνατούν να κυβερνήσουν και οι κάτω δεν αντέχουν επέρχεται τον Νοέμβριο του 1973, μας λέει. Στις 14 του μήνα, μία αρχικά μικρή ομάδα φοιτητών καταλαμβάνει το Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Τους μιμούνται φοιτητές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα. “Μέσα σε δύο μέρες εκατοντάδες χιλιάδες λαού, συμμετέχουν στην εξέγερση”, θυμάται, και καταλήγει λέγοντας ότι “το όραμα και τα ιδανικά παραμένουν ζωντανά”…ενώ θα χαιρόταν, όπως τόνισε, να έβλεπε σήμερα μία πραγματική εξέγερση με όλα τα συγκλονιστικά που συμβαίνουν δίπλα μας στην Παλαιστίνη αλλά και στη χώρα.

Ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστος, η φωνή του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου του 73‘, είπε ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο εκείνη την ημέρα αλλά κάθε μέρα, ενώ κάθε μήνυμα τότε ήταν και ένας πυροβολισμός.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου, συγγραφέας, στο βιβλίο του “Πολυτεχνείο 1973: Η απαρχή του αυτόνομου κινήματος”, αναφέρεται στο Πολυτεχνείο ως το σπουδαιότερο ίσως πολιτικό συμβάν στην Ελλάδα του 20ου αιώνα με δημοκρατικό περιεχόμενο και νέα οργανωτική μορφή που διέρρηξε τις παραδοσιακές κομματικές και «πατριωτικές» αντιλήψεις, υπερέβη καθιερωμένες ηγεσίες, μέτωπα και «ενότητες» εκ των άνω, εισέβαλε στο πολιτικό προσκήνιο από τα κάτω ως απρόσκλητος επισκέπτης, επιβάλλοντας τη ριζοσπαστική δυναμική του, ανατρέποντας αδιαφανείς συμμαχίες και προκαθορισμένες εξελίξεις και σφυρηλατώντας την ενότητα στη βάση, με συνελεύσεις και διαβούλευση.

Ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, Συντονιστής Project στο Eteron, παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας σχετικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες για τα γεγονότα.

Πηγή:ERT

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα