Η δύναμη της αγκαλιάς είναι μοναδική. Αν κάποτε ένιωσες ότι έχεις πραγματικά την ανάγκη για άγγιγμα σαν να «πεινάει» η ψυχή σου αυτό το αίσθημα είναι πραγματικό και υπάρχει αιτία πίσω από αυτό. Οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που νιώθουν ικανοποίηση όταν τρως είναι ίδιες που ενεργοποιούνται όταν νιώθουν το ανθρώπινο άγγιγμα, το ίδιο ισχύει και για τις αγκαλιές.
Κατά τη διάρκεια του lockdown, πολλοί ειδικά όσοι ζουν μόνοι τους, συνειδητοποίησαν πόσο τους επηρεάζει η έλλειψη ή η μείωση της ανθρώπινης επαφής στη ζωή τους. Μια συναινετική και επιθυμητή αγκαλιά και ένα όμορφο καλωσόρισμα, ένα θεραπευτικό άγγιγμα μας «θρέφει» και είναι σημάδι φιλικότητας και φροντίδας.
Μια αγκαλιά μας δένει με τους άλλους και μας κάνει να βιώνουμε ασφάλεια, ζεστασιά, ενσυναίσθηση και ηρεμία, ποιότητες που έχουμε τόσο ανάγκη κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας.
Ποια είναι η δύναμη της αγκαλιάς
Τι είναι αυτό που κάνει την αγκαλιά να μας αφήνει αυτό το όμορφο συναίσθημα; Η απάντηση κρύβεται πίσω από την οξυτοκίνη, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης. Αυτή τη ορμόνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ειδικά στη γέννηση του παιδιού και κατόπιν κατά τη διάρκεια του θηλασμού και σε ότι αφορά το δέσιμο με το μωρό.
Η οξυτοκίνη όμως έχει και άλλους ρόλους, όπως είναι η σύνδεση, η εμπιστοσύνη και η επιθυμία. Η επιθυμία να περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο με κάποιον, αυτό που αποκαλούμε «σύσφιξη σχέσεων» οφείλεται σε αυτή την ορμόνη. Αυτή απελευθερώνεται και διευκολύνει αυτή τη διαδικασία καθώς ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο.
Οι αγκαλιές παίζουν ρόλο στην εξέλιξή μας ως όντα καθώς στην ουσία μας βοηθούσαν να γνωρίζουμε πότε είμαστε μαζί με κάποιον που μπορούμε να αισθανθούμε ασφάλεια. Μπορεί να μην μας κυνηγάνε πλέον λιοντάρια, τίγρεις ή αρκούδες καθημερινά όμως αντιμετωπίζουμε μεγάλο στρες. Για αυτό οι αγκαλιές έχουν θεραπευτική και βοηθητική διαδικασία και μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς. Το νευρικό μας σύστημα δεν είναι φτιαγμένο να αναγνωρίζει το συναισθηματικό στρες ως διαφορετικό από το στρες που προκαλείται όταν μας κυνηγάει μια τίγρης. Για αυτό όταν νιώθουμε στρες, αναζητάμε αγκαλιές, γιατί θέλουμε να νιώσουμε ασφάλεια.
Τι συμβαίνει όταν δεν παίρνουμε αρκετές αγκαλιές
Η αγκαλιά ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης όπως ακριβώς συμβαίνει με το φαγητό, έτσι αν δεν νιώθεις φυσική στοργή, μπορεί να νιώθεις σαν να αποζητάς το άγγιγμα. Αν δεν λαμβάνεις αρκετά χάδια δεν είναι τυχαίο που μπορεί να υποφέρεις ενδεχομένως από τα εξής:
Μοναξιά
Κατάθλιψη
Στρες
Αλεξιθυμία
Προβλήματα δέσμευσης
Διαταραχές προσωπικότητας
Φυσικός πόνος
Κακή ποιότητα ύπνου
Η αγκαλιά έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ψυχική υγεία. Αυτά είναι τα εξής:
Βελτιώνει τον ύπνο
Μια αγκαλιά πριν τον ύπνο είναι σίγουρα καλύτερο από το μετράει κανείς προβατάκια μόνος του μέχρι να αποκοιμηθεί. Η οξυτοκίνη δεν επηρεάζει κατευθείαν τον ύπνο κάποιον αλλά μειώνει τα επίπεδα στρες και σίγουρα βοηθά στον καλύτερο ύπνο.
