Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤζανάκης: Εύκολα στο 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος Ιουλίου

Τζανάκης: Εύκολα στο 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος Ιουλίου

.

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, την ανησυχία από την ινδική μετάλλαξη, τη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα προνόμια των εμβολιασμένων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 7,3 εκατ. ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Το 30% έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, και το 40% περιμένει να κάνει τη δεύτερη δόση. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εύκολα στο 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του Ιούλη – αρχές Αυγούστου. Οι πανδημικοί δείκτες καταβυθίζονται μόλις φτάσαμε στο 30%. Βέβαια θα υποδεχτούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα φέρουν μεταλλάξεις και το στέλεχος Δ. Σε πρόσφατη μελέτη απεδείχθη ότι τόσο το AstraZeneca όσο και το Pfizer αντιμετωπίζουν πολύ καλά και αυτή τη μετάλλαξη», είπε ο κ. Τζανάκης.

«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δ είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40-60% περισσότερο από τη βρετανική και που όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα το Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι. Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70-75% να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους», εξήγησε ο ίδιος.

«Με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80-85% των εμβολιασμών δε θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται ανοσία μέσω των εμβολίων ο ίδιος εξήγησε ότι «Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, αποκτούν υψηλή ανοσία και με την πρώτη δόση. Όσο περνάει η ηλικία, όμως, χρειαζόμαστε και τις δύο δόσεις. Με τη δεύτερη δόση θα αποκτήσουν πλήρη ανοσία. Χρειάζονται 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να μετρήσει κανείς τη χυμική ανοσία. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο μακροχρόνια».

«Η επιτροπή είχε δίκιο στις αποφάσεις που πήρε για το εμβόλιο της AstraZeneca»
Αναφερόμενος στη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής σημείωσε ότι «Η επιτροπή εμβολιασμού είχε δίκιο που πήρε τις αποφάσεις που πήρε, αλλά χάθηκε λίγο το παιχνίδι στο επικοινωνιακό κομμάτι. Έχουμε πληθώρα εμβολίων επομένως μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε αυτή τη στιγμή. Όσοι έχετε ξεκινήσει με κάποιο εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσετε τον εμβολιασμό σας με το ίδιο. Και κατά κανόνα το AstraZeneca να το προτιμούν όσοι είναι άνω των 60 ετών. Πολύ σωστά η επιτροπή άνοιξε την πλατφόρμα σε όλες τις ηλικίες για όλα τα εμβόλια και έγινε για να αντιμετωπιστούν όποιοι είχαν αμφιβολίες».

«Ο ιός είναι εδώ, είναι στην κοινότητα και όσοι δεν εμβολιάζονται μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρρωστήσουν. Μπορεί να νοσήσουν οι ίδιοι ελαφριά αλλά να κολλήσουν τον ευπαθή πατέρα τους ή το συνάδελφό τους. Ο εμβολιασμός δεν θωρακίζει μόνο εμάς, αλλά και τους συνανθρώπους μας που είναι ευπαθείς ή ευάλωτοι. Έχουμε κοινωνικό και ανθρώπινο καθήκον να εμβολιαστούμε», τόνισε.

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα που έχει ανοίξει περί προνομίων στους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται διακρίσεις. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνσεις και ελευθερίες για τη μετακίνησή τους ή τις συναναστροφές τους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε με σωστό τρόπο αυτού του είδους τις ελευθερίες».

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα