Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα 7 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στη βόλτα με τον...

Τα 7 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στη βόλτα με τον σκύλο σας

- Advertisement -

Ο πιο προφανής λόγος που πολλοί από εμάς βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας είναι για να κάνει την ανάγκη του. Όμως υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι λόγοι -το ίδιο σημαντικοί- που επιβάλλεται να βγαίνει έξω ο σκύλος μας, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την υγεία και την ευεξία του.

Στο περπάτημα ο σκύλος ξεδίνει και διοχετεύει σε διάφορα πράγματα την ενέργειά του. Το περπάτημα του δίνει την ευκαιρία να απολαύσει τα μέρη, τις γωνιές και τους ήχους της γειτονιάς σας. Επιπλέον, μια βόλτα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να έρθετε πιο κοντά του, να κάνετε τη σχέση σας πιο δυνατή. Αν βέβαια το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Γιατί όλοι μας λίγο πολύ κάνουμε κάποια λάθη στη βόλτα με τον σκύλο μας.

Δείτε 7 από τα πιο σημαντικά και αποφασίστε την επόμενη φορά που θα βγάλετε έξω το κατοικίδιό σας να τα αποφύγετε.

1. Χρησιμοποιείτε λάθος τύπο λουριού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό το απλό πράγμα που λέγεται λουρί μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της βόλτας τόσο της δικής σας όσο και του σκύλου σας. Τα λουριά που είναι πολύ κοντά δεν αφήνουν τον σκύλο να απολαύσει πράγματα, όπως το να μυρίσει, ενώ τα λουριά που είναι πολύ μακριά τον βάζουν σε κίνδυνο. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα με αυτοκίνητα που έχουν γίνει λόγω του ότι κάποιος σκύλος έφυγε από το λουρί του. Η καλύτερη επιλογή λουριού είναι ένα σταθερού μήκους 1,5 με 2 μέτρα που είναι αρκετά λεπτό για να είναι άνετο για αυτόν, αλλά αρκετά παχύ για να τον κρατήσει ασφαλή.

2. Δεν αφήνετε τον σκύλο σας να μυρίσει

Για να πούμε την αλήθεια, κάποιες φορές οι βόλτες με τον σκύλο μας μοιάζουν με αγγαρεία. Όμως σκεφτείτε ότι για εκείνον είναι κάτι πολύ σημαντικό και διασκεδαστικό που του δίνει την ευκαιρία να συνδεθεί με το περιβάλλον του. Οι σκύλοι χρειάζονται να σταματήσουν για να μυρίσουν τα πάντα γύρω τους. Η βιασύνη στη βόλτα τούς στερεί την ευκαιρία να μάθουν ”τι συμβαίνει στη γειτονιά”, όπως το να μυρίσουν τους άλλους σκύλους που έχουν περάσει από τα ίδια σημεία ή ζουν εκεί γύρω. Οι σκύλοι χρειάζονται μια παύση τουλάχιστον πέντε δευτερολέπτων για να ”διαβάσουν” μια μυρωδιά και περισσότερο για να την καταλάβουν πραγματικά. Το να στερείτε από τον σκύλο σας αυτή την υπέροχη εμπειρία του στερείτε τη διασκέδαση που του δίνουν οι καθημερινές σας βόλτες.

3. Δεν μαζεύετε τις ακαθαρσίες του

Μπορεί αυτό να είναι κοινή λογική, αλλά ακόμη και εκείνοι με τις καλύτερες προθέσεις μπορεί να ξεμείνουν από σακούλες για ακαθαρσίες. Για αυτό θυμηθείτε να το ελέγχετε αυτό στο σπίτι πριν βγείτε βόλτα. Και αν σας τύχει πραγματικά να ξεμείνετε, βρείτε κάποιον άλλον τρόπο να τις μαζέψετε. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και δείχνετε έτσι ότι σέβεστε τους άλλους.

