Σε ένα άτυπο lockdown μπαίνει η εστίαση στην Ξάνθη, όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες του κλάδου, μετά και την επιβολή των νέων μέτρων που έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ.
Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο του καλοκαιριού έδωσαν μια ανάσα σωτηρίας στον πολύπαθο κλάδο της εστίασης, ωστόσο αυτό αναμένεται να ανατραπεί με την έλευση του χειμώνα και τα πρώτα κρύα, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν αντίμετρα και στήριξη από την Κυβέρνηση.
“Ουσιαστικά η μεγάλη διαφοροποίηση είναι πως οι εργαζόμενοι στην εστίαση πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Το καθεστώς που ίσχυε για τους κλειστούς χώρους δεν αλλάζει επί της ουσίας, απλά τώρα χαλάει ο καιρός και ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα άτυπο lockdown για την εστίαση” εξηγεί η Μαίρη Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, τονίζοντας πως αυτό το νέο σκηνικό θα δημιουργήσει αισθητή μείωση στον τζίρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
“Στην Ξάνθη η πλειοψηφία των καταστημάτων έχει μικρούς χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εδώ ο καιρός χαλάει πιο γρήγορα. Ουσιαστικά θα έχουμε μια πολύ μικρή δεξαμενή καταναλωτών και πολλά καταστήματα και αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του τζίρου των καταστημάτων” προσθέτει η ίδια.
Μάλιστα, στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το νέο κύμα ανατιμήσεων που θα επηρεάσει σημαντικά και τον κλάδο της εστίασης. Αρκετοί επαγγελματίες της εστίασης μιλούν για ένα ακόμη χτύπημα στον κλάδο τους αλλά και κατηγορούν την Κυβέρνηση που επιχειρεί να ασκήσει πίεση στους ανεμβολίαστους χρησιμοποιώντας τη διασκέδαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
“Είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να δουλέψει. Ο εστιάτορας και ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αυτός που θα πείσει τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Οι υγειονομικοί είναι οι κατάλληλοι να το κάνουν και αυτό που έχουμε επισημάνει εμείς και σαν Ομοσπονδία είναι πως η εργαλειοποίηση του κλάδου της εστίασης ως μέτρο πίεσης για τους εμβολιασμούς είναι λάθος” εξηγεί η κυρία Τσιακίρογλου.
Όπως υπογραμμίζει με νόημα η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν αντίμετρα όπως ένα νέο κύκλο επιστρεπτέας ενίσχυσης μόνο για τον κλάδο της εστίασης, νέες αναστολές εργαζομένων αλλά και την επιδότηση ενοικίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα καταστήματα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.