Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤουρισμός: Αυτός είναι ο κορυφαίος προορισμός

Τουρισμός: Αυτός είναι ο κορυφαίος προορισμός

O τουρισμός πήγαινει καλύτερα από ότι προέβλεπαν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι. Σε όλα τα νησιά επικρατεί αισιοδοξία, αλλά ένα βρίσκεται ήδη στην κορυφή.

Ο τουρισμός προκαλεί χαμόγελα, που στην Κρήτη όπως φαίνεται είναι περισσότερα. Το νησί βρίσκεται από την αρχή της περιόδου στην κορυφή με εκατοντάδες αφίξεις καθημερινά. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για κατάρριψη κάθε προηγούμενου ρεκόρ, με τα στοιχεία να δείχνουν πως το νησί έχει ξεπεράσει Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Επτάνησα.

Σε μία πολύ καλή χρονιά εξελίσσεται -σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών- το 2022 για την Κρήτη, η οποία οδηγεί την φετινή “κούρσα”, ούσα ο πρώτος μακράν τουριστικός νησιωτικός προορισμός, παρά τη “σκιά” των ακυρώσεων πτήσεων και των εικόνων χάους που καταγράφονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι το 2022 “θα είναι σίγουρα μια πάρα πολύ χρονιά”. Όπως ανέφερε, οι αφίξεις φέτος αναμένεται να φτάσουν περίπου στο 90% του 2019, σημειώνοντας πως τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης, αυτά του Ηρακλείου και των Χανίων, κρατούν τα “σκήπτρα” στις αφίξεις τουριστών, εξαιρουμένων των αερολιμένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που φέρνουν τουρίστες και με τακτικές πτήσεις, ενώ έπονται με μεγάλη διαφορά αυτά της Ρόδου και της Κω, που επίσης, πηγαίνουν πολύ καλά.

Ο κ. Πελεκανάκης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής σεζόν η οποία, όπως είπε, “σκιάζεται” το τελευταία διάστημα από τις ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών πακέτων κυρίως από την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, ίσως και από τη Γερμανία, λόγω των ελλείψεων προσωπικού σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες που δεν μπορούν να “σηκώσουν” την αυξημένη κίνηση.

Ήδη ακυρώσεις πακέτων έχουν γίνει σε μεγάλα ξενοδοχεία και της Κρήτης. Πρόκειται, μάλιστα, για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς, όπως είπε, σε κάποιες περιπτώσεις οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών έχουν ενημερωθεί για την ακύρωση της πτήσης τους, ενώ έχουν ήδη επιβιβαστεί στα αεροπλάνα για να αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν είναι το προφίλ των επισκεπτών, το οποίο δεν συνάδει με αυτό των τουριστών που επιλέγουν το νησί. Όπως εξήγησε, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, υπάρχει κόσμος που κατάφερε και αποταμίευσε χρήματα και μπόρεσε να ταξιδέψει, κάτι που δεν έκανε υπό άλλες συνθήκες. Έτσι, παρατηρούνται αφίξεις τουριστών, που δεν ξοδεύουν χρήματα εντός ή εκτός των ξενοδοχείων, καθώς δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο προϋπολογισμό.

Τέλος, παρά τις αυξημένες αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια της Κρήτης, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν έχουν πολλές κρατήσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στην αύξηση των κλινών στο νησί και αφετέρου στην άνθιση του airbnb, των βραχυχρόνιων κρατήσεων, όπου, επίσης, παρατηρούνται πολλά παράτυπα καταλύματα, “παρατουρισμός”.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα