Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΡεβεγιόν με SMS στο 13033 - Όλα τα μέτρα για τις γιορτές

Ρεβεγιόν με SMS στο 13033 – Όλα τα μέτρα για τις γιορτές

Λιγότερο από δέκα ημέρες έμειναν για τα Χριστούγεννα με τους ειδικούς να τονίζουν καθημερινά πως οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκαθαρίζοντας ότι πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε το ρεβεγιόν στο σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.

«Είναι θέμα που σχετίζεται με την κοινωνική ηρεμία, την ψυχολογική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες είναι αρκετά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Νομίζω όμως ότι στο τέλος κανένας από εμάς, ακόμα κι αν θέλει να καλέσει κόσμο στο σπίτι του, θα σκεφτεί πρωτίστως την ασφάλειά του», πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε πως ο αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο, επισημαίνοντας πως «στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας». Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε πως έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. «Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», κατέληξε ο κ. Γώγος.

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς» περιέγραψε από πλευράς του και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, συνιστώντας υπομονή μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός. «Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά. Στόχος για τη χώρα είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού ώστε να χτιστεί συλλογική ανοσία», συμπλήρωσε. Τη λύση του «κλειστού» ρεβεγιόν προκρίνει και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνοντας ότι για τις γιορτές θα ήταν προτιμότερο να κάνει κάθε οικογένεια μόνη της. «Αν χαλαρώσουμε τα Χριστούγεννα, θα το πληρώσουμε μετά», προειδοποίησε.

Ρεβεγιόν με sms

Η δυνατότητα εορτασμού από κοινού για δύο οικογένειες αναμένεται να αυξήσει και τις μετακινήσεις τις ημέρες της κορύφωσης των γιορτών, οι οποίες περνούν μέσα από το… κινητό. Συγκεκριμένα, ειδικά για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, είναι απαραίτητη η αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 6, ώστε να μην καταλογιστεί τυχόν πρόστιμο, σε περίπτωση μετάβασης σε φιλικό σπίτι.

Παρότι η αποστολή μηνύματος για το ρεβεγιόν επιτρέπει την έξοδο από την κατοικία (με όριο συνάθροισης τα 9 άτομα), αμετάβλητη όλες της ημέρες των γιορτών παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς καμία εξαίρεση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού στο διάστημα των εορτών

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να μην προκληθεί νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορoνοϊού, που παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Παρά ταύτα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού, δηλαδή μετάβασης σε άλλη Περιφέρεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Ομως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:

-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-επανένωση οικογενειών
-λόγους υγείας
-επαγγελματικούς λόγους

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα