Οι τιμές στα καύσιμα και στην ενέργεια αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Ο χειμώνας που έρχεται θα έχει κρύα και η θέρμανση θα θεωρείται …πολυτέλεια. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα κόλπα για να κρατήσετε το σπίτι σχετικά ζεστό σε συνδυασμό με τη χρήση θερμαντικών μέσων.
1. Επιλέξτε τις σωστές κουρτίνες
Τοποθετώντας στο σπίτι σας χοντρές κουρτίνες καλής ποιότητας, θα ενισχύσετε τη μόνωση του χώρου, παγιδεύοντας τη θερμότητα μέσα.
2. Ανοίξτε της κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αν και είναι σημαντικό να κλείνετε τις κουρτίνες σας το βράδυ, για να κρατήσετε έξω το κρύο, κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται να έχετε ανοιχτές τις κουρτίνες, έτσι ώστε να «κλέψετε» λίγη θερμότητα από τις αχτίδες του ηλίου.
3. Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο θερμοστάτη
Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «ανεβάζει» τη θερμοκρασία λίγο προτού ξυπνήσετε και λίγο πριν κοιμηθείτε. Με αυτό τον τρόπο θα είστε άνετοι, χωρίς να σπαταλάτε μια περιουσία ενώ κοιμάστε.
4. «Ντύστε» το πάτωμα με χαλιά
Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό tip, ωστόσο εάν δεν το αναφέραμε η λίστα θα ήταν ελλιπής. Χαλιά = πιο ζεστό πάτωμα = πιο ζεστό σπίτι.
5. Τοποθετήστε τα έπιπλα στη σωστή τους θέση
Εάν ο καναπές ή κάποιο άλλο μεγάλο έπιπλο βρίσκεται δίπλα σε κάποιο σώμα θέρμανσης στο σπίτι σας, ήρθε η ώρα να το μετακινήσετε, καθώς μπλοκάροντας το σημείο, η θερμότητα παγιδεύεται σε έναν περιορισμένο χώρο, με αποτέλεσμα να μην θερμαίνεται το δωμάτιο αποτελεσματικά.
6. Καλοριφέρ και… αλουμινόχαρτο
Αν και έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό το κόλπο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε, καθώς αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο δημιουργικούς και αναπάντεχα αποτελεσματικούς τρόπους για να ζεστάνει κανείς το σπίτι του.
Για να αυξήσετε την απόδοση του καλοριφέρ σας, τοποθετήστε αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα του καλοριφέρ που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους. Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσετε τη ζέστη να περάσει από τον τοίχο, καθώς το αλουμινόχαρτο θα την αντανακλά πίσω στο δωμάτιο.
Βασικό ζήτημα είναι η σωστή χρήση του καλοριφέρ
Είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην αδειάσουν τα πορτοφόλια. Τώρα φέτος θα είναι ένας είδος περίπου… πολυτελείας, αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να ζεσταθούν σπίτια και διαμερίσματα.
Ένα βασικό ερώτημα που «καίει» όλους τους καταναλωτές είναι αν είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή όλη τη μέρα ή να την ανοιγοκλείνουμε;
Αν το πρωί φύγετε για τη δουλειά σας και τα παιδιά για το σχολείο ή το βράδυ ξαπλώσετε, γιατί να χρεώνεστε για ενέργεια την οποία δε χρειάζεστε; Ακόμα και αν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη χώρου κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ο λέβητας συνεχίζει να λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια την οποία μπορείτε να αποφύγετε.
Προτιμήστε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίσετε να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάτε.
Βάλτε τον θερμοστάτη μεταξύ 20 °C και αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του, όποτε ανοίξετε τη θέρμανση.
Αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή για όλο το 24ωρο, θα δείτε ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο καύσιμο.
Επιπλέον εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι να έχετε την κατάλληλη μόνωση.
Στην περίπτωση που το σπίτι κατοικείται όλη μέρα τότε τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Αν έχουμε κλιματισμό για θέρμανση είναι απλό, το ανάβουμε μόλις ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού αφού ο χρόνος αντίδρασης του είναι πολύ μικρός προμηθεύοντας συνεχή ροή ζεστού αέρα.
Αν έχουμε κλασσικά καλοριφέρ με πετρέλαιο ή αέριο το καλύτερο είναι να διατηρείτε την θερμοκρασία του σπιτιού σε ένα χαμηλότερο επίπεδο της τάξεως 18-19 βαθμών Κελσίου τις ώρες που λείπετε. Τις ώρες που είστε μέσα στο σπίτι να την ανεβάζετε στο σημείο που θέλετε και νιώθετε άνετα.