4. Μιλάτε στο τηλέφωνο

Το καταλαβαίνουμε – είστε απασχολημένοι. Αλλά το να μιλάτε συνέχεια στο κινητό στερεί και από τους δυο σας την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά, κάτι που γίνεται με τη βόλτα. Οι βόλτες πρέπει να είναι μια περιπέτεια που απολαμβάνετε ως ομάδα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν έχετε τα μάτια σας κολλημένα σε μια οθόνη. Επιπλέον το να είστε στο τηλέφωνο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το ζώο σας. Να σας φύγει, για παράδειγμα, από το λουρί και να το χτυπήσει αυτοκίνητο.

Έχοντας στο μυαλό σας τον σκύλο σας και όχι στο τηλέφωνό σας, κατά τη διάρκεια των περιπάτων σας, θα είστε και οι δύο ασφαλείς.

5. Βγαίνετε χωρίς να έχει ταυτότητα ο σκύλος

Όπως πρέπει να παίρνετε μαζί σας όταν βγαίνετε την ταυτότητά σας, έτσι θα πρέπει να παίρνετε και του σκύλου σας. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος θα πρέπει να φοράει την ταυτότητά του στο λαιμό με όλα τα στοιχεία σας. Έτσι στην περίπτωση που σας φύγει και χαθεί να μπορέσετε να τον ξαναβρείτε. Το ότι θα πρέπει να είναι και τσιπαρισμένος δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε.

6. Κάνετε πολύ μικρό περίπατο

Το καταλαβαίνουμε. Μερικές φορές κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη. Ή έχετε μόνο λίγα λεπτά γιατί πρέπει να πάτε στη δουλειά ή να κάνετε κάτι σημαντικό. Όμως σημαντικό είναι και να μην αγνοείτε τις βασικές ανάγκες του σκύλου σας που είναι μια καλή βόλτα. Και όχι μια γρήγορη, αγχωμένη βόλτα. Τα μεγαλύτερα σκυλιά ή τα σκυλιά με προβλήματα υγείας μπορεί να μη θέλουν να μείνουν έξω για πολύ. Τα υγιή, ενεργητικά σκυλιά μπορεί να χρειαστεί να περπατήσουν και να παίξουν λίγο περισσότερο.

7. Κάνετε πάντα την ίδια διαδρομή

Οι βόλτες γίνονται ακόμα πιο διασκεδαστικές όταν αλλάζετε διαδρομές. Το περπάτημα σε διαφορετικό μέρος δίνει στον σκύλο σας την ευκαιρία να δει νέα πράγματα, να μυρίσει νέες μυρωδιές, κάτι που του κάνει καλό. Αλλά δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στα βουνά για αυτό. Κάτι τόσο απλό όσο το περπάτημα σε έναν παράλληλο δρόμο ή η έναρξη της βόλτας σας εκεί που συνήθως τελειώνετε, είναι αρκετό για να προσφέρει μια νέα, συναρπαστική περιπέτεια στο ζώο σας.

Τέλος θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

-Αντί να αφήσετε τον σκύλο σας να σας οδηγήσει, προσαρμόστε το λουρί έτσι ώστε να μπορεί να περπατήσει δίπλα σας. Κρατήστε το λουρί σας στο χέρι απέναντι από τον σκύλο και ανταμείψτε τον με λιχουδιές όταν περπατάει μαζί σας.

-Ο υπολογισμός του σωστού χρόνου για περπάτημα μπορεί να είναι δύσκολος. Γενικά, ο περίπατος πρέπει να διαρκεί μεταξύ 20 και 30 λεπτά, δύο ή -ιδανικά- τρεις φορές την ημέρα. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Είναι εξαντλημένος μετά από 30 λεπτά; Και προσαρμόστε ανάλογα το χρόνο περπατήματος.

-Μια αλλαγή σκηνικού, όπως αναφέραμε πιο πάνω, θα είναι καλή και για εσάς. Εξερευνήστε περαιτέρω τη γειτονιά σας, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινή σας διαδρομή συμπεριλαμβάνοντας πάρκα σκύλων, παραλίες και δασικές περιοχές. Θα δείτε πόσο ενθουσιασμένος θα είναι ο σκύλος σας και πόσο χαρούμενος όταν γυρίσετε σπίτι.

topetmou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα