Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα νεώτερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.
Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.
Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Είπε ότι ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Παλαμά
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ΕΔΕ και έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα. “Μιλάμε για ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που φαίνεται να έχει πάρει πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, από εσκεμμένες ενέργειες συγκεκριμένου ατόμου και εξετάζεται η συμμετοχή άλλων ατόμων στη διαδικασία”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη διενέργεια εικονικών εμβολιασμών. Τόνισε ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας της επιχείρησης “Ελευθερίας”, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καταχώρηση εμβολιασμού που δεν έχει γίνει.
“Είναι μια έκνομη δραστηριότητα με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις” και, όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι παρόμοια περιστατικά έχουν γίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και σε αρκετές περιπτώσεις “ανακαλύπτονται ότι τα άτομα τα οποία έχουν λάβει πλαστό πιστοποιητικό όταν νοσήσουν και καταλήξουν σε νοσοκομείο είναι οι πρώτοι οι οποίοι καταγγέλλουν το γιατρό που έδωσε ψευδή βεβαίωση”.
Πορεία των εμβολιασμών
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.525.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6.145.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% στο γενικό πληθυσμό και 64,2% στον ενήλικο πληθυσμό.
Tις τελευταίες 10 ημέρες 150.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες
Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.
Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.
Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ, οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.424 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 6.500 πολίτες. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι δράσεις και εμβολιασμοί ειδικών κατηγοριών, όπως Ρομά, αστέγων και μεταναστών.
Αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στην εκκλησία στην Κρήτη και όπως είπε η δράση πήγε εξαιρετικά καλά με αρκετά μεγάλη συμμετοχή.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατάταξης στην ΕΕ – είναι 17η – στους εμβολιασμούς.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών είπε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Σημείωσε ότι υπάρχουν Μονάδες που ήταν στο 42% και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 90%.
Εξηγώντας την αναγκη της τριτης δόσης η κυρία Θεοδωριδου είπε από την πλευρά της: «Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα» και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού», αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά τα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του: «Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας».
Ερωτηθείσα η κυρία Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».
Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση» , είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.
Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.
Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι τη Δευτέρα 6/09/2021 νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθόλη τη διάρκεια της κύησης».
Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι αυτός γίνεται για τρεις λόγους και ενόψει ανοίγματος των σχολείων και αυτοί είναι: η προστασία των ίδιων των παιδιών, η προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να μην έχουμε νέες μεταλλάξεις. «Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν» κατέληξε.