Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΡεύμα: Αλλάζουν πάλι οι λογαριασμοί - Νέου τύπου επιδοτήσεις από 1 Οκτωβρίου

Ρεύμα: Αλλάζουν πάλι οι λογαριασμοί – Νέου τύπου επιδοτήσεις από 1 Οκτωβρίου

Με στόχους μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οι επιχορηγήσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Νέες αλλαγές έρχονται από τον Οκτώβριο στους λογαριασμούς ρεύματος πριν καλά, καλά στεγνώσει το μελάνι… από τις τελευταίες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένει και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τα μέτρα ελέγχου των τιμών της ενέργειας προκειμένου να κάνει τις οριστικές επιλογές, αλλά φέρεται να υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση νέου τρόπου επιχορήγησης των δαπανών ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρουν στον ΟΤ, αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τον Οκτώβριο το υφιστάμενο σύστημα των επιχορηγήσεων λογαριασμών ρεύματος ανεξαρτήτως του ύψους κατανάλωσης παύει να ισχύει. Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται σενάρια σύνδεσης των ενισχύσεων με βάση το μέγεθος της εξοικονόμησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά νοικοκυριό και ανά επιχείρηση.

 Τα σενάρια

 Τα σενάρια που εξετάζονται, λένε οι πληροφορίες, είναι τα ακόλουθα:

1.   Η χορήγηση επιδότησης, χαμηλότερη σε σχέση με τα τελευταία επίπεδα, σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η παροχή έξτρα ενίσχυσης σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτούνται ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από το ΔΕΔΔΗΕ.

2.   Η παροχή ενίσχυσης στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανά μέγεθος κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση. Για να γίνει πιο σαφές μπορεί να δίνεται ένα συγκεκριμένο ποσό για καταναλώσεις μέχρι 300 Κιλοβατώρες το μήνα και από κει και πάνω η ενίσχυση να μειώνεται.

3.   Η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος μόνο για όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο πρώτος απαντώντας σε ερώτηση για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος είπε: Εξετάζονται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση κατά 22% της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι (14% ήταν τον Ιούνιο του 2022) ενώ τον ίδιο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13%.

Το υφιστάμενο σύστημα

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση βάσει θεσμικών αλλαγών που είχε περάσει, χορηγεί οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.

Η εκτίναξη όμως των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί την κυβέρνηση στη διάθεση μεγάλων ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιχορήγηση των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Πόροι, οι οποίοι αναμένεται να εκτιναχθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα