Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠώς στήθηκε η μεγάλη απάτη 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του...

Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Παράνομοι τζίροι εκατομμυρίων ευρώ, εικονικά τιμολόγια, χλιδάτη ζωή και αγάπη για τον τζόγο.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε από την οικονομική αστυνομία, με τη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είχαν θησαυρίσει.

Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων, τρία φερόμενα αρχηγικά μέλη, δύο γιατροί ενώ στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα εκ των οποίων 54 γιατροί και ιδιοκτήτρια μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας που παρουσιάζει το iΕidiseis, στην έρευνα των αρχών οδήγησαν τρεις καταγγελίες και συγκεκριμένα δύο ανώνυμες και μία επώνυμη.

Σε αυτές γινόταν αναφορά στη δραστηριοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, στο εμπόριο υγειονομικού υλικού (κυρίως του αναπνευστικού και ορθοπεδικού χώρου δίνοντας στοιχεία των εμπλεκόμενων όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία επιχειρήσεων τηλεφωνικές συνδέσεις κλπ.

Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες η απάτη γινόταν μέσα ενός δικτύου εταιρειών που είχαν συστήσει γι αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιώντας ψευδείς συνταγογραφήσεις ιατρικού υλικού , οι οποίες εκδίδονταν από γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων που συνεργάζονταν με τα μέλη της οργάνωσης.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1Ης ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

«Τον τελευταίο χρόνο οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ ποσά άνω ων 6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά είναι δυσθεώρητα για τα μεγέθη του αναπνευστικού και ορθοπεδικού χώρου στον οποίο δραστηριοποιούνται και σίγουρα πολλαπλάσια των αμέσως μεγαλύτερων εταιρειών.

Η πολύ μεγάλη και γρήγορα αύξηση των μεγεθών των δύο εταιρειών που αναφέρονται στην καταγγελία, δεν φαίνεται να συνάδει με πραγματική ζήτηση από τους ασθενείς. Μόλις τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι ο βασικός τους πελάτης, μέσω των ηλεκτρονικών υποβολών των ιατρικών γνωματεύσεων , φαίνεται να αντιλήφθηκε τη «ρεμούλα» που συμβαίνει και κατόπιν ελέγχων, τους επέβαλλε μεγάλα πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά περιέργως τα αποδέχτηκαν χωρίς να κάνουν ένσταση. Ο υπάλληλος της εταιρείας «….», πηγαίνει σε σακούλες τα βιβλιάρια των ασθενών και εκτελεί κατά τα φαινόμενα παράνομη συνταγογράφηση με συγκεκριμένους γιατρούς πνευμονολόγους σε δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στο «….» το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εταιρεία του».

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2Ης ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

«Επειδή κάνουν μεγάλο κακό στο σύστημα υγείας και μάλιστα στην εποχή του COVID.

Να ψάξετε την εταιρεία «…» που κάνει απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ πολλών εκατομμυρίων. Ίσως από αυτή έχει στηθεί μεγάλο κύκλωμα με τον «…», την γυναίκα του, κάποιους εργαζόμενους τους και άλλους κοντινούς συγγενείς τους που τους βοηθούν. Αυτοί μαζί με άλλους αχυρανθρώπους στήνουν διάφορες ψεύτικες εταιρείες για να μην φαίνεται η δική τους και εκτελούν φαινομενικά μόνο συνταγές δικών τους ιατρών σε μεγάλους ανθρώπους που πεθαίνουν μετά από λίγο καιρό. Τα ΑΜΚΑ τα βρίσκουν από τους ιατρούς και από διάφορες δομές υγείας. Μάλιστα δασκαλεύουν και τους λίγους ασφαλισμένους – πελάτες που έχουν για το τι να λένε σε περίπτωση ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτοί επειδή τους εξυπηρετούν κατά καιρούς φοβούνται και λένε ψέματα ότι πήραν τα οξυγόνα και τα διάφορα άλλα που τους γράφουν.

Τα χρήματα που παίρνουν τα ξεπλένουν μέσα από την «….» με επεκτάσεις της εταιρείας σε πολλούς χώρους έξω από τα νοσοκομεία και αγορές φορτηγών για να μεγαλώσουν και άλλο τη παράνομη δράση τους».

Στην επώνυμη καταγγελία μάλιστα γίνεται αναφορά και στον τρόπο που τα φερόμενα ηγετικά μέλη, τραμπούκιζαν ακόμα και κατοίκους όταν τους έκαναν παρατήρηση για διατάραξη κοινής ησυχίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ της Γ.Ε.

«Στο Γαλάτσι … λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια μια επιχείρηση εμπορίας ειδών υγειονομικού ενδιαφέροντος και χονδρικής πώλησης ιατρικού οξυγόνου το οποίο συσκευάζεται σε μεγάλες σιδερένιες φιάλες ύψους 2 μέτρων, η χρήση των οποίων προορίζεται όπως πληροφορηθήκαμε και σε νοσοκομεία. Η επιχείρηση αυτή ονομάζεται «…» και διευθύνεται από ανθρώπους της προνομίας, επικίνδυνους και χυδαίους ανθρώπους.

Σε παρατηρήσεις και διαμαρτυρίες των γειτόνων λόγω καθημερινή διατάραξης των ωρών κοινής ησυχίας, ο ιδιοκτήτης μαζί με τους τραμπούκους του όχι μόνο μας έβρισαν αλλά απείλησαν τη σωματική μας ακεραιότητα, τη ζωή μας αλλά και τις περιουσίες μας (τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκληση πυρκαγιών, δολιοφθορές κ.α.)

Επίσης το ΣΔΟΕ πρέπει να τους ελέγξει για τα φορολογικά τους αφού μέσα σε λίγα χρόνια έχει αποκτήσει ακίνητα, ένα στόλο 12 επαγγελματικών αυτοκινήτων, 1 αυτοκίνητο πόρσε, 1 πολυτελέστατο φουσκωτό σκάφος, 1 αυτοκίνητο μερσεντές, ζει μια άκρως πολυτελή ζωή και έχει ανοίξει 3 υποκαταστήματα έξω από μεγάλα νοσοκομεία στην Αττική.

Υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει να ερευνηθούν από το ΣΔΟΕ, όπως το ότι ο κακοποιός αυτός «επιχειρηματίας» έχει χωθεί για τα καλά στα κυκλώματα διαφθοράς των νοσοκομείων τροφοδοτώντας τα με ιατρικό οξυγόνο και άλλα είδη. Παρουσιάζει εικονικές πωλήσεις ως πραγματικές και τις παράνομες εισπράξεις του από το ελληνικό δημόσιο τις μοιράζονται με διεφθαρμένους αρμόδιους υπαλλήλους των νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Δύο επιθεωρητές του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησαν ελέγχους και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων που έκαναν χρήση οξυγονοθεραπείας με αέριο οξυγόνο, έφτασαν μέχρι το σπίτι τους.

Κατά την προσπάθεια εντοπισμού των ασφαλισμένων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πως στις περισσότερες γνωματεύσεις ο αριθμός που εμφανιζόταν ήταν γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου αντί των ασφαλισμένων.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο ασφαλισμένος Μ.Τ. δήλωσε:

«Από τον Νοέμβριο του 2015 που νοσηλεύτηκα στο «….» χρησιμοποιών συμπυκνωτή οξυγόνου και όχι φιάλες οξυγόνου. Τη φιάλη οξυγόνου την παρέλαβα πρώτη φορά κατά την ημέρα του ελέγχου. Χθες το κανονίσαμε και μου την έφεραν σήμερα. Οι συνταγογραφήσεις στο βιβλιάριο γίνονταν από υπαλλήλους της εταιρείας που χρησιμοποιούσαν το βιβλιάριο μου».

Μάλιστα φαίνεται πως είχαν δασκαλέψει τους ασφαλισμένους έτσι ώστε να δίνουν απαντήσεις που δεν θα τους οδηγούσαν σε αυτούς.

Η κ. Σ.Ε. υποστήριξε : «Χρησιμοποιώ φιάλες οξυγόνου και γνωρίζω τη γιατρό Π.Κ». Ωστόσο τηλεφωνικά τους είχε δηλώσει ότι χρησιμοποιούσε συμπυκνωτή. Στην συγκεκριμένη γυναίκα στις 17.01.2019 από την εν λόγω γιατρό είχε συνταγογραφηθεί «οξυγονοθεραπεία με αέριο – φιάλες οξυγόνου-» αξίας 4.300 ευρώ. Μάλιστα εξετάστηκε και ο ανιψιός της ο οποίος υποστήριξε πως η θεία του χρησιμοποιούσε συμπυκνωτή.

Σε τρίτη περίπτωση στον ασφαλισμένο Μ.Π., οι επιθεωρητές επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συνομίλησαν με την σύζυγο του η οποία είπε: «ο άντρας μου δεν παίρνει οξυγόνο εδώ και πολλούς μήνες».

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι την επόμενη μέρα επικοινώνησε με τους ελεγκτές ένας άντρας ο οποίος εμφανίστηκε ως γιος του ζευγαριού λέγοντας: «η μητέρα μου νοσεί από αλτσχάιμερ. Ο πατέρας μου παίρνει φιάλες οξυγόνου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένα από τα φερόμενα ηγετικά μέλη της οργάνωσης έχοντας …συνοδεία, δεν δίστασε να επισκεφθεί επιθεωρήτρια του ΕΟΠΥΥ στο προσωπικό της ιατρείο, η οποία μετά από αυτή την επίσκεψη ζήτησε με αναφορά της να εξαιρεθεί από την υπόθεση λόγω «διατάραξης της ιδιωτικής της ζωής».

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑΣ

«Μετά το πέρας του ελέγχου κατευθύνθηκα προς το ιδιωτικό μου ιατρείο. Τελειώνοντας την εργασία μου περί τις 17.00 εξερχόμενη από το ιδιωτικό μου ιατρείο, στην είσοδο της πολυκατοικίας με περίμεναν δύο κύριοι, που δεν γνώριζα, οι οποίοι μου συστήθηκαν ως υπάλληλοι της εταιρείας του κ. «…».

Ο ένας εκ των δύο μάλιστα μου συστήθηκε ως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ενώ για τον άλλο δεν έχω στοιχεία. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν όπως μου ανέφερε να συζητήσουμε στοιχεία που αφορούσαν τον έλεγχο που διεξήγαμε το πρωί τις 31/05/2019. Μου ζητήθηκε να ανέβουμε στο ιατρείο μου για να συζητήσουμε. Σε ερώτηση μου για το πώς με βρήκαν, η απάντηση τους ήταν ότι μέσω του διαδικτύου με εντόπισαν. Απάντησα ότι εκεί είναι ιδιωτικός μου χώρος και οποιαδήποτε επικοινωνία μπορεί να γίνει για θέματα του ΕΟΠΥΥ μόνο στην υπηρεσία μου. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι στην υπηρεσία μου δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε άνετα. Επέμεινα ότι εκτός υπηρεσίας δεν συζητώ και τους ζήτησα να μην με ενοχλούν στον ιδιωτικό μου χώρο και αν θέλουν κάτι να απευθυνθούν στην υπηρεσία μου. Υπήρχαν και άλλα που ειπώθηκαν σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούν και τις επιπτώσεις που τυχόν θα υποστούν, ανάλογα με την έκθεση ελέγχου».

Στην έκθεση των επιθεωρητών με ημερομηνία 26/11/2019 από τους ελέγχους που διενήργησαν των συνταγογραφήσεων οξυγονοθεραπείας διαπίστωσαν:

-κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε ποσοστό 100% στους παρόχους ….

-προκλητή ζήτηση

-συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους οι οποίοι ουδέποτε είχαν καταγραφεί στο χώρο εργασίας των ιατρών κατά συνέπεια δεν είχαν εξεταστεί

-σημαντική αύξηση συνταγογράφησης αερίου οξυγόνου (φιάλες οξυγόνου) από το 1ο εξάμηνο του 2017

-μη αναγραφή της ροής του οξυγόνου και των ωρών χορήγησης με αποτέλεσμα να παρέχεται έτσι η δυνατότητα στους παρόχους να χρεώνουν αυθαίρετα

-συνταγογράφηση από ιατρό χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη ειδικότητα

-μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων ασφαλισμένων

-συνταγογράφηση χωρίς διαπιστωθείσα ιατρική αναγκαιότητα προς τούτο.

Η ΔΡΑΣΗ

Η δράση τη εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τις 16/04/2015 .

Μέσω των ιατρών – μελών προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Εξασφάλιζαν στους γιατρούς –μέλη τους, ΑΜΚΑ και βιβλιάρια ασφαλισμένων, ενώ δημιουργούσαν εταιρείες και μίσθωση ακινήτων . Αποζημιώνονταν για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος ζημιώνοντας ταυτόχρονα το ελληνικό δημόσιο με υπέρογκα ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ τις 120.000 ευρώ και ανέρχονται κατ’ελάχιστον στα 5.030.812 ευρώ.

Εντοπίστηκαν 11 εικονικές εταιρείες που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου εταιρειών έτσι ώστε να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται αναφορά και στον ρόλο της λογίστριας η οποία και συνελήφθη. Η ίδια συνέδραμε τα αρχηγικά μέλη στη διαχείριση των «εικονικών» ατομικών επιχειρήσεων και εταιρειών και παρείχε την απαιτούμενη τεχνογνωσία, με σκοπό να υποβοηθήσει προβαίνοντας στη δήλωση ανακριβών στοιχείων στις φορολογικές αρχές, αποκρύπτοντας, συμψηφίζοντας και εκπίπτοντας τον οφειλόμενο φόρο προς το ελληνικό δημόσιο.

Τα υπόλοιπα μέλη είχαν επιφορτιστεί με την … «στρατολόγηση» των γιατρών δίνοντας τους χρήματα, πάντα μετρητά, καθώς ήταν απαραίτητοι για την επίτευξη του στόχου τους.

Ανάλογα με το πόσες συνταγογραφήσεις έκανε ο κάθε γιατρός έπαιρνε και την αμοιβή του. Από τις άρσεις των τηλεφωνικών απορρήτων προέκυψε πως εταιρείες κρατούσαν καρτέλες με τις συνταγογραφήσεις που έκανε ο κάθε γιατρός.

Το ύψος της αμοιβής κυμαίνονταν επίσης από την ειδικότητα των γιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού, το εάν ήταν ιδιώτης ή του δημοσίου και εάν το παραστατικό ήταν υπαρκτό ή μη.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν χωριστεί γεωγραφικά στην Αττική ανάλογα με το πού υπήρχαν τα μεγάλα νοσοκομεία και ο καθένας ήταν υπεύθυνος για τους γιατρούς του τομέα του.

Συγκεκριμένα τα μέλη επικοινωνούσαν με τους γιατρούς και έστελναν τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν , έπαιρναν πίσω τις συνταγές που είχαν εκδώσει τις οποίες στη συνέχεια παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη για να τις εκτελέσουν μέσω των εταιρειών τους.

Παράλληλα προμηθεύονταν με ΑΜΚΑ από Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Για το κάθε ΑΜΚΑ έδιναν 50 ευρώ ενώ σκόπευαν να ιδρύσουν και οι ίδιοι κάποια μονάδα υγείας έτσι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε ΑΜΚΑ.

Η ιδιοκτήτρια μίας από αυτές της μονάδες είχε ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση.

Τα μέλη της οργάνωσης βασίζονταν κυρίως στην άσχημη κατάσταση της υγείας και τις μειωμένες νοητικές ικανότητες των ασφαλισμένων έτσι ώστε να κρύβουν την παράνομη δραστηριότητα τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι σε έναν μόνο ασθενή μέσα σε τρία χρόνια είχαν εκδώσει συνταγές 9 διαφορετικοί πνευμονολόγοι .

Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 2586 συνταγογραφήσεις στις οποίες είχε καταχωρηθεί ως τηλέφωνο επικοινωνίας του ασφαλισμένου, αριθμοί δημόσιου νοσοκομείο, 1667 συνταγογραφήσεις συνολικής αξίας 458.438 ευρώ που αντιστοιχούσε στο γραφείο της ιατρού Π.Κ. καθώς και 147 συνταγογραφήσεις αξίας 28.729 ευρώ που αντιστοιχούσαν σε έναν από τα φερόμενα ηγετικά μέλη ή στην εταιρεία του.

Σε συνομιλία που είχε ένας από τα φερόμενα αρχηγικά μέλη με γιατρό της είπε μεταξύ άλλων:

«Και επειδή συνεργάζεσαι και επειδή είσαι άνθρωπος ακόμα δικός μας, ξέρεις ότι συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει για εμάς, να το ξέρεις ότι οι ίδιες συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει και από άλλους γιατρούς. Δηλαδή δεν είσαι η μοναδική συνταγογράφος μας για τις συνταγογραφήσεις αυτές τις οποίες έχω πάρει εγώ είκοσι πελάτες από την «…» είκοσι από την «…» και πενήντα από την «…».

Πηγή:ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα