Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣε τροχιά υλοποίησης τέσσερα σιδηροδρομικά έργα

Σε τροχιά υλοποίησης τέσσερα σιδηροδρομικά έργα

Σε μόλις 40 λεπτά θα πραγματοποιείται η διαδρομή μεταξύ Λάρισας και Βόλου με την ολοκλήρωση των έργων της ηλεκτροκίνησης στο εν λόγω σιδηροδρομικό τμήμα. Η υπογραφή της σύμβασης για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής αναμένεται να υπογραφεί πριν από το Πάσχα σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών. Η σύμβαση του έργου πήρε την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής της Βουλής πριν από λίγες ημέρες με αποτέλεσμα να αναμένεται εντός των επόμενων μηνών η έναρξη των εργασιών.

Το έργο αναβάθμισης με ETCS (European Train Control System), σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταμορφώσει την σιδηροδρομική γραμμή, που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, ενώ σύμφωνα με τις υφιστάμενες προδιαγραφές θα επιτρέπει μέσω της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης τύπου τρόλεϊ την κίνηση των συρμών με ταχύτητες έως 100 χλμ./ώρα. Ετσι η διαδρομή μεταξύ Λάρισας και Βόλου θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά (μαζί με τις στάσεις), ενώ η ολοκλήρωση του έργου ανοίγει το δρόμο για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου και Θεσσαλονίκης, διαδρομή που θα διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.

Η εγκατάσταση και ενεργοποίηση της ηλεκτροκίνησης μεταξύ των δύο Θεσσαλικών πόλεων κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα αναβαθμίσει την πόλη του Βόλου, η οποία θα εξυπηρετείται πλέον από ηλεκτροκίνητα τρένα με βελτιωμένες ταχύτητες, συνθήκες ενισχυμένης ασφάλειας και πιο ευχάριστου ταξιδιού. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών με στόχο να εξυπηρετεί την ηλεκτροκίνηση το 2025.

Το τρέχον έτος χαρακτηρίζεται από σειρά σιδηροδρομικών έργων τα οποία ξεκινούν πλέον να παίρνουν σάρκα και οστά σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, το οποίο εξακολουθεί και παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες κυρίως λόγω απουσίας έργων συντήρησης. Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη το έργο σηματοδότησης της γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ειδομένης, ενώ αναμένεται εντός του έτους η υπογραφή άλλων τεσσάρων έργων που έχει δημοπρατήσει η ΕΡΓΟΣΕ.

Μεταξύ αυτών είναι η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Κιάτο-Αίγιο (προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ) που πρόκειται να ηλεκτριστεί το 2025.

Επόμενο έργο αποτελεί η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της γραμμής Αίγιο-Ρίο (175 εκατ. ευρώ). Στο έργο προβλέπονται εργασίες επιδομής (γραμμών), ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και κατασκευής σταθμών, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2026. Το τρίτο, επίσης πολυαναμενόμενο έργο (ύψους 72 εκατ. ευρώ) είναι η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2025. Εμβληματικό και εξίσου σημαντικό έργο αποτελεί η β’ φάση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται χρονικά το 2025. Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά θα ολοκληρωθούν ως έργα-γέφυρες με το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα