Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣτα 39 ευρώ η επιδότηση ρεύματος, 20 ευρώ για αέριο

Στα 39 ευρώ η επιδότηση ρεύματος, 20 ευρώ για αέριο

Με εμφανή την ανησυχία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε χθες τις επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 350 εκατ. ευρώ, από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων. Πρόκειται για τον έκτο συνεχή μήνα που η κυβέρνηση ανακοινώνει κοινωνικά μέτρα στήριξης, καθώς, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση από τα 235 ευρώ/ΜWh τον Δεκέμβριο στα 227 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 221,5 ευρώ (μέχρι στιγμής) τον Φεβρουάριο, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος παραμένει σχεδόν 4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020 και η τιμή του φυσικού αερίου, παρά την υποχώρηση από τα 116 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο στα 84,5 ευρώ τον Ιανουάριο, σχεδόν 5 φορές πάνω σε σχέση με ένα έτος πριν. Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, η οποία έχει διαθέσει από τον Σεπτέμβριο 1,7 δισ. ευρώ πέραν των 350 εκατ. του Φεβρουαρίου, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα χρειαστεί.

Και τον Φεβρουάριο η επιδότηση στο ρεύμα θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Η συνολική αξία για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούνται με 150 ευρώ ανά MWh και από 151 έως 300 kWh κατανάλωσης με 110 ευρώ ανά MWh.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση είναι 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης και άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση, 51 ευρώ.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά.) η επιδότηση παραμένει στα 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Στο φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, θα κληθούν να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ. Το σύνολο της κρατικής επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει τον Φεβρουάριο σε 47 εκατ. ευρώ. Στα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια φυσικού αερίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh και το συνολικό ύψος της επιδότησης σε 20 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα