Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣτο εισαγγελέα οι υπάλληλοι από το ορφανοτροφείο-«κολαστήριο»

Στο εισαγγελέα οι υπάλληλοι από το ορφανοτροφείο-«κολαστήριο»

Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων με εντολή εισαγγελέα καλούνται τέσσερις υπάλληλοι που εργάζονταν στο ορφανοτροφείο-κολαστήριο της Αθήνας.

Θα εξεταστούν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, της απειλής και της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Οι απολογίες των τεσσάρων υπόπτων έρχονται μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης προκαταρκτικής έρευνας των αρχών, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαϊλίδου, στα χέρια της οποίας έφτασαν φρικιαστικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αφορούσε το χρονικό διάστημα από το 2019 μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο και συνολικά εξετάστηκαν 30 υπάλληλοι του ορφανοτροφείου. Ταυτόχρονα με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών, ιατροδικαστή, παιδοψυχιάτρου και παιδοψυχολόγου, εξετάστηκαν 5 αγόρια ηλικίας 7 έως 11 ετών που ζούσαν στη δομή, τρία εκ των οποίων με ειδικές ανάγκες. Τα πορίσματα αυτών των εξετάσεων, μαζί με τις καταθέσεις, τις μαρτυρίες και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, διαβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα που ζήτησε τις απολογίες των 4 υπαλλήλων.

Έρευνα στο ορφανοτροφείο πραγματοποίησε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ελέγχοντας τα πεπραγμένα της διοίκησης του Ιδρύματος, σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. Μεταξύ άλλων το κλιμάκιο των ελεγκτών της Διαφάνειας, εξέτασε εάν η δομή πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας, καθώς οι καταγγελίες αφορούσαν σωρεία παραβάσεων, πέρα από την κακοποίηση ανηλίκων. Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν τα οικονομικά του ορφανοτροφείου, αλλά και η μέριμνα που υπήρχε για τις τη σίτιση των παιδιών και για τις υπόλοιπες αναγκαίες προμήθειες. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση του Ιδρύματος είχε “παγώσει” μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών, σωματική βία από φροντιστές, χορήγηση ληγμένων φαρμάκων, ακόμα και παράνομες υιοθεσίες, ήταν ανάμεσα στις φρικιαστικές καταγγελίες που είχαν στο μικροσκόπιο των ερευνών την διεύθυνση του ιδρύματος, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες που ήταν επιφορτισμένες με τον έλεγχο του. «Οι γυναίκες που δουλεύουν στον φορέα αυτό, ασκούσαν σωματική βία στα συγκεκριμένα παιδιά. Μάλιστα, υπήρχε αποθήκη τιμωρητήριο, τα οποία πήγαιναν εκεί όταν έκαναν κάτι. Και ακόμα, εξίσου αν όχι περισσότερο σοκαριστικό… υπήρχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών, μεταξύ αγοριών στην ηλικία των 7 με 11, σεξουαλικές σχέσεις μπροστά σε εργαζομένους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δόμνα Μιχαϊλίδου, τον περασμένο Δεκέμβριο περιγράφοντας ορισμένες από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αναγράφονταν στην γραπτή καταγγελία που έλαβε από τρία άτομα που σχετίζονται με το ίδρυμα. Πρόκειται για εργαζόμενους και μέλη του Δ.Σ. του ορφανοτροφείου. Όσον αφορά τις αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση η αστυνομία δεν εντόπισε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την βασιμότητα των καταγγελιών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα