Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣτα σκαριά μέτρα ελάφρυνσης ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα - Τι θα περιλαμβάνει...

Στα σκαριά μέτρα ελάφρυνσης ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα – Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο

Τα μέτρα ελάφρυνσης, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, είναι βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι το θέμα των παρακολουθήσεων έχει και πολιτικό αντίκτυπο και αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις (ήδη υπάρχουν οι πρώτες μετρήσεις). Ωστόσο, επικρατεί η άποψη πως θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα το καθαρό -έστω και ψαλιδισμένο- προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ και θα δοθεί η δυνατότητα για μια «αντεπίθεση» στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ.

 

Η άποψη που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο  είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δίνει βαρύτητα στην οικονομία όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Και στόχος είναι μέχρι τότε να έχει μπει σε εφαρμογή ένα πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο ρυθμίσεων 

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται: «ξεπάγωμα» συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, ρυθμίσεις που θα ενισχύουν το εισόδημα εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Στα σκαριά το Fuel Pass 3;

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας άφησε το Σάββατο ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα τονίζοντας ωστόσο ότι προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

 

Για το επίδομα θέρμανσης είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» διευκρίνισε.

 

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ανέφερε πως θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να δούμε τα περιθώρια νέας αύξησης, χωρίς να πλήττεται η επιχείρηση.

 

Σημειώνεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA αναφορικά με τα καύσιμα δήλωσε πως: «έχουμε εστιάσει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε αυτούς που χρησιμοποιούν το μέσο για να πάνε στη δουλειά τους, κι τέλος με έναν τρόπο που δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού. Όταν βλέπουμε ότι συνεχίζει η κρίση, θα συνεχίσει και η στήριξη. Δεν μπορώ να ανακοινώσω εάν θα υπάρχει Fuel pass 3, είναι κάτι που το επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αναμένεται να σημειώσει πάνω από 5% ανάπτυξη, η Ευρώπη κινδυνεύει να μπει σε ύφεση, και η Ελλάδα έχει ανάπτυξη».

Στο τραπέζι και το επίδομα ακρίβειας

 

Για ενδείξεις ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη των προβλέψεων και στο τέταρτο τρίμηνο έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα Μαζί» με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Σιαδήμα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, συνολικά σε ετήσια βάση θα πάμε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, πρόσθεσε.

 

Ο υπουργός είπε ότι το επίδομα ακρίβειας είναι πάνω στο τραπέζι, όπως και όλα τα μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

 

Τα επιμέρους μέτρα, είπε, θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και μετά οι υπουργοί.

 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, ότι είναι συνετό να υπάρξει μία λογική εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που πρέπει να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας καθώς το ενεργειακό κόστος είναι πολύ υψηλό.

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα