Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣύλλογος Φαρμακαποθηκών: Μύθοι και αλήθειες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σύλλογος Φαρμακαποθηκών: Μύθοι και αλήθειες για τις ελλείψεις φαρμάκων

- Advertisement -

Στην αντεπίθεση βγήκαν οι φαρμακέμποροι με στόχο να ενημερώσουν το κοινό ότι δεν είναι υπαίτιοι των συνεχών ελλείψεων φαρμάκων  όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν στην αγορά. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Ειρήνη Μαρκάκη, οι φαρμακαποθήκες έχουν το δικαίωμα της εξαγωγής αφού πρώτα καλύψουν την ελληνική αγορά και σε κάθε περίπτωση οι εξαγωγές αυτές αφορούν προϊόντα των οποίων υπάρχει έγκριση εξαγωγών από τον ΕΟΦ.

Το παράδοξο που παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο είναι ότι οι ελλείψεις προϊόντων υπάρχουν και μάλιστα αυξάνονται, όταν την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά πολύ και ενώ, υπάρχει και απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε πολλούς κωδικούς.

«Θα περίμενε κανείς ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται να έχουν αυξηθεί οι παράλληλες εξαγωγές» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΠΣΦ, Θεόδωρος Σκυλακάκης συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν έχει γίνει και παρόλα αυτά οι ελλείψεις συνεχίζονται.

«Παράδοξο είναι και το ότι τα φαρμακεία κατάγγειλαν ότι έχουν έλλειψη σε 300 κωδικούς σχεδόν όταν τα περισσότερα από αυτά είναι σκευάσματα στα οποία δεν έγινε ούτε γίνονται παράλληλες εξαγωγές. Μάλιστα, πάνω από τα 200 σκευάσματα που καταγγέλθηκαν ως ελλειμματικά τα 185 δεν ήταν ποτέ σε έλλειψη» επισημαίνει ο ίδιος

Σύμφωνα με τους ομιλητές σε βάθος τριετίας έχει επέλθει μείωση 30-70% στις εισαγωγές των εταιρειών. Επιπλέον, σε κάποιες εταιρείες το 50% των προϊόντων τους είναι σε έλλειψη. «Αυτό και μόνο επιφέρει την απορία του πως μιλά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ στα ΜΜΕ λέγοντας ότι βάση των πληροφοριών που έχει αυξήθηκε η διάθεση προϊόντων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη» επισημαίνει ο κ. Σκυλακάκης και συμπληρώνει «Επιπροσθέτως ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα είχε σταματήσει λόγω εορτών. Αυτό δεν είναι αληθές, διότι οι δύο κρίκοι της αλυσίδας που είναι οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία ήταν ανοικτά μέχρι και την παραμονή κάθε γιορτής». Για του λόγου του αληθές οι φαρμακέμποροι παρουσίασαν επιστολές εταιρειών που ανακοίνωναν στις φαρμακαποθήκες τη διακοπή λειτουργίας τος από μερικές ημέρες μέχρι και ένα μήνα σχεδόν.

Όσον αφορά το θέμα των ελλείψεων ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι στην συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι έχει ομαλοποιηθεί η αγορά στο 92%. Και διερωτάται γιατί λοιπόν αφού η αγορά έχει ομαλοποιηθεί σε τόσο μεγάλο ποσοστό εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών.

Ο ίδιος θεωρεί ότι απλά το κράτος αδιαφορεί για το θέμα. Τρανό παράδειγμα η απαγόρευση των 27 εμβολίων από το 2015 για τα οποία οι φαρμακαποθήκες δε προσέφυγαν ποτέ στη δικαιοσύνη, και η οποία απαγόρευση υφίσταται μέχρι σήμερα. «Είναι εύκολο να παίρνεις απόφαση χωρίς να βρεις την πραγματική αιτία» επισημαίνει συμπληρώνοντας «Οι φαρμακαποθήκες έχουν δηλώσει το πλήρες απόθεμά τους στον ΕΟΦ. Τι γίνεται όμως με τις 9 φαρμακευτικές εταιρείες που ζητήσαμε να ελεγχθούν».

«Για να μην πούμε για το αν οι εταιρείες έχουν βάλει ποσόστωση και στα μη εξαγώγιμα προϊόντα. Οι παράλληλες εξαγωγές γίνονται από το 1995. Δεν είναι κάτι νέο. Και γίνονται σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Τι ζητούν οι φαρμακαποθήκες

Οι φαρμακαποθήκες ζητούν πρώτα από όλα να δοθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων στις 9 φαρμακευτικές εταιρείες που οι ίδιοι έχουν καταγγείλει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ ότι υπο-εφοδιάζουν συστηματικά την αγορά.

Επίσης,

-Θέλουν να μάθουν πώς ακριβώς γίνεται η κατανομή των προϊόντων των εταιρειών στις φαρμακαποθήκες διότι υπάρχουν καταγγελίες από μέλη τους ότι παίρνουν μηδενικά τεμάχια ή 1 τεμ όταν οι ανάγκες τους είναι για πολύ περισσότερα ή όταν έπαιρναν στο παρελθόν πολύ περισσότερα σκευάσματα.

-Ζητούν να γίνεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των ελλειμματικών κωδικών φαρμάκων στην πλατφόρμα του ΕΟΦ.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

-Θέλουν να απαντήσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος καταγγέλλει τις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις, αν γνωρίζει ότι οι συνεταιρισμοί των φαρμακείων κάνουν παράλληλες εξαγωγές μέσω ιδιωτών και αν επίσης γνωρίζει ότι αυτή την πρακτική την υιοθετεί και ο όμιλος συνεταιρισμών στου οποίου το εποπτικό είναι;

-Καταγγέλλουν στη λεγόμενη «σκούπα» που κάνουν μερικοί στα φαρμακεία που πάνε και αγοράζουν σκευάσματα που δεν θέλουν ιατρική συνταγή και τα μεταπωλούν σε παράλληλες εξαγωγές.

-Ζητούν ακόμα να δοθεί λίστα με τα πλήρη στοιχεία όλων αυτών που άνοιξαν φαρμακαποθήκη τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η οποία αφαίρεσε τις προϋποθέσεις για 300.000 ευρώ σε απόθεμα και 200 τμ σε χώρους για να ανοίξεις αποθήκη φαρμάκων με αποτέλεσμα να έχουν ανοίξει, όπως υπολογίζουν, περίπου 60 αποθήκες από το 2014   με άδεια ΕΟΦ που δεν είναι μέλη του Συλλόγου τους και δεν ελέγχονται από κανέναν.

-Ζητούν να τηρούνται οι νομικές διατάξεις που προβλέπουν τρίμηνο απόθεμα από τις φαρμακευτικές, πώληση της τρέχουσα συνταγογράφησης +25% και ικανοποίηση των συνηθισμένων παραγγελιών των φαρμακέμπορων όπως ορίζει η το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

-Και τέλος ζητούν την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.

Πού παρουσιάζονται ελείψεις και πού όχι

Κάτι η στροφή των ασθενών στο ελληνικό γενόσημο κάτι ότι μερικά σκευάσματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν και πάλι στα ράφια έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί η αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι εμφανής η στροφή του Έλληνα ασθενή προς τα γενόσημα των ελληνικών εταιρειών, ο κόσμος δείχνει να τα εμπιστεύεται ενώ, στα προϊόντα με βάση την παρακεταμόλη – εκτός από κάποιο σκεύασμα που έχει και δεύτερο έκδοχο την κορτιζόνη- οι ελλείψεις έχουν σχεδόν εκλείψει .

Δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη. Στα εισπνεόμενα το 80% είναι πολυεθνικών εταιρειών και οι παραδόσεις είναι μειωμένες.

Στις αντιβιώσεις με αμοξυκιλλίνη υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα διότι δεν υφίστανται γενόσημα για παιδιατρικούς ασθενείς.

Στα αντιβηχικά τα περισσότερα υπάρχουν πλέον. Όσον αφορά το αντιφλεγμονώδες με βουσεδονίδη εκεί υπάρχει επίσης έλλειψη διότι από τα δύο εργοστάσια που υπήρχαν διεθνώς το ένα μάλλον έκλεισε. Ενώ, τέλος, όσον αφορά τις αντλίες σε κάποια εισπνεόμενα σκευάσματα που δεν υπήρχαν καθόλου έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να έρχονται και αυτές.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα