Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΣτην τελική ευθεία το σχέδιο «Ελευθερία»: Κρας τεστ για το σύστημα διανομής...

Στην τελική ευθεία το σχέδιο «Ελευθερία»: Κρας τεστ για το σύστημα διανομής των εμβολίων – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στη χώρα μας για την έλευση των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό και την έναρξη των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στην επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Ελευθερία», προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch στις 27 Δεκεμβρίου, με τους υγειονομικούς αλλά και πολιτικά πρόσωπα να υποβάλλονται σε εμβολιασμό, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου από τις ίδιες εταιρίες επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, την Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναλογούν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επτά παρασκευάστριες εταιρίες 25 εκατ. δόσεις για το 2021.
Ποιοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου

Η εθνική επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» αρχίζει την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού, λαμβάνοντας την πρώτη δόση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ασκήσεις προσομοίωσης για το σύστημα διανομής και ραντεβού

Εν αναμονή της παραλαβής των πρώτων δόσεων, σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι ασκήσεις προσομοίωσης της εμβολιαστικής διαδικασίας όπως αυτή θα πραγματοποιείται στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοκιμαστεί η ανταπόκριση του συστήματος των ραντεβού, της προσέλευσης στο εμβολιαστικό κέντρο, της ενημέρωσης του πολίτη και της χορήγησης του εμβολίου.

Η αρχική εκτίμηση για τον χρόνο που θα διαρκεί η επίσκεψη του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο είναι 10 λεπτά, θεωρείται όμως ότι μπορεί αυτό το χρονικό πλαίσιο να συμπτυχθεί στα 7 λεπτά. Το «κέρδος» ακόμη και των τριών λεπτών ανά επίσκεψη είναι σημαντικό στον τελικό υπολογισμό των ραντεβού που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι προφανές πως όσο περισσότερα ραντεβού πραγματοποιούνται, τόσο γρηγορότερα θα «χτισθεί» το τείχος ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό. Υπενθυμίζεται ότι για τον έλεγχο της επιδημίας πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% των πολιτών.

Στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα εξελιχθεί η δεύτερη φάση της εκστρατείας «Ελευθερία», που αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Σε αυτά θα εμβολιαστούν οι περίπου 2,4 εκατ. Πολίτες ηλικίας 65 χρόνων και άνω καθώς και οι περίπου 2,5 εκατ. Πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα (διαβητικοί, καρδιοπαθείς, πάσχοντες από νοσήματα του αναπνευστικού κα.).
Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες

Για το ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα κομβικό ρόλο θα έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που έχουν αναπτύξει τέσσερις τρόπους ώστε οι πολίτες να βρίσκονται τη σωστή ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της άυλης συνταγογράφησης στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 850.000 ασφαλισμένοι. Για αυτούς το σύστημα θα επιλέγει το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο και θα καθορίζει τις ημερομηνίες για τη χορήγηση των δύο δόσεων μέσω sms, email ή τηλεφωνικών κλήσεων.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το εμβολιαστικό κέντρο και να κλείσουν τα ραντεβού.

Τρίτος και ενδεχόμενος πιο άμεσος τρόπος για την πλειοψηφία των ηλικιωμένων είναι ο καθορισμός ραντεβού μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς τους. Θα μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση στο σύστημα με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους (με χρήση ΑΜΚΑ, όπως θα γινόταν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων).

Τέλος, ραντεβού για εμβολιασμό θα μπορούν να κλείνουν οι πολίτες και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Σημειώνεται πως το Μητρώο Εμβολίων στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας για τους αποθηκευτικούς χώρους και τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας θα λειτουργεί στο επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργεί το Μητρώο Εμβολίων στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας για τους αποθηκευτικούς χώρους και τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από όλες τις χώρες προκειμένου να διαμορφώνεται με ευκρίνεια η εικόνα για τον ρυθμό ανταπόκρισης του πληθυσμού στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Στην Ελλάδα τα ψυγεία για τα εμβόλια

Υπενθυμίζεται ότι τα 14 ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό των εταιρειών Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και φυλλάσσονται σε μυστική τοποθεσία στην Αττική.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια θα βρίσκονται σε ειδική συσκευασία με ξηρό πάγο και θερμοκρασία στους -80 βαθμούς Κελσίου. Οι συσκευασίες αυτές για λόγους ασφαλείας διαθέτουν ειδικό μηχανισμό που παρακολουθεί την ψύξη, έτσι ώστε σε περίπτωση που αρχίζει να πέφτει να γίνει άμεσα αντιληπτό. Οι ειδικές αυτές συσκευασίες διαθέτον GPS και εκπέμπουν σήμα στον κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας η οποία, παρακολουθεί διαρκώς το προϊόν και τα δίκτυα διανομής.

Περίπου 3.000 με 4.000 άτομα από τα Σώματα Ασφαλείας θα φυλάσσουν σε 24ωρη βάση τις αποθήκες και θα περιφρουρούν τη διαδικασία της διανομής στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Για παράδειγμα, αν η μεταφορά των εμβολίων γίνεται οδικώς η αυτοκινητοπομπή θα συνοδεύεται από οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ).
Το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου: Φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια (300.000 δόσεις) από το Βέλγιο
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου: Αρχίζει η πρώτη φάση του εθνικού σχεδίου με τη διενέργεια των πρώτων εμβολιασμών σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εμβολιασμού.
Φεβρουάριος 2021: Έναρξη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.
Νέο «δίδυμο» στην ενημέρωση

Εν τω μεταξύ, κάθε Δευτέρα απόγευμα (στις 18.00) στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19.

 

Πηγή:Newpost.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα