Για τις προβλέψεις του μοντέλου που τρέχουν στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ μίλησε στο iEidiseis o καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σύμφωνα με το οποίο «φαίνεται ότι θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τις 3.500 ημερησίως μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Μετά από αυτό όλα θα εξαρτηθούν από το πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε. Αν έχουμε φτάσει στο 65% του γενικού πληθυσμού, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια αποκλιμάκωση, απουσία βέβαια νέων μεταλλάξεων που θα αλλάξουν τα δεδομένα…», μας εξηγεί.
Στην ερώτηση του iEidiseis αν είναι ευχαριστημένος από τον ρυθμό που εμβολιάζονται ενήλικες και παιδιά (περί τους 30.000 την ημέρα), ήταν αρνητικός απαντώντας ότι «δεν είμαστε καλά. Θα έπρεπε να εμβολιαζόμαστε πολύ πιο γρήγορα αυτήν την εποχή. Το ερώτημα είναι πότε πότε θα οριζοντιωθεί η καμπύλη των νέων εμβολιασμών.
Δηλαδή αν φτάσουμε στο 65% του πληθυσμού σύντομα, τότε όλα πιστεύω θα πάνε καλά. Αν όχι, μετά θα έχουμε συνεχή άνοδο εκτός κι αν ληφθούν παραπάνω μέτρα που δεν ξέρω ποια θα είναι…».
Τα μέτρα που ελήφθησαν στα σχολεία
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ, «τα μέτρα στα σχολεία θα ήταν πιο ορθό να περιλαμβάνουν απολύμανση του αέρα στις τάξεις και τα τμήματα να είναι πιο ολιγομελή. Από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρα σωστή η εντατικοποίηση των τεστ που προωθούν από την κυβέρνηση αλλά κατά την γνώμη μου, δεν είναι σωστό να εστιάζουμε σε ένα μόνο μέτρο άμυνας.
Θα έπρεπε να υπάρχουν μαζί με τα τεστ κι άλλα μέτρα όπως είναι η απολύμανση του αέρα που σάς ανάφερα, καθώς από μόνος του ο εξαερισμός δεν μάς διασφαλίζει. Αλλά έχουμε και γεγονός με καθηγητή στη Καλιφόρνια που κόλλησε όλα τα παιδιά ενώ στη τάξη υπήρχαν μόνο 15 μαθητές και είχαν καλό εξαερισμό στη τάξη. Οπότε δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι τα μέτρα που θα λάβει θα αποδώσουν σε όλες τις περιπτώσεις», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.