Παρόλα αυτά όπως όλα δείχνουν όταν νιώθεις ότι έχεις κοινωνική αποδοχή η ορμόνη της αγάπης σε βοηθάει και στον ύπνο από ότι φαίνεται. Όταν νιώθεις ασφαλής στις κοινωνικές σου σχέσεις δείχνει ότι μπορείς να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα.
Η αγκαλιά επίσης μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες καθώς το άγγιγμα αυτό απενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου απο απαντά στις απειλές. Η απελευθέρωση της οξυτοκίνης έχει ηρεμιστικές επιδράσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να κάνουμε έναν πιο ήρεμο ύπνο.
Μια μελέτη που έγινε επίσης δείχνει ότι το άγγιγμα δημιουργεί εκείνες τις κοινωνικές σχέσεις που μας βοηθάνε να διατηρήσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις που διατηρούν την ευζωία μας.
Επιπρόσθετα, το άγγιγμα βιολογικά είναι απολαυστικό καθώς ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα ίδια συστήματα στον εγκέφαλο που ενεργοποιούν τα οπιοειδή, τα οποία ενισχύουν τις ανταμοιβές και δημιουργούν ευφορία.
Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
Τα καλά νέα είναι ότι η αγκαλιά κάνει καλό και για τη γρίπη και το κρυολόγημα καθώς…ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη, όσοι έλαβαν περισσότερες αγκαλιές αρρώσταιναν πολύ λιγότερο και όταν αρρώσταιναν το περνούσαν λιγότερο σοβαρά. Αυτό οφείλεται συνήθως στα οφέλη της κοινωνικής υποστήριξης.
Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία
Όπως όλα δείχνουν η αγκαλιά κάνει καλό και στην καρδιά όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους αλλά γιατί πραγματικά βελτιώνει την φυσική υγεία. Περίπου 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς μειώνουν την πίεση της καρδιάς (ακόμα και όταν ο σύντροφος φεύγει από το δωμάτιο).
H πίεση των ατόμων που δεν αγκαλιάστηκαν ήταν σημαντικά χαμηλότερη σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» ωε καλύτερη ανοχή στο στρες, η οποία γενικά οδηγεί σε καλύτερη μακροπρόθεσμη καρδιακή υγεία.
Λιγότεροι καβγάδες
Όπως όλα δείχνουν τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται συχνά καβγαδίζουν λιγότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αγκαλιές θεωρούνται σημάδι κοινωνικής αποδοχής και εξαφανίζουν τα πιθανά αρνητικά συναισθήματα.
Μειώνει τον πόνο
Η αγκαλιά ή ένα θεραπευτικό άγγιγμα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του πόνου. Οι ασθενείς με καρκίνο που λάμβαναν θεραπευτικά αγγίγμα είχαν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και δεν χρειάστηκαν τόσα πολλά παυσίπονα σε σύγκριση με όσους απλώς απολάμβαναν ένα μασάζ ή καθόλου θεραπεία.
Καλύτερη ομαδική απόδοση
Μια μελέτη που παρατήρησε τις ομάδες του NBA έδειξε ότι εκείνες που αγκαλιάζονταν περισσότερο μεταξύ τους είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με όσες δεν το έκαναν τόσο συχνά. Αυτό φάνηκε να βελιτώνει και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους παίκτες.
Αυτοφροντίδα
Η ορμόνη της αγάπης μας βοηθά πάντως να αγαπήσουμε και τον εαυτό μας και οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό έδειξε και μελέτη που στην ουσία επιβεβαίωσε ότι όσοι θεωρούσαν ότι είχαν καλό υποστηρικτικό δίκτυο είχαν και καλύτερα επίπεδα αυτοφροντίδας.
Αγκάλιασε τον εαυτό σου
Ακούγεται χαζό αλλά βοηθά να μειωθεί ο πόνος μεταξύ άλλων. Το σώμα δεν καταλαβαίνει ποιος τον αγκαλιάζει…ακόμα και αν το κάνεις εσύ ο ίδιος είναι θεραπευτικό…
Φρόντισε ένα ζωάκι
Αν αγκαλιάσεις ένα ζωάκι ειδικά χνουδωτό νιώθεις επίσης τα ίδια αισθήματα αγαλλίασης χάρη στην ορμόνη της αγάπης. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να δεθείς εξάλλου και με το ζωάκι.
Πηγή: news4health.gr