Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέδουσα

Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέδουσα

- Advertisement -

Oι τσούχτρες ή αλλιώς μέδουσες έχουν σχεδόν στρογγυλά σώματα και μακριά πλοκάμια. Τα πλοκάμια τους έχουν κύτταρα τα οποία μπορούν να τσιμπάνε και ονομάζονται νηματοκύστες, οι οποίες περιλαμβάνουν μια δηλητηριώδη ουσία που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας για τις μέδουσες. Το τσίμπημα της μέδουσας μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κάποιες μέδουσες που τσιμπάνε μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Tι μπορεί να προκαλέσουν τα τσιμπήματα της μέδουσας

Αν κάποιος έρθει σε επαφή με μέδουσα όταν κολυμπάει ή όταν περπατάει στην θάλασσα μπορεί να τον τσιμπήσει και το δηλητήριο από τις νηματοκύστες μπορεί να εισέλθει στο σώμα του. Πάνω από 150 χιλιάδες τσιμπήματα σημειώνονται κάθε χρόνο.Ανάλογα με τον τύπο της μέδουσας και πόσο δηλητήριο εισέρχεται στο σώμα μας, το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάποια τσιμπήματα μέδουσας μπορεί να απειλήσουν τη ζωή κάποιου. Είναι σημαντικό να λάβει κανείς ιατρική βοήθεια αν έχει σοβαρά συμπτώματα μετά από το τσίμπημα μέδουσας.

Τα πιο κύρια συμπτώματα μετά το τσίμπημα μέδουσας

Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας εξαρτώνται από τον τύπο της μέδουσας. Τα ήπια τσιμπήματα συνήθως προκαλούν μικρή ενόχληση, φαγούρα και σε κάποιες περιπτώσεις εξάνθημα.
Πιο σοβαρά τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη. Αν τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο σοβαρά πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά τότε συνήθως περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνο στο στήθος
Μυϊκούς πόνους
Πρήξιμο στο στήθος
Μούδιασμα ή γαργαλητό
Ναυτία ή εμετό
Δυσκαταποσία
Ερυθρότητα που χειροτερεύει, εξάνθημα ή πόνος αν το τσίμπημα επιμένει
Θεραπεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάνε σε γιατρό μετά από ένα τέτοιο τσίμπημα. Τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα μέδουσας συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές ώρες. Καμιά φορά, ένα εξάνθημα παραμένει από μερικές μέρες μέχρι δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το webmd.com καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα γιατροσόφια δεν έχει αποδειχτεί ότι βοηθάνε στο τσίμπημα μέδουσας αλλά αν δεν υπάρχει γιατρός μπορείτε να δοκιμάστε για ψυχολογικούς λόγους, αλλά καλό να γνωρίζετε ότι δεν βοηθάνε επί της ουσίας.

Έτσι, τα παρακάτω γιατροσόφια που αναφέρουμε ενδεικτικά καλό είναι να ξέρετε ότι δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθάνε ουσιαστικά:

Σόδα
Κόπανος κρεάτος
Επίδεσμος
Ούρα
Αλκόολ
Το ξύσιμο στο σημείο του τσιμπήματος
Ξέπλυμα με φρέσκο νερό
Τρίψιμο με πετσέτα

Από την άλλη σύμφωνα με το my.clevelandclinic.org υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

  • Αν το τσίμπημα συμβει μέσα στην θάλασσα ή στην παραλία τότε ρίξτε λίγο θαλασσινό νερό στο σημείο του τσιμπήματος. Μην χρησιμοποιείται φρέσκο πόσιμο νερό.
  • Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι φρυδιών για να αφαιρέσετε τα πλοκάμια από το δέρμα.
  • Ακολούθως μπορείτε να ρίξετε ξύδι ή οινόπνευμα στην περιοχή για να σταματήσει η αίσθηση του καύσου και να απελευθερωθεί η τοξίνη.
  • Αφου ρίξετε ξύδι ξυριστική κρέμα ή ένα μείγμα από σόδα και θαλασσινό νερό και όταν πια ξεραθεί αφαιρέστε το με μια πιστωτική κάρτα
  • Για να μειωθεί ο πόνος, μπορείτε να βάλετε λοσιόν καλαμίνης ή κρέμα υδροκορτιζόνης αν είναι αυτό εφικτό ή να χρησιμοποιήσετε πάγο ή ζεστό νερό για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο.
  • Αν υπάρχει δυνατότητα καλό είναι επισκεφτεί κανείς ένα γιατρό του καθώς εκείνος γνωρίζει καλύτερα ποια φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και να εξουδετερώσουν τις παρενέργειες του δηλητηρίου και να μειώσουν τη φαγούρα και το εξάνθημα.

Τι κάνουμε ώστε να αποφύγουμε το τσίμπημα της μέδουσας

  • Ρωτάμε τους ναυαγοσώστες (αν υπάρχουν) αν γνωρίζουν για την ύπαρξη μεδουσών στην παραλία.
  • Αν κάνετε σέρφ ή κατάδυση στον ωκεανό, φορέστε ένα προστατευτικό μαγιό.
  • Μην ακουμπάτε μέδουσα που έχει ξεβραστεί στην ακτή. Ακόμα και οι νεκρές μέδουσες έχουν ακόμα δηλητήριο στα πλοκάμια τους και μπορεί να σας τσιμπήσουν.

Πηγή: news4health.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα