Οι Απόκριες αποτελούν μια ευκαιρία για αποδράσεις στην Ελλάδα και τα αποκριάτικα έθιμα στη χώρα μας πολλά και από άκρη σ’ άκρη της. Έθιμα αιώνων που αναβιώνουν είτε αναλλοίωτα είτε με μικρές παραλλαγές και ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Περισσότερο ή λιγότερο γνωστά είναι συνυφασμένα και με τις περιοχές στις οποίες λαμβάνουν χώρα και πόσο τουριστικές είναι αυτές. Μπορείς να διαλέξεις να ζήσεις διαφορετικές εμπειρίες με κοινό χαρακτηριστικό ότι όλες θα σου μείνουν αξέχαστες. Και δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη εκδήλωση όπως το Πατρινό Καρναβάλι, αλλά υπάρχουν μικρότερες εκδηλώσεις που όμως είναι πολύ ξεχωριστές.
Οι Τζαμάλες των Ιωαννίνων
Αν έχεις βρεθεί στα Ιωάννινα την περίοδο της Αποκριάς τότε θα έχεις ακούσει και θα έχεις δει τις περίφημες τζαμάλες. Αν όχι, τότε πρέπει να το κάνεις άμεσα. Οι τζαμάλες είναι στην πραγματικότητα φωτιές που ανάβουν την Κυριακή της Αποκριάς σε γειτονιές των Ιωαννίνων και γύρω τους στήνεται χορός με παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια. Οι τζαμάλες είναι ένα πολύ παλιό έθιμο στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ η τζαμάλα του Κάστρου είναι από τις πιο γνωστές. Ο κόσμος μαζεύεται τριγύρω από τη φωτιά και υπό τους ήχους της ηπειρώτικης μουσικής, το έθιμο αυτό μοιάζει με μια μοναδική μυσταγωγία. Αποτελεί, ουσιαστικά, το έθιµο αυτό µια ιεροτελεστία εξαγνισµού, που έχει ως σκοπό να ξορκίσει το κακό.
Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι
Πρόκειται για ένα από τα γνωστά αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας ενώ δεν χρειάζεται να πας μακριά για να το ζήσεις. Το Γαλαξίδι είναι, εξάλλου, μια από τις πιο ιδανικές επιλογές για να περάσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο έθιμο, το περιγράφει το ίδιο με το όνομά του. Οι συμμετέχοντες και παρευρισκόµενοι διασκεδάζουν πετώντας αλεύρι ο ένας στον άλλον κάτω από τους ήχους δυνατής αποκριάτικης µουσικής! Πρόκειται για μια παράδοση που κρατά από τον 19ο αιώνα, όταν η χώρα βρισκόταν υπό τουρκικό ζυγό. Τότε, λοιπόν, οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να γιορτάσουν τις Απόκριες ως ένδειξη ανυπακοής. Ο «αλευροπόλεµος» διαρκεί όλη την ηµέρα της Καθαράς Δευτέρας και καταλήγει µε τον κόσµο να κάνει πικ νικ με σαρακοστιανά ή να πηγαίνει στις τοπικές ταβέρνες. Ο,τι κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά.
Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα
Στη βόρεια Ελλάδα, τώρα, και συγκεκριμένα στη Νάουσα ο επισκέπτης θα ζήσει το έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες που σε παραπέμπει σε αποκριάτικο έθιμο με την πρώτη κιόλας ματιά. Η Νάουσα έχει, εξάλλου, ένα από τα πιο ιδιαίτερα καρναβάλια της Ελλάδας που αξίζει να γνωρίσει κανείς έστω και μία φορά και να συμμετέχει έστω και σαν επισκέπτης σε αυτό.
Το έθιμο έχει ως εξής: Οι ανύπαντροι άντρες ντύνονται γενίτσαροι, ενώ η νύφη, που επίσης είναι άντρας, παρελαύνει στην πόλη φορώντας µια ειδική φορεσιά πάντα υπό τους ήχους της μουσικής και με χορό. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στήνεται µια µεγάλη γιορτή στην κεντρική πλατεία με νταούλια και ζουρνά και οι επισκέπτες κατευθύνονται προς το Δηµαρχείο, όπου και κορυφώνεται η μεγάλη γιορτή. Τότε, λοιπόν, η Μπούλα βγαίνει στο παράθυρο και µε χαρακτηριστικές ρυθµικές κινήσεις του σώµατός της, ώστε να κουδουνίζουν τα κρεµασµένα στο στήθος της νοµίσµατα, χαιρετάει το µπουλούκι. Στη συνέχεια κατεβαίνει κάτω, ενσωµατώνεται στο πλήθος και όλοι µαζί συνεχίζουν την παρέλαση µέχρι να πάρουν την επόµενη Μπούλα. Σταδιακά σχηµατίζεται, λοιπόν, µια παρέλαση µε ανθρώπους όλων των ηλικιών, που συµµετέχουν στην αναβίωση του εθίµου. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες ξεκινάει την πρώτη Κυριακή των Απόκρεων, συνεχίζεται τη Δευτέρα, οπότε τα µπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των µελών τους και γλεντούν. Η Νάουσα δεν έχει τυχαία τον χαρακτηρισμό «μεθυστική» πόλη, με την εκπληκτική φύση.
Ο Βλάχικος Γάμος στη Θήβα
Πολύ παραδοσιακό και κλασικό έθιμο της Αποκριάς είναι ο Βλάχικος Γάμος που λαμβάνει χώρα στη Θήβα. Το έθιμο αυτό αποτελεί, στην ουσία, μια σατυρική παραλλαγή τέλεσης ενός ποιμενικού γάμου ενώ παράλληλα έχει αρκετά στοιχεία και συνήθειες των Βλάχων που εγκαταστάθηκαν στη Θήβα μετά την κάθοδό τους από τον Ασπροπόταμο της Πίνδου. Το δρώμενο έχει ως κορύφωση την τελετή του «γάμου» που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα και τον σκωπτικό διάλογο, ο οποίος εξελίσσεται με την βλάχικη προφορά μεταξύ των «συμπεθέρων» του γαμπρού και της νύφης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφορα σκέλη και ξεχωριστά δρώμενα που θα παρακολουθήσει ο θεατής. Από την πομπή και το ομαδικό γλέντι, μέχρι τον Πυρρίχιο χορό και τους σκωπτικούς διαλόγους. Το σίγουρο είναι ότι ο Βλάχικος Γάμος στη Θήβα είναι ένα από τα αποκριάτικα έθιμα στην Ελλάδα που θα σου μείνει αξέχαστο. Η δε κοντινή απόσταση της Θήβας από την Αθήνα, κάνει τον προορισμό αυτό ιδανικό για τον τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Πηγή: exploringgreece.tv